Plăcintă cu leurdă și brânză

Plăcintă cu leurdă și brânzăAceeași aromă minunată de leurdă, de plăcintă cu verdețuri de primăvară, savuroasă, sănătoasă, cu gust ușor picant ca și la plăcinta cu leurdă de post, îmbunătățită doar de prezența brânzei și cașcavalului.

Nu am să vă mai povestesc despre leurdă pentru că puteți citi în postarea precedentă – Plăcintă cu leurdă și orez .

Pentru că am făcut ambele plăcinte în aceeași zi, am oprit jumătate de cantitate din compoziția de la plăcinta de post și am amestecat-o cu brânză telemea (de vacă, am folosit eu). Merită încercată o asemenea plăcintă pentru că este deosebită față celelalte plăcinte cu verdețuri de primăvară (de spanac, ștevie, etc).

În perioada în care am făcut-o prima dată, am participat la un eveniment și am luat câteva bucățele să le servesc fetele prezente acolo. Toată lumea a fost extrem de încântată, plăcinta mea de leurdă bucurându-se de un succes adevărat. Am fost fericită atunci și am repetat-o fără însă să mai fac alte fotografii. Mi-au rămas ca materiale de prezentare doar aceste imagini pe care le-am făcut de prima dată.

Așa cum am mai spus și la postarea precedentă, dacă ar fi să aleg între această plăcintă cu leurdă și varianta de post, aș fi pusă în mare încurcătură pentru că sunt delicioase amândouă.

Aștept și aici părerile și comentariile voastre, să-mi spuneți dacă v-a plăcut, dacă v-a luat mai mult de 30 minute pregătirea ei, sau dacă ați mai adăugat ceva, iar mai jos vă dau acum rețeta mea.

Ingrediente

  • 800 gr foietaj din comerț (1 pachet foietaj)
  • 3 legături leurdă
  • 150 gr. brânză telemea
  • 50 gr. cașcaval
  • 2 ouă
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 legătură usturoi verde
  • 1 morcov
  • ½ legătură pătrunjel
  • ½ legătură mărar
  • ½ ardei gras roșu (pentru decor)
  • 1 gălbenuș amestecat cu 1 lingură de lapte pentru uns
  • opțional, pentru decor: semințe de mac și susan
  • ½ linguriță boia dulce de ardei
  • sare, piper, după gust

Plăcintă cu leurdă și brânzăMod de preparare

-Se scoate aluatul de foietaj din congelator cu cca 2-3 ore înainte de preparare și se lasă la temperatura camerei.

-Se curăță, se spală și toate verdețurile și se mărunțesc toate cu ajutorul unui blender/robot. Eu am tăiat/rupt mai mare toate legumele și le-am pus împreună în blender (leurda, ceapa și usturoiul verde, morcovul, pătrunjelul și mărarul) pentru câteva secunde. Dacă nu aveți un astfel de aparat verdețurile se toacă mărunt, iar morcovul se dă pe răzătoare.

Placinta cu leurda2-Peste verdețurile mărunțite se adaugă brânza telemea și cașcavalul date pe răzătoarea mică, ouăle, boiau dulce și se omogenizează compoziția de umplutură pentru plăcintă, potrivindu-se de sare și piper după gust. Se împarte compoziția în două, pentru fiecare din foile de aluat.

-Între timp se aprinde cuptorul la 180°C, astfel încât acesta să fie bine încins în momentul introducerii tavii, pentru ca plăcinta noastră să crească și să se rumenească frumos si repede.

-Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se întinde foaia de aluat în tavă  și se împarte vizual în trei părți. Pe partea din mijloc se pune o parte din jumătate de compoziția de umplutură, iar una din părțile laterale se crestează uniform cu cuțitul cu tăieturi paralele între ele și paralele cu latura lungă, intercalate, cu lungimi aproximativ egale, astfel încât ulterior, să rezulte forma de fagure. (La modul de împachetare m-am inspirat de la Sara Mike, al cărui blog îl iubesc pur și simplu! Chiar avem ce învăța din el! Îl recomand cu drag și mare căldură! 🙂 )

Placinta cu leurda3-Peste umplutură se așează în lung ardeiul roșu tăiat sub formă de bețe subțiri (pentru decor) și se așează restul rămas din jumătate de compoziție, nivelând ușor.

-Se învelește compoziția de leurdă și brânză cu partea de foaie fără crestături din margine, după care peste aceasta se rulează cealaltă parte de aluat crestată, care se întinde ușor, cu grijă să nu se rupă pentru a acoperi întreaga suprafață a plăcintei, formându-se astfel modelul de ”fagure”. Se strâng capetele ruloului de plăcintă în așa fel încât să nu iasă umplutura.

-Se repetă operațiunile identic și pentru foaia cealaltă folosind compoziția de umplutură rămasă (jumătate).

-Cu ajutorul unei pensule se ung rulourile de plăcintă cu un gălbenuș de ou amestecat cu 1 lingură de lapte și se presară mac și/sau susan după preferință.

Placinta cu leurda4-Se  bagă tava în cuptorul încins, pentru cca 15-20 minute (depinde de cuptorul folosit), sau până când plăcinta se umflă și este rumenită deasupra.

-Plăcinta de leurdă cu brânză se poate servi caldă sau rece, alături de salata preferată, cu roșii, ridichi, mergând de minune cu un pahar de iaurt sau lapte bătut.

Plăcintă cu leurdă și brânzăPlăcintă cu leurdă și brânzăPlăcintă cu leurdă și brânzăPoftă bună!

Notă:

-Pentru această rețetă  am folosit doar jumătate din compoziția rămasă de la plăcinta de post și nu am folosit decât o foaie din pachetul de foietaj, dar rețeta v-am dat-o la cantitatea întreagă. De aceea în fotografia cu ingredientele, apare direct castronul/vasul cu verdețurile mărunțite.

 

4 gânduri despre „Plăcintă cu leurdă și brânză

    • Multumesc, Sidy! Aceste placintele le-am facut cand a aparut leurda, dar nu am apucat sa le postez. Si aici, la Bucuresti, leurda s-a cam trecut. Cea frageda se gaseste acum foarte rar…A cam trecut vremea ei! Te pup, draga mea! 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s