Ruladă cu ciocolată și vișine din dulceață

Ruladă cu ciocolată și vișine din dulceațăPână acum, cred că este a doua sau a trei ruladă pe care o fac. Dar după acest deliciu ciocolatos, care s-a bucurat de atât de mare succes (nici nu mi-am dat seama când s-a terminat) cred că am devenit fan rulade. Cu siguranță voi repeta  figura și cu alte feluri de rulade. 😉

De câte ori particip la o provocare îmi este foarte greu să aleg din rețetele minunate ale gazdei lunii respective, pentru că da, așa ”cere regulamentul”: să pregătești rețeta gazdei. Sunt atâtea rețete minunate că îți este foarte greu să te decizi. Eu mereu mă orientez către un preparat (și se pare că cel mai adesea către un dulce 😉 ) pe care mi-aș fi dorit să îl fac dar a intervenit altceva, sau, către o rețetă care ori mi se pare mai interesantă decât a mea, ori eu nu o am.

Așa am procedat și de data aceasta când particip cu această rețetă la ”Provocarea lunii martie – Weekend cu spor”, unde gazda noastră este Stefania Anastasiu, sau ”Ștefy hărnicuța” care are o bucătărie virtuală și o mulțime de rețete tentante…Gazda noastră harnică ne-a propus câteva teme pentru preparatele noastre: aluaturi/ foietaje sărate, rulade/checuri/brioșe și rețete cu carne de pui. Hmm,…grea decizie!  😉 Evident că eu am ales prima categorie…Și foarte bine am făcut pentru că rețeta de ruladă (pe care am îmbogățit-o puțin cu arome) este excelentă, plină de densitatea ciocolatei, concentrată, intensă ca gust și aromă. M-am gândit să mai ”potolesc” dulce-amăruiul ciocolatei cu câteva vișine aromate din dulceața și bucățele de portocală confiată, ambele pregătite în casă de mine. A ieșit o nebunie…toți m-au întrebat, cum am făcut acest ”tort”… 😉

Ștefy dragă, mulțumesc pentru această savuroasă rețetă. Se face destul de ușor și sunt convinsă că nu poți să dai greș cu așa ceva. Blatul a ieșit minunat, iar crema fină este practic un simplu ganache de ciocolată…Deci, o ruladă simplă, rapidă, minunat de delicioasă, cu arome desfătătoare și…tare tentantă.

Ingrediente (cca 12 -14 porții)

Pentru BLAT:

  • 5 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri făină
  • 3 linguri cacao neagră
  • 1 fiolă esență rom
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 vârf cuțit de sare

Pentru CREMĂ:

  • 160 gr. ciocolată neagră
  • 160 gr. smântână pentru frișcă
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic zahăr vanilat
  • cca 3 linguri vișine din dulceață
  • opțional: 2 linguri coajă de portocală confiată tăiată mărunt (ideea aceasta cu portocala mi-a venit pe parcurs, așa că nu apare în fotografie)

Ruladă cu ciocolată și vișine din dulceațăMod de preparare

BLATUL:

-Într-un vas de mixer/ robot se separă albușurile de gălbenușuri și se bat cu telul sau se mixează împreună cu un praf de sare, până când rezultă acea spumă frumoasă și tare (dacă se răstoarnă vasul, spuma nu cade). În acest moment începeți să adăugați treptat zahărul continuând să bateți albușurile, până când spuma devine lucioasă și consistentă, iar zahărul s-a topit (nu se mai simte).

Rulada cu ciocolata2

-Gălbenușurile împreună cu un praf de sare se amestecă bine cu uleiul cu ajutorul mixerului, până își sporesc puțin volumul.

-Se toarnă gălbenușurile peste albușuri și se amestecă ușor cu ajutorul unei palete/ linguri de lemn până se incorporează în spuma de albușuri. În acest moment se renunță la mixer/ tel.

Rulada cu ciocolata3-Se amestecă făina cu cacaoa, amestecul obținut se cerne și se adaugă peste compoziția de ou. Se amestecă ușor cu o paletă/lingură de lemn cu mișcări circulare de sus în jos, până când făina este bine incorporată iar compoziția de blat este omogenă.

Rulada cu ciocolata4-Se tapetează tava (eu am folosit o tava de 30×35 cm) cu hârtie de copt și se toarnă aluatul pregătit în tavă. Stratul de aluat trebuie să aibă o grosime de cca. 1 cm.

-Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și se coace pentru cca 10 – 12 minute (depinde de cuptor), sau până când blatul este copt (se face ”testul cu scobitoarea”). Atenție! Blatul nu trebuie să se usuce la copt!

Rulada cu ciocolata5-Când este gata, se scoate tava din cuptor și se răstoarnă blatul pe un prosop curat și umed (foarte bine stors). Se umezesc mâinile cu apă și se pun peste hârtia de copt, care în acest fel se va desprinde foarte ușor.

Rulada cu ciocolata6-Se rulează blatul în prosopul umed, pentru a da formă ruladei și se lasă așa până când crema este gata.

Rulada cu ciocolata7CREMA:

-Se rupe ciocolata în bucăți care se pun împreună cu frișca lichidă într-un vas, la foc foarte mic. Se ține vasul pe foc, amestecând mereu, până când ciocolata se topește iar crema devine omogenă. Atenție! Amestecul nu trebuie să ajungă la fierbere!

Rulada cu ciocolata A-Crema de ciocolată astfel obținută se bagă la frigider.

-Când crema s-a răcit, se adaugă zahărul pudră, vanilia (și alte arome dacă preferați) și se mixează bine până se topește zahărul, iar crema devine fină și spumoasă.

Rulada cu ciocolata BAsamblare

-Se desface blatul din prosop, se întinde crema cât se poate de uniform, se pun deasupra vișinele din dulceață (care au fost lăsate pe o hârtie absorbantă în prealabil) și bucățelele de portocală confiată, se rulează la loc și se bagă pentru câteva ( 2-3) ore la rece, asta dacă aveți răbdare. ;).

Rulada cu ciocolata C-Se decorează rulada după preferință: fie se pudrează cu zahăr, fie se opresc 4-5 linguri de cremă și se îmbracă rulada (cum era în rețeta originală), se fac diverse modele cu furculița (sau cu un ”pieptene” special), se presară diverse ornamente colorate deasupra, fie cum vă ”spune” vouă inspirația momentului…sau…se poate decora cu o altă glazură de ciocolată (cum am procedat eu) și se rade ciocolată albă deasupra.

Ruladă cu ciocolată și vișine din dulceațăRuladă cu ciocolată și vișine din dulceațăRuladă cu ciocolată și vișine din dulceață-După decorare se mai lasă rulada în frigider pentru încă cel puțin o oră, după care ne putem bucura de deliciul ei. Pentru servire eu am ornat feliile de ruladă și cu portocală confiată.

Ruladă cu ciocolată și vișine din dulceațăRuladă cu ciocolată și vișine din dulceațăRuladă cu ciocolată și vișine din dulceațăRuladă cu ciocolată și vișine din dulceațăRuladă cu ciocolată și vișine din dulceațăPoftă bună!

Sfaturi utile:

-Nu uitați să scoateți ouăle din frigider cu cca 30 minute înaite, astfel ca în momentul pregătirii acestea să fie la temperatura camerei.

-Pentru a preveni inconvenientul care mie mi-a displăcut profund, respectiv prosopul de bucătărie s-a pătat rău de ciocolată, vă sfătuiesc să puneți o bucată de hârtie de copt peste prosopul umed și peste aceasta răsturnați blatul cald pentru a-l rula, sau și mai bine îl puneți direct cu hârtia de copt din tavă peste prosopul umed și apoi rulați. Hârtia de copt o scoateți abia dupa ce terminați rulada. Este și mai economic…nu mai risipiți atâta hârtie de copt și…vă protejați prosopul de bucătărie. 😉

-Pentru a fi frumos rotundă, după ce rulați rulada este bine să o mișcați pe blatul de lucru, ca și cum ați întinde cu sucitorul, dar fără să o apăsați prea tare.

-Este bine să pregătiți rulada de pe o zi pe alta și să o țineți în frigider. A doua zi se decoreză cu glazură, sau după preferință.

-Pentru glazura decor am folosit următoarele: 80 gr. ciocolată neagră (1 ciocolată), 60 grame smântână grasă pentru frișcă, 1 linguriță ulei. Se topește ciocolata împreună cu smântâna și uleiul, la foc mic, amestecând continuu și se toarnă glazura caldă peste ruladă.

 

7 gânduri despre „Ruladă cu ciocolată și vișine din dulceață

  1. Pingback: Parada „Weekend cu spor”-martie 2015 – Stefy harnicutza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s