Gulii umplute cu bulgur și legume (de post)

Gulii umplute cu bulgur și legume (de post)Deși se găsesc acum cam tot timpul anului în supermarket-uri, cel mai mult primăvara  îmi plac guliile. Au o prospețime care pe mine mă revigorează. Îmi plac guliile, ce să fac? De obicei le consum ca atare crude sau în salate, dar de data aceasta m-am gândit să le umplu. Am zis să profit de această perioadă de post și să mai variez puțin meniul. Legumele acestea  care fac parte din aceeași familie cu varza, broccoli, conopida și varza de Bruxelles, sunt extraordinare. Gulia este o legumă tonifiantă, cu un conținut mare de apă, o importantă sursă de vitamine, bogată în fibre, iar consumul ei aduce numeroase beneficii organismului. La sfârșitul rețetei v-am indicat câteva link-uri utile (cred eu) care să vă ghideze și să vă informeze în detaliu despre minunile și beneficiile consumului guliilor.

Așa că încerc să nu vă mai povestesc decât că această rețetă este una și mai sănătoasă, plină de savoare, cu legume din belșug, care își dau mâna și se asociază într-o simfonie de gust și culoare. Inițial am vrut să le umplu doar cu ciuperci și bulgur, dar cum îmi plac toate legumele colorate, am zis de ce nu? Pentru consistența umpluturii am folosit bulgurul în locul clasicului orez și în plus am adăugat și o mână de fulgi de ovăz (ideea aceasta mi-a sugerat-o o prietenă acum câtva timp). Despre bulgur v-am mai povestit în ”Bulgur cu vinete și ardei”. Pline de gust, arome, sănătate și consistență, guliile acestea umplute sunt un adevărat festin culinar înlocuind cu succes orice alt preparat similar cu carne.

Precizez că particip cu rețeta ” Gulii umplute cu bulgur și legume” la ” Concursul Condimente delicioase pentru o masă reușită de Paști”, organizat de Laura Adamache Retete culinare și pastaidevanilie.ro”.

Prin urmare, prezentarea fiind făcută, zic, să trecem atunci la treabă… 😉

Ingrediente  (pentru 6-8 porții)

Gulii umplute cu bulgur și legume (de post)Mod de preparare

-Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat până când terminăm prepararea legumelor (cca o jumătate de oră). (Atenție la vasul în care îl puneți, pentru că bulgurul își va dubla aproape volumul.)

Gulii umplute cu bulgur și legume (de post)-Se desprind frunzele de pe gulii, se spală, se curăță de coajă în strat subțire și se înlătură partea fibroasă (dinspre rădăcină). Guliile astfel curățate se pun într-un vas cu apă fierbinte (atât cât să le acopere) și se fierb pentru cca. 7-8 minute, atât cât să se înmoaie și să se frăgezească puțin. Când încep să colcotească se adaugă cca ½ linguriță de sare.

-După cele 7-8 minute se scot guliile din apă, se trec prin jet de apă rece și se lasă să se răcorească atât cât să fie manevrabile. Cât timp se răcesc guliile se pregătesc celelalte legume. Atenție! Apa în care ați opărit guliile nu se aruncă deocamdată!

-Se curăță, se spală bine toate legumele și se taie după cum urmează: ciupercile, ceapa, ardeii se taie cubulețe, prazul și usturoiul verde se taie rondele fine, morcovul și țelina se dau pe răzătoare, iar pătrunjelul se toacă mărunt.

-După ce se pregătesc astfel legumele, într-un vas teflonat (să nu se lipească) mai mare, se pune uleiul (2 linguri), ceapa și prazul care se lasă 2-3 minute să se soteze.

Gulii umplute cu bulgur si legume3-Când ceapa s-a înmuiat puțin și începe să sticlească, se adaugă ardeiul gras (roșu și galben), se amestecă și se lasă pe foc 2-3 minute să se înmoaie puțin și acesta.

-Se adaugă apoi morcovul și țelina rase, se amestecă și se lasă pe foc 2-3 minute să se înmoaie și acestea.

Gulii umplute cu bulgur si legume4-După aceea se adaugă ciupercile, și se lasă pe foc până când amestecul de legume este foarte bine scăzut (nu mai are nici un pic din lichidul lăsat de ciuperci, mai ales).

-La sfârșit se adaugă usturoiul verde tăiat și se mai lasă încă 2-3 minute pe foc să se înmoaie puțin și acesta.

Gulii umplute cu bulgur si legume5(94)-Se oprește focul, se condimentează după gust (sare, piper, condimentele recomandate sau preferate), se adaugă fulgii de ovăz și se lasă să se răcească.

Gulii umplute cu bulgur si legume6-Cât timp se răcesc legumele pentru umplutură, revenim la guliile care între timp s-au răcit și începem să le scobim cu grijă interiorul, cu ajutorul unei lingurițe sau a unei ”chiurete” speciale, fără să deteriorăm pereții a căror grosime trebuie să rămână de cca. un centimetru. Miezul rezultat din scobirea guliilor se pune deoparte.

Gulii umplute cu bulgur si legume2 (2)-Se pregătește compoziția pentru umplutură, respectiv, peste legumele sotate se adaugă bulgurul scurs de apă (boabele sunt acum moi și puțin gelatinoase), pătrunjelul tocat și se amestecă încet omogenizându-se compoziția.

Gulii umplute cu bulgur si legume7-Cu ajutorul unei lingurițe se umple fiecare gulie cu compoziția pregătită și se așează într-o vas/tavă adâncă de Jena.

-Se pregătește un sos dens din miezul guliilor (pus deoparte) și jumătate din roșiile cherry care se pun într-un blender și se amestecă cca 2 minute. Se adaugă condimentele indicate (după gust), o lingură ulei de măsline și puțină verdeață și se mai amestecă 1 minut. Sosul rezultat se toarnă în tavă peste guliile umplute. Dacă vi se pare că sosul este prea dens, puteți adaugă cca o cană din zeama în care ați opărit guliile, astfel încât sosul să acopere cam până la jumătate guliile din tavă.

Gulii umplute cu bulgur si legume8-Se pun în tavă restul roșiilor cherry printre gulii, se presară pătrunjel proaspăt, se acoperă tava Jena cu capacul și se bagă acoperită în cuptorul încins în prealabil la 200 °C, pentru 45-50 minute (depinde de cuptor). După 30 de minute se verifică dacă sosul/apa a scăzut și dacă este cazul se mai completează cu apa în care s-au opărit guliile.

Gulii umplute cu bulgur si legume9-Guliile sunt gata când furculița intră ușor, iar în ultimele 15 minute se scoate capacul și se lasă tava descoperită în cuptor, lăsând guliile să se rumenească ușor deasupra.

Gulii umplute cu bulgur și legume (de post)-Înainte de servire se presară pătrunjel proaspăt tocat.

Gulii umplute cu bulgur și legume (de post)-Guliile umplute cu bulgur și legume fiind de post se servesc ca atare calde, alături de salata preferată, dar sunt la fel de bune și reci. În farfuria de servit se pune o gulie umplută și 1-2 linguri de sos care este dulce-acrișor și foarte aromat. Dacă le faceți în afara postului se pot servi cu smântână proaspătă.

Gulii umplute cu bulgur și legume (de post)Gulii umplute cu bulgur și legume (de post)Gulii umplute cu bulgur și legume (de post)Gulii umplute cu bulgur și legume (de post)Poftă bună!

Sfaturi utile:

-Dacă vă rămâne compoziție puteți umple vinete, ardei, dovlecei, roșii, etc…Eu am folosit restul compoziției pentru a umple 1 vânătă și un ardei gras roșu, care au ieșit delicioase.

– Dacă nu aveți tavă Jena cu capac puteți folosi o tavă normală mai adâncă și acoperiți tava cu folie de aluminiu  când o băgați în cuptor.

– Aveți mai jos câteva link-uri care mie mi s-au părut interesante despre gulii și beneficiile consumului acestor minunate legume:

 1.http://sanatate.bzi.ro/de-ce-este-bine-sa-mancam-gulii-vezi-7-beneficii-ale-acestei-legume-1995

 2.http://www.ele.ro/sanatate/tratamente-naturiste/gulia-si-calitatile-sale-2218

3.http://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/de-recomandat-mancam-gulii-1_51d6ddb6c7b855ff5607a5a0/index.html

2 gânduri despre „Gulii umplute cu bulgur și legume (de post)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s