Plăcintă cu leurdă și orez

Plăcintă cu leurdă și orez (de post)

Cu o aromă minunată, gust picant, savuroasă, leurda sau usturoiul sălbatic, ”usturoita”, sau ”usturoiul ursului”, cum mai este cunoscută, pe lângă savoarea pe care o conferă mâncărurilor de primăvară (salate, ciorbe) are calități terapeutice deosebite. Despre puterea ei de detoxifiere, purificarea sângelui și multe altele, puteți citi și aici:

Deoarece în primăvară aceasta leurda nu mi-a lipsit din bucătărie, cu o mână de frunze pusă în castronul de salată sau în ciorbele specifice anotimpului (de lobodă, de ștevie) reușind să fac adevărate minuni asupra gustului, acum am încercat s-o valorific și altfel, într-o plăcintă de verdețuri.

O plăcintă minunată și sănătoasă  la care vedeta principală a fost această plantă usturoiată de un verde închis. Am facut o plăcintă de post la care a trebuit să adaug  puțin orez și fulgi de ovăz pentru a lega compoziția.

Această plăcintă se poate transforma într-un aperitiv sau gustare rapidă, mai ales atunci când folosești foietaj din comerț, deosebită la gust și incredibil de aromată.

Este simplu de făcut și de aceea vă recomand să profitați și voi de această plantă a primăverii și să vă bucurați atât de beneficiile leurdei, dar mai ales de ”privilegiile gustoase” ale plăcintei.

Deoarece am pregătit plăcinta pentru o zi de post, nu am uns-o deasupra cu ou, ci cu un strop de sos de soia pentru a se carameliza puțin.  Nu este neapărat acest lucru, asta depinzând doar de gustul vostru.  Evident că în aceeași zi am făcut și plăcintă cu leurdă și brânză, a cărei rețetă urmează imediat să o scriu. Nu pot să aleg care dintre ele este mai bună, pentru că mi-au plăcut la fel de mult.

Dacă vă tentează o asemenea plăcintă, gata în 30 minute, aștept părerile voastre aici pe blog, sau pe pagina mea de Facebook.

Ingrediente

  • 800 gr foietaj din comerț (1 pachet foietaj)
  • 3 legături leurdă
  • 1 legătură mică untișor (opțional)
  • ½ cană rasă de orez (cca 110 gr)
  • 2 linguri fulgi de ovăz
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 legătură usturoi verde
  • 1 morcov
  • ½ legătură pătrunjel
  • ½ legătură mărar
  • ½ ardei gras roșu (pentru decor)
  • 1 lingură sos de soia
  • opțional, pentru decor: semințe de mac și susan
  • sare, piper, după gust

Plăcintă cu leurdă și orez

Mod de preparare

-Se scoate aluatul de foietaj din congelator cu cca 2-3 ore înainte de preparare și se lasă la temperatura camerei.

-Se curăță, se spală verdețurile și se mărunțesc toate cu ajutorul unui blender/robot. Eu am tăiat/rupt mai mare toate legumele (leurda, untișorul, ceapa și usturoiul verde, morcovul, pătrunjelul și mărarul) și le-am pus împreună în blender pentru câteva secunde. Dacă nu aveți un astfel de aparat verdețurile se toacă mărunt, iar morcovul se dă pe răzătoare.

-Se fierbe orezul separat, acoperit cu capac, cu aproximativ o cană de apă caldă sau supă de legume, în care se adaugă sare după gust. Orezul se fierbe la foc mic, acoperit cu capac, până când toată apa este absorbită, iar bobul este aproape fiert.

-Când orezul este fiert, se adaugă fulgii de ovăz, se amestecă pentru omogenizare și se lasă să se răcească.

Placinta cu leurda (de post) 2-Peste verdețurile mărunțite se adaugă orezul fiert și răcit și se omogenizează bine compoziția de umplutură pentru plăcintă, la sfârșit condimentându-se cu sare și piper după gust.

-Între timp se aprinde cuptorul la 180°C, astfel încât acesta să fie bine încins în momentul când introducem tava în cuptor, pentru ca plăcinta noastră să crească și să se rumenească frumos și repede.

-Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se întinde aluatul de foietaj în tavă  și se taie în două, pentru a rezulta două bucăți înguste de plăcintă/ 1 foaie foietaj. (Dacă folosiți ambele foi din pachetul de foietaj, vor rezulta 4 rulouri de plăcintă).  Fiecare jumătate se împarte vizual iar în două.

Placinta cu leurda (de post)3-Pe aluatul fiecărei jumătăți de plăcintă (pe lung) se așează cu aproximație câte un sfert din compoziția de leurdă și orez, care se nivelează ușor.

-În lungul plăcintei se pune opțional ardeiul roșu tăiat în fâșii subțiri peste compoziția de umplutură.

-Se ung marginile foii de aluat (care urmează să se suprapună) eventual cu puțină apă, se învelește compoziția de leurdă și orez cu jumătatea rămasă liberă, după care se presează ușor cu furculița marginile suprapuse, pentru a se lipi mai bine.

– Se crestează ușor fiecare plăcintă și cu ajutorul unei pensule se unge cu puțin sos de soia diluat cu un strop de apă și se presară mac și/sau susan după preferință.

-Se  bagă tava în cuptorul încins, pentru cca 15-20 minute (depinde de cuptorul folosit), sau până când plăcinta se umflă și este rumenită deasupra, după preferință.

Placinta cu leurda (de post)4-Se repetă operațiunile identic și pentru cealaltă foaie folosind restul ( jumătate) de compoziție.

-Plăcinta de leurdă cu orez se poate servi caldă sau rece, alături de salata preferată, cu roșii, ridichi, mergând de minune cu un pahar de iaurt sau lapte bătut.

Plăcintă cu leurdă și orez

Plăcintă cu leurdă și orez Plăcintă cu leurdă și orez Plăcintă cu leurdă și orez Poftă bună!

Notă:

-Am fiert orezul într-un vas de teflon acoperit, cca 5 minute, după care am oprit focul și am lăsat cratița acoperită până când orezul s-a umflat și a absorbit tot lichidul. Nu am amestecat decât la început și când am adăugat sarea.

-La această rețetă am folosit doar jumătate din compoziția de umplutură rezultată pentru că restul rămas împreună cu a doua foaie din pachetul de foietaj am folosit-o pentru prepararea unei altfel de plăcintă cu leurdă, care nu mai este de post. În aceste condiții mi-au ieșit doar două rulouri de plăcintă.

-Dacă ungeți rulourile de plăcintă cu sos de soia, culoare poate fi înșelătoare, pentru că acesta ajută la caramelizarea rapidă și obținerea culorii ”de rumenit mai bine”.

 

Un gând despre „Plăcintă cu leurdă și orez

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s