Friptură de miel cu usturoi verde

Friptură de miel cu usturoi verdeEste friptura de miel cea mai simplă și cea mai bună (după mine) exact așa cum o făcea mama și bunica mea, iar acum se pare că o fac și eu. Cu acest gust de friptură de miel am crescut și…recunosc, îl prefer chiar și acum, cu mult înaintea altor fripturi condimentate cu diverse arome, gusturi și preparate poate puțin mai ”sofisticat”…Friptura aceasta se face atât de simplu…Bunica o făcea în cuptorul de pământ și era o nebunie…Ne ”băteam” apoi la masă pe ”colăceii” aceia împletiți de usturoi cu gust minunat…Evident că am modernizat-o și adaptat-o la cuptorul electric, dar gustul a rămas același…Carnea este fragedă, se topește în gură, iar sosul este un deliciu…”Colăceii” de usturoi dau un gust și o savoare aparte acestei fripturi…Gust de primăvară și sărbătoare…Parcă nu este masă de Paște dacă nu avem această friptură aromată!

Dar, să nu vă mai țin pe jar și să vă povestesc despre cum pregătesc friptura de miel pentru ziua de Paște, după rețeta bunicii mele.

Ingrediente

 • 1 pulpă de miel (pulpa din spate)

Pentru BAIȚ:

 • 250 ml (1 pahar) ulei (de floarea soarelui )
 • 375 ml (1 ½ pahar) vin alb
 • 1 lingură cimbru
 • 1 lingură boia dulce
 • 1 linguriță piper negru măcinat
 • 2 – 3 lingurițe sare (după gust)

Pentru FRIPTURĂ:

 • 10 -12 fire usturoi verde
 • 4-5 căței de usturoi
 • 250 ml (1 pahar) vin alb
 • 2-3 pahare de apă (se suplimentează dacă este cazul)
 • sare, piper (dacă mai este cazul și după gust)

Mod de preparare

-Mai întâi se curăță, se elimină bucățile mai grase care nu vă plac și se spală foarte bine carnea. O parte din bucățelele de grăsime se opresc și se folosesc a doua zi pentru a se împăna pulpa.

-Se condimentează carnea cu un amestec de sare, piper, cimbru și boia dulce, se freacă pe toate părțile pulpa cu amestecul de condimente, se unge cu ulei și se se stropește cu vin. Se acoperă carnea din vas cu folie alimentară și se dă la rece în frigider peste noapte (să stea cca 24 ore). Dacă nu aveți timp, se poate lăsa și mai puțin. Eu, de regulă, o pregătesc de pe o zi pe alta.

-A doua zi se pregătește mai întâi usturoiul verde: se curăță, spală și se fac colăcei din firele de usturoi, mai precis se face un inel din tulpina (partea albă) usturoiului peste care se răsucesc frunzele.

-Se împănează pulpa cu câteva bucățele din grăsimea scoasă și cu bucățele de usturoi (cățeii de usturoi tăiați în 2 sau 4), se pensulează cu baițul din vas (amestecul condimentat de ulei și vin) și se potrivește de sare și piper (după gust).

Friptura de miel cu sturoi 1-Peste bucata de carne se așează colăceii de usturoi, se toarnă 2-3 pahare de apă, se acoperă tava (eu pregătesc această friptură într-o cratiță mare) cu folie de aluminiu și se bagă în cuptorul încins la 200°C, pentru circa 75 – 90 minute (cca 1 ¼ – 1 ½ ore), durata de gătire depinde însă de mărimea pulpei de miel, precum și de puterea cuptorului vostru. Eu de regulă fac o pulpă mare și o las 90 minute.

-După cca. 75 – 90 minute, se verifică dacă este făcută carnea ( furculița trebuie să intre ușor în carne) și dacă sosul a scăzut. Dacă pulpa este făcută aceasta se întoarce, se mai adaugă 1 pahar de apă, sau vin, după preferință dacă sosul a scăzut, se înlătură folia de aluminiu și se mai lasă în cuptor pentru încă 30 – 40 minute, pentru ca friptura să se rumenească frumos pe deasupra. După 15-20 minute se întoarce din nou friptura și se lasă să se rumenească bine și pe cealaltă parte.

Friptură de miel cu usturoi verde-Când friptura este gata se scoate din cuptor, se acoperă cu o folie de aluminiu și se lasă cca 10 minute să se odihnească după care se feliază și este bună de servit, carnea fiind extrem de fragedă, aromată și bună.

Friptură de miel cu usturoi verde-Friptura de miel se servește cu cartofi la cuptor cu rozmarin sau cimbrișor, cu salata verde sau salata preferată, cu murături, sau…cu ce doriți voi…Sosul din tavă, împreună cu colăceii de usturoi se servesc alături într-o sosieră.

Friptură de miel cu usturoi verdeFriptură de miel cu usturoi verdeFriptură de miel cu usturoi verdeFriptură de miel cu usturoi verdePoftă bună!

Sfaturi utile:

-Dacă mielul este mai mare și are acel miros specific de miel, mai pronunțat (care unora le displace) se freacă pulpa cu câteva linguri de oțet. Se scurge oțetul din vas, sau se mută pulpa ”masată” cu oțet într-un alt vas curat. Eu nu mai spăl pulpa după aceea și torn baițul direct după ”masaj”.

-Dacă vă place, pe lângă pulpa de miel puteți pune și ceva coaste sau o bucată de gât (asta doar dacă ”vă îndurați” să îl ”furați” de la borșul de miel) în tavă (soțul meu, de exemplu este înnebunit după așa ceva)…

-Dacă preferați, se poate pune și vin roșu, carnea iese savuroasă, numai că se închide la culoare.

 

3 gânduri despre „Friptură de miel cu usturoi verde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s