Prăjitură pufoasă cu căpșuni

Prăjitură pufoasă cu căpșuniO prăjitură simplă, pufoasă, aromată și răcoritoare. Aceasta cred că este prăjitura preferată la noi în familie, pe care o fac cu regularitate când apar primele fructele de sezon: căpșuni, cireșe, vișine, piersici, caise, prune, zmeură, etc. Este o prăjitură lesnicioasă, pe care oricare dintre noi o facem rapid când avem poftă de ceva dulce, mai ales când oferta de fructe este destul de mare, la sfârșitul primăverii, vara sau chiar toamna. Este bună cu fructe proaspete, dar merge și cu fructe congelate.

Eu folosesc două tipuri de rețete de pandișpan pentru astfel de prăjituri cu fructe, rețete preluate de la mama, care mențin prăjitura pufoasă mai multe zile (asta evident dacă și rezistă tentațiilor noastre 😉 ). Una este această rețetă cu apă fiartă, cealaltă este o rețetă cu iaurt, pe care promit că o voi face cât de curând. Prăjitura este delicioasă, parfumată, extrem de ușor de făcut, rapidă și convenabilă. Astfel, din doar trei ingrediente simple de bază…la care evident, se adaugă fructele preferate, putem pregăti un desert fin și  plăcut…Deși nu are nimic de crescut (praf de copt, de exemplu) prăjitura este spornică, afânată și se ”înfoaie” tare frumos la copt.

Este bine să folosiți căpșunile românești, pentru că sunt mult mai parfumate și aromate. Mai este puțin și ne vom putea bucura din plin de ele la prețuri rezonabile. Eu nu am avut din acestea și s-a simțit deosebirea acum față de alte dăți când am făcut-o folosind căpșunile noastre mioritice.

Știu că este o prăjitură obișnuită poate, dar rețeta aceasta cu apă fiartă, veți vedea că va face diferența…Așa că, dacă nu ați folosit-o până acum, v-o recomand și veți avea o prăjitură cu fructe tare pufoasă și reconfortantă…

Ingrediente

  • 6 ouă
  • 6 linguri apă fierbinte
  • 250 gr.zahăr tos
  • 50 gr. zahăr farin
  • 300 gr. făină
  • 1-2 plicuri zahăr vanilat
  • 500 gr. căpșuni
  • 1 praf de sare
  • opțional: zahăr farin (pudră) pentru decor

Prajitura pufoasa cu capsuni1Mod de preparare

-Se pregătesc toate ingredientele și se tapetează tava fie cu hârtie de copt, fie ”clasic” se unge cu puțin ulei și se presară făină. Eu am folosit o tavă cu dimensiunile 35 cm x 30 cm.

-Se aleg/ curăță căpșunile, se spală, se taie codițele, se taie în jumătăți și se pun la scurs într-o sită.

-Se separă gălbenușurile de albușurile care se dau deoparte.

-Într-un vas de mixer/ castron se bat gălbenușurile bine cu un praf de sare (cât luați ”între două degete”) până își dublează volumul, după care adăugați treptat zahărul tos amestecat cu zahărul vanilat, continuați să bateți cu mixerul sau telul, până gălbenușurile se deschid la culoare și devin o cremă spumoasă.

-Peste crema de gălbenușuri se adaugă cele 6 linguri de apă clocotită, pe rând câte o lingură, amestecând bine după fiecare.

-Se adaugă făina cernută înainte, toată odată și se mixează în continuare, până ce compoziția se omogenizează.

-Se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 180°C.

-Albușurile împreună cu un praf de sare se bat bine, spumă tare, după care se adaugă treptat zahărul farin și se mixează în continuare până ce bezeaua devine sticloasă, este densă și lasă urme vizibile și ferme de la tel (formează acele ”vârfuri”).

Prajitura pufoasa cu capsuni2-Se adaugă spuma de albușuri în două  părți peste aluat, amestecând ușor cu o paletă sau o lingură de lemn, cu mișcări circulare de sus în jos, până se incorporează. A doua parte se adaugă după ce s-a incorporat prima tranșă de albușuri. Aluatul rezultat este omogen, spumos și nu foarte moale.

-Se toarnă aluatul în tavă, se nivelează ușor și se așează după dorință jumătățile de căpșuni deasupra, cu partea tăiată în jos.

Prajitura pufoasa cu capsuni3-Se bagă tava în cuptorul încins la 180°C pentru cca. 30 minute (depinde de cuptor), sau până când prăjitura este coaptă, adică se desprinde de pe margini și se rumenește ușor deasupra (se poate face ”testul cu scobitoarea”).

Prăjitură pufoasă cu căpșuni-Când este gata, se scoate tava din cuptor și prăjitura se lasă să se răcească în tavă.

Prăjitură pufoasă cu căpșuni-Înainte de servire se porționează după preferință și se decorează opțional cu zahăr pudră și frunze de mentă.

Prăjitură pufoasă cu căpșuniPrăjitură pufoasă cu căpșuniPrăjitură pufoasă cu căpșuniPrăjitură pufoasă cu căpșuniPrăjitură pufoasă cu căpșuniPoftă bună!

Sfaturi utile:

-Pentru reușita unei prăjituri pufoase ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, iar albușurile trebuie să fie perfect bătute, rezultând o bezea ”tare”, care să nu alunece din vas, atunci când îl răsturnați.

-Apa folosită trebuie să fie clocotită și se pune câte o lingură, pe rând, amestecând/ mixând bine după fiecare.Nu se pune sub nici o formă toată odată. Nu puneți a două lingură de apă fiartă, până nu ați amestecat-o bine pe prima! Eu am o cană electrică în care fierb apa, iar pentru această prăjitură mixerul îl montez pe suport, pentru a avea mâinile libere și libertate de mișcare, mai ales când pun apa clocotită. Dacă nu aveți așa ceva, pentru a evita incidentele neplăcute, mai bine vă ajută cineva în această etapă, pentru că este important ca apa să fie fiartă, nu caldă.

-Este ideal să vă mișcați foarte repede și să aveți totul pregătit dinainte. În momentul când aluatul este gata, tava trebuie să fie tapetată, căpșunile trebuie să fie gata tăiate, iar cuptorul încins. Dacă se întârzie, aluatul în care este incorporată spuma de albușuri, se poate lăsa puțin și să își piardă din aerare.

-Așa cum am spus și în ”prefață” această rețetă este ideală dacă doriți cea mai pufoasă prăjitură cu fructe…Puteți folosi orice fructe doriți…Nu se întărește și nu se usucă, rămânând la fel de fragedă câteva zile. Eu uneori o păstrez într-o cutie, la rece, în frigider. O pudrez cu zahăr doar înainte de a o servi.

– Dacă fructele sunt mai zemoase, după ce le lăsăm puțin la scurs într-o sită, acestea se pot presăra cu puțin griș și apoi le punem în prăjitură. Pentru această prăjitura nu a fost însă cazul. La fel procedăm și cu fructele congelate: le lăsăm la decongelat într-o sită, iar abia când s-au scurs bine le amestecăm cu 1-2 linguri de griș pentru a absorbi siropul în exces.

-Siropul scurs de la fructe sau din decongelarea lor (dacă folosim fructele congelate) se poate fierbe cu puțin zahăr și folosi apoi ca sos pentru servirea altor prăjituri, sau se mai poate adăuga puțină gelatină și se toarnă ca glazură la alte prăjituri,…sau…pur și simplu se poate folosi la prepararea unor băuturi nonalcoolice, răcoritoare de vară. În nici un caz nu il aruncați! 😉

21 de gânduri despre „Prăjitură pufoasă cu căpșuni

  1. Eu sunt fan prajitura cu fructe si pufosenia asta tare-mi mai face cu ochiul !!!
    Cu siguranta am sa o incerc si eu.
    Si cred ca se poate face cu orice fel de fructe, asa-i ???
    Multumesc de reteta si iti doresc un weekend linistit !
    Te tzuc cu mare drag…

    Apreciază

  2. Am doua intrebari:in reteta sunt 6 linguri apa fierbinete,iar in mod de preparare sunt 5 linguri?
    A doua intrebare este ce fel de zahar este „farin”.Ai spus ca folosesti zahar tos, farin si pudra?
    Cu stima, Violeta.

    Apreciază

    • Buna, Violeta! Multumesc mult pentru observatie. 1. Se folosesc 6 linguri de apa fierbinte (initial, am folosit o tava mai mica la care am pus 5 oua si implicit 5 linguri de apa fierbinte si de aceea aceasta scapare), deci am sa modific in modul de preparare tot cu 6 linguri.
      2. In total sunt 300 gr zahar din care 250 gr. zahar tos pentru frecat galbenusurile, 50 gr (aprox 2 linguri) zahar farin sau pudra pentru batut albusurile si zaharul optional pudra sau farin pentru decor. Eu am folosit la albusuri acest zahar farin pentru ca sa fiu sigura ca s-a „topit” la batut bezeaua si nu va afecta calitatea prajiturii. Diferenta intre zaharul farin si pudra pentru mine: zaharul farin il fac de cele mai multe ori eu acasa cu rasnita sau il cumpar din oras si este putin mai mare, iar zaharul pudra este foarte, foarte fin si il folosesc doar pentru decor, sau la glazuri, in general. Un zahar pudra de calitate pe care il folosesc este cel „MARGARITAR”, de exemplu. Tu poti sa pui ce zahar doresti. Nu stiu cat de explicita am fost cu aceste raspunsuri, dar poti sa ma intrebi daca mai ai vreo nelamurire. Te imbratisez si…multumesc inca o data! Weekend frumos in continuare!

      Apreciază

    • Multumesc, Merisor! Este intr-adevar foarte pufoasa, dar eu o prefer si pentru ca nu se usuca deloc!
      PS: Am rezolvat cu comentariile (erau in spam de aceea nu le vedeam nici eu)! Multumesc, ca m-ai atentionat!Te pup!

      Apreciază

  3. Multumesc pentru raspuns.Am inteles.Zilele astea vreau sa fac cozonacul.Intrebarea mea este dimensiunea tavii pe care ai folosit-o,tinand cont ca nu ai pus 1 kg faina.Masina mea merge pana la 1500 grame.Dar o sa merg pe cantitatea ta.Imi cer scuze pentru faptul ca te-am atentionat.Revin cu impresii dupa ce fac cozonac.Cu stima,Violeta

    Apreciază

    • Violeta, nu pot decat sa ma bucur ca ai citit cu atentie reteta si ca am remediat eroarea! Eu iti multumesc! Daca nu te grabesti cu cozonacul, vreau sa iti dau cantitatile pentru masina ta de 1500 grame unde am adaptat reteta (cantitatile) pentru soacra mea care are masina asemanatoare si de curant am trimis-o si unei prietene care s-a bucurat ca i-au iesit trei cozonaci grozavi in tavi normala (nu din acelea foarte mari, stil vechi). Cred ca am sa-ti trimit raspunsul pe e-mail. Oricum te astept cu impresii si pe pagina mea de FB -https://www.facebook.com/VickysRecipes. O seara frumoasa iti doresc! Te pup!

      Apreciază

  4. Aiai! Imi lasa gura apa de cat de bine arata!!! Acum ma pun sa o scriu si saptamana asta o fac orice ar fi, cu ce fructe o sa am la dispozitie… dar cred ca, oricum ar fi, tot capsunile sunt cele mai grozave in combinatia asta 😀

    Apreciază

    • Multumesc, Loryloo! Sa imi spui cum ti-a iesit! Noi am papat-o imediat pe asta si azi am facut alta (este calda inca) cu prune (din alea mari straine si cam tari, dar bune si dulci), afine (tot din import) si merisoare! Nu vrei sa stii cum arata, mai ales ca i-am pus si 1/2 lingurita turmenic pentru culoare! Dar praji asta cu capsuni ramane cu farmecul si aroma ei aparte! Te imbratisez! Succes si toate cele bune!

      Apreciat de 1 persoană

  5. Draga Vicky, am facut reteta si mi-a iesit GRO-ZA-VA!! Mi-am notat-o cu steluta in caietul cu retete, caci o voi face de multe ori de acum incolo!! 😀 Urmatoarea vreau sa o probez cu piersici sau caise ♡

    Apreciază

    • Buna, Loryloo! Ma bucur nespus ca esti incantata de prajitura. Draga mea, ma simt onorata de steluta acordata! 😉 Ce bine ca o vei repeta, pentru ca este delicioasa cu orice fel de fructe. Mult succes in tot ce faci! Te pup! PS: Mi-ar face o mare placere daca ai putea sa imi trimiti si o poza cu prajiturica ta!

      Apreciază

      • Desigur, cu drag, ti-am trimis pe adresa de mail pe care mi-o arata la comentarii 🙂
        Am postat poze cu prajitura si pe facebook, a fost foarte apreciata, asa ca am share-uit linkul retetei si fetelor din lista, precis am mai convins cateva sa o incerce. Te pup!

        Apreciază

      • Ma bucur ca iti place 😀
        Multumesc si de felicitari si de like!
        Pe pagina de fb a blogului e povestea in varianta scurta, pe pagina personala e varianta cu 80 si ceva de like-uri si mai multe comentarii de „Vreau reteta!” :))

        Apreciază

  6. Aceasta prajitura este super.Am facut-o de trei ori cu capsuni proaspete ,azi o fac cu zmeura.
    Am lasat o feliuta sa stea cca 4 zile pe o farfurioara si am ramas placut surprinsa cand am constatat ca era atat de pufoasa de parca atunci am scos-o din cuptor.Se pastreaza fff proaspata.Eu a doua oara am pus 280 fr.faina.Cu deosebita stima si multumiri pentru aceasta reteta,Vio

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s