Prăjitură cu foi Lica (foi napolitane)

Prăjitură cu foi Lica( foi napolitane) Prăjitura cu foi de napolitană cu caramel și nuci, sau prăjitura cu foi Lica, cum era cunoscută pe vremuri, este după părerea mea cea mai bună rețetă pentru aceste foi crocante de napolitane. Este o altă prăjitură care ne amintește cu nostalgie de vremurile copilăriei atrunci când mama, bunica sau vreo mătușă iubitoare ne răsfăța cu un dulce grozav, de neuitat. Așa se face că acest desert deși rapid și simplu de pregătit, este desertul meu preferat și acum. Am întâlnit atâtea rețete, am mâncat atâtea variante ale acestor foi de napolitană, umplute în fel și chip cu dulceață, rahat, ciocolată, caramel, sau combinații ale acestora, dar nici una nu se compară cu minunatul gust de caramel, unt și nucă al acestei rețete. Cred că are un gust unic…Cea mai bună napolitană pe care am mâncat-o vreodată este după această rețetă, făcută de Mimișor, D-na Mimi sau…mai bine zis, soacra mea. Ani de zile mi-a făcut această minunăție știind că este preferata mea, dar acum ceva timp, cu destul de multă greutate, am reușit să obțin și rețeta exactă, fără nici un secret. Pentru că, da…ați ghicit: soacra mea este acel gen de gospodină de modă veche, căreia nu prea îi place să-și dezvăluie secretele culinare, păstrează mereu acolo acel mic ”ceva” al unei rețete doar de ea știut. Dar…credeți-mă: gătește excelent! Are o sumedenie de rețete vechi de prăjituri, torturi divine…Cu timpul poate ”se îndură” să îmi predea mie ștafeta ”secretelor” din bucătăria ei…cine știe?

Secretul acestei prăjituri stă în calitatea foilor, dacă foile nu sunt bune, crocante, atunci prăjitura nu are nici un farmec. Foile de la început trebuie să fie fragede, bine uscate, ele nu trebuie să se înmoaie deloc, iar umplutura aceasta de caramel este perfectă, lăsându-le la fel de crocante. În general, eu cumpăr foi cu precadere fabricate de producatori din Ardeal, pentru că sunt cele mai bune, dar de departe cele mai grozave sunt cele de Arad. Se pot găsi în aproape orice hipermarket…Dacă nu aveți foi de calitate bună, prăjitura aceasta nu va fi o reușită.

Pe lângă gustul excelent, prăjitura este rapidă, spornică și rezistă foarte mult timp păstrată la temperatura camerei (în locuri aerisite), chiar și o lună, fără să i se altereze în vreun fel gustul sau aspectul.

Este așa o senzație când muști din prăjitura crocantă, iar gustul foii fragede de napolitană se combină cu savoarea zahărului caramelizat și simți mai apoi nuca învelită în moliciunea caramelului cu aromă de unt!…Asta da,  desfătare și alintarea sufletului nostru cu un dulce atât de minunat! 🙂

Am să vă dau această rețetă, deși știu că există zeci de astfel de rețete și probabil fiecare îți laudă ”marfa” ca fiind cea mai bună…Îmi mențin părerea pe care mi-am exprimat-o adeseori și cu alte ocazii: cea mai bună rețetă este cea cu care ne-am obișnuit în familie, din copilărie, sunt gusturile și aromele pe care le-am savurat și adulmecat dintotdeauna în casa noastră…Și eu vin cu o astfel de rețetă de familie care, evident mi se pare cea mai grozavă…Dar știți cum se spune, până nu încerci și tu ceva, nu ai cum să știi adevărul…Așa că, vă invit să încercați această rețetă, care este un deliciu…

Vă aștept cu păreri, iar dacă vă place rețeta, vă rog să o dați și prietenilor, să o distribuiți mai departe dar…să nu afle Mimișor… 😉 …Ha, ha,…evident, glumesc! Cred că va fi mândră (la cei 83 de anișori pe care îi va împlini peste câteva luni) să știe că rețeta ei va fi de acum și preferata voastră…

Ingrediente (pentru un pachet mare de foi de napolitane)

Pentru FOI:

  • 1 pachet mare de foi de napolitate sau 2 pachete mici

Pentru UMPLUTURA /CREMA DE CARAMEL:

  • 300 gr. zahăr pudră
  • 300 gr. zahăr tos
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 8 gălbenușuri de ouă
  • 300 gr. nuci tăiate
  • 400 gr. unt (80% grăsime)
  • 1 vârf cuțit de sare

Prăjitură cu foi Lica( foi napolitane) Mod de preparare

-Se pregătesc mai întâi foile, alegându-se cele întregi sau mai puțin sparte. Eu fac această prăjitură cu 4 foi și 3 straturi de cremă, voi puteți opta pentru altă variantă.

-Se taie nucile nu foarte mărunt (sau după preferință).

-Gălbenușurile (împreună cu un praf de sare) se freacă bine cu zahărul pudră și zahărul vanilat, până ”se topește” zahărul iar amestecul se deschide la culoare, devine spumos și își dublează volumul.

-Într-un vas se pune zahărul tos și se lasă la foc foarte mic până se topește zahărul și se caramelizează (acesta capătă o culoare ușor maronie).

-Peste caramel (zahărul topit) se adaugă untul tăiat cuburi și se amestecă (cu grijă) până ce acesta se topește și caramelul este omogen. (Atenție, să nu vă accidentați în timpul acestei operațiuni! Să nu dați focul mai tare!)

Prajitura cu foi Lica-Peste caramelul (cu untul incorporat) se adaugă nucile tăiate, se amestecă și când compoziția se uniformizează, se ia de pe foc și se se toarnă încet, gălbenușurile frecate cu zahărul pudră, amestecând cu grijă până ce crema se omogenizează.

-Se pune apoi vasul la foc foarte mic și se fierbe, amestecând ușor, până când crema se închide puțin la culoare și se îngroașă.

-Când este gata, se dă caramelul la o parte de pe foc și imediat se întinde peste fiecare din cele trei foi (din patru), acestea suprapunându-se. Peste ultima foaie (a patra) nu se întinde crema.

Prajitura cu foi Lica3m-Când este puțin călduță peste prăjitură se pune o planșetă/tavă/ tocător/carton gros, deasupra căruia se aplică o greutate, pentru presare.

-Prăjitura se lasă la presat la temperatura camerei, cel puțin o noapte, după care se poate consuma.

Prăjitură cu foi Lica( foi napolitane) -Se taie după preferință, înainte de servire. Pentru decor, eu am folosit ”pastile” de ciocolată, dar nu este obligatoriu.

Prăjitură cu foi Lica( foi napolitane) Prăjitură cu foi Lica( foi napolitane) Prăjitură cu foi Lica( foi napolitane) Prăjitură cu foi Lica( foi napolitane)Prăjitură cu foi Lica( foi napolitane)  Poftă bună!

Sfaturi utile:

-Mie îmi place să simt gustul de nucă, așa că le tai mai mare și nu le prăjesc. Nucile prăjite, deși sunt delicioase pentru alte prăjituri, aici schimbă gustul categoric. Dacă preferați, deși nu recomand, puteți să rumeniți foarte puțin nucile. Mie însă, la această prăjitură, îmi place mai mult să simt gustul natural, neschimbat prin prăjire al nucilor. Dar cum gusturile nu se discută… 🙂

-Această prăjitură se pregătește de pe o zi pe alta.

11 gânduri despre „Prăjitură cu foi Lica (foi napolitane)

  1. Superba prajitura, felicitari Vicky! Avea mama niste carti de retete si am vazut acolo prajitura cu foi Lica, habar n-aveam ce sunt alea 🙂 Asta se intampla acum multi ani, dar foile Lica au ramas la fel de fancy si delicioase 🙂

    Apreciază

    • Multumesc, Simona! Doar numele a mai ramas la prajitura aceasta, pentru ca foile nu se mai numesc de mult „Lica”, sunt pur si simplu foi de napolitane, iar prajitura se face in fel si chip, dupa gustul si preferinta fiecaruia. Te imbratisez!

      Apreciază

  2. Am tot facut zilele astea variante de post ale acestei prajituri si am fost nemultumita de rezultate. As vrea sa incerc varianta dvs, mi se pare foarte tentanta. Spuneti-mi, va rog, atunci cand este taiata se pierd mult din marginile ei? Dupa taiere, foile raman bine lipite unele de altele(prin crema), sau se intampla sa mai alunece? Multumesc.

    Apreciază

    • Buna Aura! Si mie imi place aceasta varianta pentru ca mi se pare cea mai buna, adevarata prajitura cu foi Lica. Daca ai grija si o tii cateva ore cu o greutate uniforma (asa cum am mentionat in reteta) foile vor fi foarte bine lipite, neexistand riscul de a aluneca ulterior. Din margini, nu se pierde nimic, pentru ca acea greutate ajuta crema sa ajunga si acolo. Noi consumama cu aceeasi placere si marginile, chiar daca nu au (uneori) crema la fel de multa. Nu uita sa iti alegi bine foile de napolitana din comert, este foarte important (citeste in preambulul retetei) ca acestea sa ramana crocante ulterior. Daca o faci zilele acestea trebuie sa o tii intr-un loc mai racoros, deoarece la frigider se vor inmuia foile. Mult succes si astept sa imi spui cum ti-a iesit! O zi excelenta in continuare!

      Apreciază

  3. Am ales bine foile, au ramas crocante si a doua zi. Doar ca nu s-au lipit cum trebuie(uniform) unele de altele. Imi pare foarte rau, e a patra sau a cincea varianta de reteta pe care o fac si care nu-mi iese… O sa optez pentru foile de napolitana cu crema de rahat, alea se lipesc sigur intre ele!

    Apreciază

    • Buna Aura. Imi pare rau ca nu ti-a iesit asa cum ti-ai dorit prajitura. Eu dupa ce umplu foile si termin de asamblat prajitura, pun deasupra o bucata de hartie alba si imediat asez un un tocator de lemn care are dimensiunea prajiturii (pentru ca greutatea sa se distribuie uniform) si apoi peste tocator pun o greutate de 3-4 kg, fie o cratita umpluta cu apa, fie cu cutii de conserve, pachete de zahar, etc, sau pur si simplu pun doua, trei, gantere direct pe tocator. Las greutatile cateva ore (minim 4-5) si in acest fel de fiecare data foile s-au lipit foarte bine, chiar si in zona marginilor. Este important ca prajitura sa stea pe o suprafata dreapta si greutatea sa se distribuie uniform. Crema de caramel ti-a iesit OK, sau ai tinut-o prea mut pe foc? Daca fierbi prea mult caramelul dupa ce ai pus crema de ou, acesta are tendinta de a se transforma in „bomboana” si nu mai adera asa de bine la foaia de napolitana, fiind un posibil motiv al nelipirii „uniforme” a foilor. Poate mai incerci aceasta varianta cu crema caramel pentru ca este incomparabil mai buna decat cea cu rahat. Toate cele bune si mult succes in tot ce faci!

      Apreciază

  4. Sigur ca am pus greutate deasupra(doua tocatoare mari iar peste ele, un vas ceramic in alte doua tavi grele, de fonta, deci suficient pt a se lipi)! Chiar acum mananc una din ultimele bucati :). De altminteri, e delicioasa, chiar ma gandeam ce bine ar fi fost sa fi iesit perfect ca asamblare… Crema am fiert-o suficient, s-a intins foarte bine, asa ca nu-mi pot da seama unde e greseala. Culmea e ca varianta de post cu caramel iese mult mai bine dar, pt ca-mi bat capul sa gasesc retete pt o nunta, as fi preferat-ope aceasta, cu unt si oua. Am facut varianta asta de doua ori, nu mai am disponibilitate psihica sa mai risc o data. Imi pare rau.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s