Papricaș de pui cu găluște de făină

Papricaș de pui cu găluște de făinăNu am găsit originea exactă a papricașului, pentru că aceasta este revendicată de mai multe bucătării tradiționale ale popoarelor vecine. La noi este cunoscută varianta cu originea în minunata bucătărie ungurească, în care unul din ingredientele vedetă este paprika (ardeiul roșu). Condimentul nelipsit aproape în gastronomia ungurească este deci, boiaua sau paprica, pe românește. Am citit mai demult ca acest ”praf roșu ca focul” a început să fie folosit de unguri, mai târziu, prin sec. XVI, atunci când turcii au invadat și ocupat Ungaria, aducând cu ei și tradițiile lor culinare.

Deoarece fiecare bucătărie și-a pus amprenta, de aceea poate rețetele de papricaș sunt atât de variate: cu carne de vită, porc, pui, curcan, iepure, miel, cu ceapă, usturoi, ardei, opțional morcovi, pastă de roșii/roșii și evident nelipsită boia roșie de ardei, de unde și denumirea acestui fel de mâncare. Papricașul se poate servi în funcție de rețetă și preferință cu găluște de făină, griș, cu cartofi, cu smântână sau roșii, cu mămăligă, orez fiert sau paste făinoase. Sper că am reușit să cuprind cam tot ce am găsit prin rețetele existente de papricaș…

Eu astăzi, vă prezint doar o variantă a acestei minunate mâncări…

O mâncare tradițională din zonele istorice românești centru și vest (Ardeal, Banat, Maramureș, Crișana), cu răspândire mai largă, probabil, în întreaga țară.  Am înțeles ca este o rețetă foarte, foarte apreciată în aceste zone stârnind multe amintiri ale copilăriei. Eu, recunosc, având rădăcinile în sudul țării, nu am auzit de această mâncare, decât târziu, adică acum vreo 15 ani, când am mâncat prima dată, undeva la o pensiune din împrejurimile Aradului. Ce pot să spun? Mi-a plăcut foarte mult, nu prea înțelegeam ce sunt găluștile acelea de făină, dar impresia a fost una excelentă…Și de atunci, de câte ori am avut ocazia în vreun concediu, am comandat această mâncare savuroasă…Dar acasă nu am pregătit-o niciodată… Dacă știam ce pierd…cu siguranță că o făceam mai demult și eu, pentru că este simplă și gustoasă…Hmm…Aroma și gustul de paprica…sun inconfundabile… Acum  îi  înțeleg pe toți cei care povestesc cu atâta pasiune și poftă despre această mâncare. Deci, iată un fel de mâncare ardelenesc/bănățean/maramureșean/crișean gătit de o munteancă sau semi-olteancă get – beget… 😉

Ca de obicei, când particip la o provocare îmi este greu să aleg din rețetele gazdei lunii. Pentru că am uitat să vă spun că particip cu această rețetă la ”Provocarea lunii aprilie – Weekend cu spor”, inițiată de Ștefania Anastasiu, unde gazda noastră, Margareta Cismasiu ne-a propus ca teme preparatele ei din secțiunea ”prăjituri” sau ”mâncăruri”…

Cum gazda noastă este bănățeancă și bună gospodină din zona Ineului și cum eu pentru că prima dată am mâncat papricaș în zona Aradului, fiindcă îmi doream demult să îl fac și eu, m-am gândit să încerc rețeta ei de papricaș de pui, pe care am adaptat-o puțin la gustul familiei mele…Nu știu dacă este rețeta originală a papricașului, habar nu am care poate fi cea mai bună rețetă (am văzut atâtea în ”blogosferă”),…poate cea mai bună este tot cea cu care ne-am obișnuit în familie,…dar vă asigur că, chiar și așa, mâncarea după această rețetă este grozavă, iar ai mei au fost  foarte, foarte încântați de gustul și textura ei…

Margareta dragă, îți mulțumesc pentru rețetă, aveți o bucătarie excelentă în Banat și chiar este păcat să nu profităm toți de ea…

Iar vouă, dragii mei, mai ales pentru cei care nu l-ați făcut niciodată, dacă nu sunteți la dietă cumva, vă recomand cu drag acest fel de mâncare simplu, cu ingrediente puține, gustos și foarte sățios…Merită….

Ingrediente (4 porții)

  • 500 gr. carne de pui ( eu am folosit un piept mare de pui)
  • 3 cepe mari
  • 3-4 ardei gras/capia roșu (eu am pus 1 ardei și restul am folosit ardei copt din congelator)
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 200 ml smântână
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri făină
  • 3-4 grăunți de usturoi
  • 1 lingură cu vârf boia dulce de ardei
  • 2 foi de dafin
  • ½ linguriță cimbru uscat (sau după gust)
  • sare, piper măcinat (după gust)

Papricaș de pui cu găluște de făinăPentru găluștile de făină

  • 2 ouă
  • sare
  • 3-4 linguri făină

Mod de preparare

-Se curăță, se spală bine carnea (eu am dezosat pieptul și i-am înlăturat pielea), se taie în bucăți potrivit de mari, după preferință și se tamponează/șterge bine cu un șervet de hârtie pentru a se absorbi apa.

-Se curăță, se spală legumele, cepele se taie cuburi nu foarte mici, ardeiul gras se taie julien, se taie mărunt usturoiul și se toacă pătrunjelul. (Eu folosind și ardei copt din congelator, pe acesta l-am tăiat așa congelat în bucăți potrivit de mari).

-Se pune într-o tigaie uleiul la încins și aici se prăjesc ușor, pe ambele părți, bucățile de carne de pui.

Papricas de pui cu galuste3-Când sunt puțin rumenite pe ambele părți, se scot bucățile de carne din tigaie, se pun în cratița unde vom prepara mâncarea și se lasă de o parte.

-În uleiul în care s-a prăjit carnea se adaugă ceapa tăiată, se amestecă și se lasă câteva minute să se soteze.

Papricas de pui cu galuste4-Când ceapa devine sticloasă se adaugă ardeiul tăiat, se amestecă și se mai lasă 2-3 minute pe foc să se înmoaie și acesta. Eu am adăugat între timp și ardeiul copt congelat.

-Se adaugă apoi boiaua, se amestecă repede și se lasă pe foc cca 1 minut (trebuie să aveți grijă deoarece boiaua caramelizează repede și trebuie să vă mișcați mai iute), după care se pune usturoiul tăiat se amestecă și se toarnă 1 cană de apă fierbinte lăsându-se pe foc până când sosul începe să clocotească.

Papricas de pui cu galuste5-În acest moment se răstoarnă sosul din tigaie în cratița de gătit peste carnea prăjită, se pun foile de dafin și restul condimentelor (sare, piper, cimbru), se toarnă apă caldă cât să acopere carnea, apoi se lasă să fiarbă acoperit (cu capac) cca. 25-30 minute (depinde de carnea folosită) sau mai bine zis, până când carnea este fiartă. Dacă este cazul se mai completează cu câte puțină apă fiartă.

Papricas de pui cu galuste6-Între timp pregătim găluștile: cu ajutorul unui tel sau furculițe se bat ouăle bine cu un pic de sare, se adaugă făina și se amestecă bine, evitând formarea cocoloașelor. Aluatul rezultat trebuie să curgă, să fie mai subțire, așa ca o smântână groasă (sau puțin mai gros ca la aluatul de clătite).

Papricas de pui cu galuste8-Când carnea este fiartă și în cratiță este suficient sos, se formează găluștile, punându-se cu ajutorul unei linguri înmuiate în sos câte puțin aluat în cratița cu mâncare, până când se termină tot aluatul. Găluștile se lasă să fiarbă încet 2-3 minute, sau până când se ridică la suprafață.

Papricas de pui cu galuste7-Pentru a îngroșa puțin sosul, se amestecă smântâna cu 2 linguri de făină, se adaugă 2-3 linguri de sos, se omogenizează, se toarnă peste mâncare și se lasă să mai fiarbă cca. 5 minute, să dea câteva clocote și papricașul să se îngroașe puțin.

Papricas de pui cu galuste9-La sfârșit se potrivește de sare și piper, se amestecă, se oprește focul, se adaugă pătrunjelul tocat și se mai lasă acoperit cca 10 minute.

-Se servește după preferință. Noi l-am servit ca atare, cu ceapă verde și murături, iar soțul meu a completat și cu puțină smântână. Am înțeles că este foarte bun și cu mămăligă…dar…poate dacă este fără găluștile din făină…Mă rog, voi să-l serviți doar cu plăcere și cum vă place… 😉

Papricaș de pui cu găluște de făinăPapricaș de pui cu găluște de făinăPapricaș de pui cu găluște de făinăPoftă bună!

Notă

-Dacă nu folosiți pentru îngroșarea sosului smântână de gătit ci smântână grasă, obișnuită,  aceasta se amestecă cu făina și puțină apă înainte. Cantitatea de făină se pune însă, în funcție de cât de consistent vă place papricașul. Nouă în general nu ne plac mâncărurile cu sosuri ”lungi și subțiri”…

-Dacă nu vă place sosul îngroșat cu făină (Atenție! Nu este un rântaș propriu-zis, pentru că acesta se prepară în mod normal din grăsime și făină, iar la noi făina nu este prăjită) puteți să îl evitați, sărind peste această etapă. În rețeta Margaretei, papricașul este fără îngroșare, dar cum nouă ne plac sosurile mai consistente…Voi îl pregătiți cum vă place, iar consistența sosului o aveți în funcție de cantitatea de apă fiartă adăugată pe parcurs și de timpul de fierbere…îl puteți fierbe mai mult, să scadă, aducând  sosul la consistența dorită.

-Am adăugat față de rețeta Margaretei pe lângă smântână și usturoi, dafin și cimbru…Mi-a plăcut tare mult combinația acestor arome cu gustul intens de ardei…

9 gânduri despre „Papricaș de pui cu găluște de făină

  1. Intr-adevar este una din mancarile copilariei mele, preferata !Si este un deliciu unguresc 100%, mai ales daca e facut cu pui de casa…..
    Eu fierb galustele( la care adaug obligatoriu 2 linguri cu ulei, sa ramana moi)separat in apa cu sare, apoi le adaug la papricas.
    Si ce m-a socat la Marga…dar pina la urma , m-am lamurit, prezenta dafinului si a cimbrului care in reteta ungureasca nu este……
    Dar daca tie asa iti plac , draga Vicky, sti cum se spune: gusturile nu se discuta !
    Iar in farfuria ta arata minunat !
    Te tzuc cu drag !

    Apreciază

    • Multumesc mult pentru sfaturi, Sidy! Sa stii ca este pentru prima data cand am facut aceste galuste de faina! Am sa tin minte sa pun de acum incolo 2 linguri de ulei. Ma gandisem si eu la un moment dat sa le fierb separata, dar pana la urma le-am facut asa, ca Margareta. Stii, si in zona mea de teleorman se facea o tocanita de ardei, destul de asemanatoare, cu foarte mult ardei, dar fara boia. Eu folosesc mult boiaua, dar nu in aceste cantitati la o mancare. Am spus eu ca aveti mancaruri excelente in Ardeal! Trebuie sa mai fac cu siguranta si alte retete, pentru ca impresia dupa acest papricas este excelenta, de nota 10! Te pup si eu!

      Apreciază

  2. Eu nu am mancat niciodata papricas 😀 Tot ce pot sa spun este ca ce ai gatit aici arata extrem de apetisant 🙂 Cat despre originea retetei, la preparatele traditionale nu se pune problema. Nu cred ca stie nimeni cine a gatit prima oara paine, placinta… sau papricas 🙂

    Apreciază

    • Multumesc, Simona! Nici eu nu mancasem, pana la aceasta provocare! In zona copilariei mele mancam doar o tocanita de pui cu mult ardei, foarte asemanatoare, dar fara paprica. Deci…nu era papricas…Ha, ha! Corect cu originea retetelor acestea traditionale! Dar de cand cu blogul acesta de fiecare data cand am un asfel de preparat traditional incerc sa ma documentez cat mai mult. M-a intrigat faptul ca toata lumea la noi spune ca este unguresc! Sa ramana asa, atunci! Doar ca eu „mi-am bagat nasul si pe la ei prin bucatarie” si nu am gasit originea certa, ci doar niste mici dispute…Ma rog! Ramane cum am stabilit: este mancare ungureasca!;) PS: asta cu originea este foarte amuzanta pentru ca fata mea care studiaza acum in Franta si are multi colegi de diverse nationalitati, se „cearta” uneori in gluma pe diverse preparate traditionale…multe feluri de mancare sunt comune, traditionale insa in multe tari…si ma amuza!:)

      Apreciază

  3. Buna
    Am felul acesta in minte din copilarie in anii ’80. Aveam o vecina unguroaica detasati in constanta (sotul pilot de mig) si uneori gatea papricas iar eu fiind prieten foarte bun cu fiul lor ii vizitam des si mancam pana plesneam. Acum il gatesc dupa reteta dvs ptr prima data in 30 de ani. Sper din suflet sa iasa ca cel din amintiri.
    Va multumesc!

    PS- voi posta sa va spun cum a iesit. Este la ultima fierbere..

    Apreciază

    • Buna,Antonio! Imi doresc din suflet ca aceasta reteta sa iti readuca acelasi gust drag al copilariei, pentru ca stiu ca sunt cele mai dragi amintiri. Dupa cum ai vazut si eu am preluat reteta de la o ardeleanca, deoarece si eu imi trag radacinile din zona de sud a tarii. Cu multa placere si chiar cu mari emotii acum, astept sa imi spui cum ti-a iesit. Pofta buna iti doresc!

      Apreciază

      • Papricasul a iesit senzational la gust cu un singur „minus” daca ii pot spune asa si anume nu a iesit rosu apetisant. Probabil nu am pus destul ardei gras?!?! Boiaua am stins-o inainte cu foarte putina apa fiarta pentru a evita caramelizarea.
        Voi reface reteta peste ceva vreme cu siguranta si trebuie sa iasa.
        Va multumesc din nou si va voi ramane alaturi.
        O seara minunata va doresc… tuturor

        Apreciază

Lasă un comentariu