Mușchiuleț de porc în sos de soia

Mușchiuleț de porc în sos de soiaO rețetă savuroasă extrem de simplă și rapidă, ideală pentru o cină delicioasă. Atunci când nu aveți timp de gătit, aveți la îndemână o bucățică de carne fragedă și doriți ceva rapid, dar ”altceva” în loc de clasicul și banalul ”grătărel” vă propun ceva simplu, aromat, care se potrivește perfect cu o garnitură la fel de simplă de orez, sau câteva legume fierte la abur, sau ”trase la tigaie”.

Simplu și bun. Rapid și bun. Simplu și rapid. Am combinat în toate variantele cele trei caracteristici, identice ca număr cu ingredientele principale ale acestei rețete. 😉

Rețeta aceasta se numără printre mâncărurile preferate ale fetei mele, atunci când are chef de acel ”altceva” decât mâncarea gătită. De regulă i-o pregătesc din piept de pui, dar de data aceasta am făcut-o cu mușchiuleț de porc și a ieșit un deliciu. Se pregătește rapid, cu puține ingrediente, iar gustul este desăvârșit.

Deci, dacă sunteți pe fugă și nu aveți prea mult timp la dispoziție, acest preparat vă scoate repede din impas. Nu trebuie decât să-l încercați și apoi să îmi spuneți cum a fost.

Ingrediente (2-3 porții)

  • 500 gr. mușchiuleț de porc
  • 3- 4 linguri sos de soia
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță amidon alimentar (sau făină)
  • 2 lingurițe miere
  • ½ pahar de vin alb (cca 75 ml)
  • 1-2 linguri de apă
  • sare, piper (după gust)

Mod de preparare

-Se curăță, se spală carnea și se porționează în bucăți aproximativ egale de 4-5 cm, sau după preferință. Cu cât bucățile de carne sunt mai mici, cu atât se vor găti mai repede. (Mușchiulețul de porc este foarte fraged și nu necesită timp mare de gătire).

-Se condimentează bucățile de carne cu puțină sare, piper și cu ajutorul unei pensule se ung cu puțin ulei de măsline. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la rece cca 10 minute.

-Cât timp carnea stă la rece se poate pregăti garnitura preferată. Eu aici am preparat un orez basmati sălbatic cu legume, ca aici cu observația că la 1 măsură de orez am folosit 2 măsuri de lichid (apă fiartă, supă).

-Într-un vas/ tigaie se încinge restul de ulei și se prăjesc ușor bucățile de carne pe ambele părți, până când se rumenesc puțin.

-Se toarnă vinul peste carnea prăjită și se lasă să fiarbă la foc mic.

-Între timp se amestecă bine amidonul (sau făina) cu mierea, sosul de soia și 1-2 linguri de apă, până devine un sos omogen ca o smântână.

Mușchiuleț de porc în sos de soia -Se toarnă sosul obținut peste carnea cu vinul din tigaie, se amestecă bine și se lasă să fiarbă la foc mic, cca 10-15 minute, sau până când carnea este fiartă iar sosul de soia s-a îngroșat. Când carnea în sos este gata se dă la o parte de pe foc și se condimentează cu piper proaspăt râșnit.

-Mușchiulețul de porc astfel gătit se servește cald, pregătindu-se porțiile pe farfurie: se așează câteva bucățele de carne, garnitura (de orez, în cazul meu), se stropește cu sosul de soia, iar restul de sos se toarnă în sosieră și se servește separat. Se poate orna după preferință, eu de exemplu, am tăiat deasupra câteva frunze de arpagic.

Mușchiuleț de porc în sos de soia Mușchiuleț de porc în sos de soia Mușchiuleț de porc în sos de soia Mușchiuleț de porc în sos de soia Mușchiuleț de porc în sos de soia Mușchiuleț de porc în sos de soia Poftă bună!

Sfaturi utile:

-În momentul amestecării ingredientelor pentru prepararea sosului trebuie evitată formarea cocoloașelor. Într-un castronel puneți întâi amidonul/ făina, apoi câte puțină apă, sosul de soia și apoi mierea, amestecând bine pentru omogenizare.

-La fel trebuie să aveți grijă când turnați sosul peste carnea cu vin. Se toarnă încet, treptat și se amestecă continuu.

-Dacă doriți, se poate condimenta după plac, cu condimentele preferate. Eu nu am folosit altceva deoarece am pregătit rețeta doar după preferința solicitantului meu drag, copila mea, care nu a vrut decât sare și piper. Cu sarea trebuie să aveți însă grijă deoarece sosul de soia este foarte sărat.  

6 gânduri despre „Mușchiuleț de porc în sos de soia

    • Vai Lulu, multumesc! Tare esti draguta! Tu care esti desavarsita ca gospodina, chiar ma magulesti! Te pup! PS: Ma uit de cateva zile pe blogul tau, nici nu am apucat sa iti scriu ceva acolo…nu stiu ce sa pregatesc pentru provocare, ma tenteaza atatea…Esti grozava! Ai atat de multe bunatati acolo incat sunt teribil de incurcata. 😉

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s