Prăjitură cu mousse de căpșuni

Prăjitură cu cremă de ciocolată albă, frișcă și căpșuni  (cu mousse de căpșuni)Dacă tot este sezonul căpșunilor, vă propun o prăjitură fină, aromată, pufoasă, cu un mousse delicat și multe căpșuni. Este așa o simfonie de primăvară, de culori și gusturi care se îmbină atât de bine: căpșuni coapte parfumate, ciocolată albă, frișcă, blat simplu și pufos.

Așa cum v-am obișnuit de câteva luni particip la o provocare inițiată de Stefy, ”Weekend cu spor”, alături de alte doamne simpatice și foarte gospodine. De data aceasta, gazda noastră Lulu, al cărei blog ne oferă o multitudine de rețete savuroase din toate categoriile, ne-a propus ca temă: aperitive, torturi, dulciuri cu fructe. M-am învârtit ceva, căutând în blogul distinsei noastre gazde, pentru că are multe rețete îmbietoare care îmi făceau cu ochiul, dar până la urmă m-am oprit la acest tort cu cremă de căpșuni. Cum nu aveam un eveniment, sau altceva deosebit, m-am gândit să îl transform într-o savuroasă prăjitură, la care am mai făcut câteva mici adăugiri/ modificări: nu am pus praf de copt, am pus în cremă și ciocolată albă pentru că mi s-a părut că merge de minune cu căpșunile, am pus multe fructe și în cremă, arome, am glazurat prăjitura…A ieșit acest desert minunat, de primăvară, răcoros, apetisant, a cărui rețetă vreau să v-o dau și vouă. Puteți să încercați această prăjitură chiar așa, inspirându-vă din această rețetă, sau, lăsându-vă în voia propriei imaginații, adaptând-o gusturilor voastre, așa cum am procedat și eu…Rezultatul va fi grozav…Un răsfăț total al ochiului și simțurilor gustative… 🙂

Ingrediente  

Pentru BLAT:

  • 6 ouă
  • 250 gr. zahăr
  • 300 gr. făină
  • 10 linguri apă rece
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja rasă de la jumătate de lămâie
  • un vârf cuțit sare

Prăjitură cu mousse de căpșuniPentru ÎNSIROPAT:

  • sucul proaspăt stors de la 1 portocală

Pentru UMPLUTURĂ ȘI MOUSSE DE CĂPȘUNI :

  • 700 gr. căpșuni (pentru mousse și glazură) + 500 gr. căpșuni pentru tăiat (din care se opresc câteva pentru decor)
  • 300 ml smântână pentru frișcă
  • 3-4 linguri de zahăr tos (sau după gust)
  • 200 gr. ciocolată albă
  • 2 plicuri de gelatină fin mărunțită (2×10 gr.) sau 12 foi gelatină ( 2 pachete)
  • opțional 2 linguri zahăr pudră pentru frișcă (sau după gust)
  • 1-2 plicuri zahăr vanilat

Prăjitură cu mousse de căpșuniPentru GLAZURA JELEU DE CĂPȘUNI:

  • 200 gr. căpșuni (din cele 700 gr. menționate la mousse)
  • 1 lingură zahăr
  • 50 ml. apă
  • 5 gr. gelatină fin mărunțită (1/2 plic)

Pentru DECOR:

  • 8- 10 căpșuni
  • 50 grame ciocolată albă
  • 1 lingură frișcă lichidă
  • frunze de mentă

Mod de preparare

BLATUL:

-Ouăle care sunt la temperatura camerei se sparg și se separă gălbenușurile de albușurile care se dau deoparte.

-Se freacă gălbenușurile cu un praf de sare, se adaugă 200 gr. de zahăr treptat și se bat bine până ce acestea se deschid la culoare și își dublează volumul.

Prajitura cu mousse de capsuni3-Se adaugă pe rând câte o lingură de apă rece și se amestecă bine cu mixerul până ce toată apa este incorporată în crema de gălbenușuri.

-Se cerne făina și se presară în ploaie, treptat, peste crema de gălbenușuri, amestecându-se cu mixerul la viteza mică până ce rezultă o compoziție omogenă.

-Se bat spumă tare albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat restul de zahăr (cca 2 linguri) amestecat cu zahărul vanilat și se bat în continuare până rezultă o bezea sticloasă consistentă.

-În acest moment se aprinde cuptorul și se reglează la temperatura de 175°C.

Prajitura cu mousse de capsuni4-Peste aluatul rezultat se presară coaja rasă de lămâie, se amestecă și se adaugă în două tranșe spuma de albușuri, amestecându-se cu o paletă/lingură de lemn, încet și cu grijă, cu mișcări circulare de sus în jos, pentru omogenizare. Va rezulta un aluat omogen, vâscos, destul de consistent (nu curge ușor).

-Aluatul rezultat se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt (sau clasic, cu grăsime și făină), se nivelează cu grijă, se bagă tava în cuptor preîncălzit la 175°C și se lasă la copt cca 30 minute (depinde de cuptor) sau până când blatul se rumenește ușor și se desprinde de pe margini. Eu am folosit o tavă de dimensiunile 20cm x 30cm.

Prajitura cu mousse de capsuni5-Când blatul este copt, se scoate tava din cuptor și acesta se lasă să se răcească fie în tavă, fie pe un grătar special.

-Cât timp blatul se răcește ne ocupăm de mousse-ul de căpșuni.

MOUSSE DE CĂPȘUNI:

-Se rup codițele, se spală bine căpșunile și se pun împreună cu zahărul tos în vasul de blender, sau într-un alt vas. Se lasă cca 10-15 minute după care tot siropul format se pune separat într-un vas mai mic sau ibric.

-După ce s-a scurs siropul, cu ajutorul blenderului se face un piure din căpșunile amestecate cu zahăr. Din acest piure se oprește, completându-se peste siropul oprit anterior până la 200 ml și se lasă deoparte.

-Piureul de căpșuni rămas se pune într-o cratiță pe foc pentru cca. 6-7 minute, doar până ce zahărul se topește. În acest fel căpșunile își vor lăsa și mai mult aroma.

-Se pune gelatina la înmuiat în apă conform instrucțiunilor de pe plic, dar, doar cu 5-6 linguri de apă. După ce gelatina s-a umflat se pune vasul cu gelatină într-un vas mai mare cu apă fierbinte pentru ca gelatina să se lichefieze.

-Între timp zahărul din cratița cu piureul de căpșuni s-a topit, se oprește focul și peste sosul fierbinte se toarnă gelatina (care s-a lichefiat) și se amestecă bine pentru omogenizare. Se dă piureul de căpșuni deoparte și se lasă să se răcorească.

Prajitura cu mousse de capsuni6-Se rupe ciocolata albă și se pune la topit într-un vas la bain marie. Când ciocolata s-a topit se amestecă bine, iar crema rezultată se lasă să se răcorească, acoperind-o cu o folie alimentară. Se mai amestecă din când în când pentru a evita formarea acelei pelicule inestetice.

-Se pregătește frișca bătându-se bine smântâna lichidă cu zahărul vanilat și după preferință cu zahărul pudră.

-Se amestecă bine, dar cu grijă, câteva linguri (cam un sfert) de ciocolată topită și răcită la temperatura camerei cu câteva linguri de frișcă, apoi se adaugă treptat restul de ciocolată și se omogenizează.

-Amestecul rezultat se toarnă cu grijă, treptat, peste frișca bătută și se amestecă ușor, cu ajutorul unei palete, până ce rezultă o cremă omogenă.

Prajitura cu mousse de capsuni-Peste această cremă se adaugă treptat piureul de căpșuni răcit la temperatura camerei și se amestecă ușor cu paleta până rezultă o cremă spumoasă, fină și omogenă.

-Crema/ mousse-ul rezultat se dă puțin la rece până se pregătește blatul pentru asamblare. (Atenție, să nu se întărească gelatina prea tare! În această situație crema nu mai poate fi întinsă peste blat.)

GLAZURA JELEU DE CĂPȘUNI:

-Glazura de jeleu se pregătește numai după ce prăjitura a fost asamblată și a stat cel puțin o oră la rece.

-Peste cei 200 ml sirop amestecat cu piure de căpșuni oprit de când s-a preparat mousse-ul de căpșuni, se adaugă 50 ml de apă.

-Amestecul rezultat se strecoară printr-o sită/strecurătoare deasă rezultând un sirop clar, limpede.

-Se adaugă 1 lingură de zahăr și se pune la fiert foarte puțin, pentru cca 2-3 minute până se topește zahărul.

-Se pune gelatina la înmuiat în apă conform instrucțiunilor de pe plic, doar cu 1-2 linguri de apă. După ce gelatina s-a umflat se pune vasul cu gelatină într-un vas mai mare cu apă fierbinte pentru ca gelatina să se lichefieze.

-După ce zahărul s-a topit se toarnă gelatina lichefiată în siropul de căpșuni, se amestecă bine pentru omogenizare și acesta se lasă deoparte să se răcorească la temperatura camerei.

Prajitura cu mousse de capsuni11-Când siropul capătă o consistență ușor vâscoasă, cât să curgă încă, se toarnă peste prăjitură cât mai uniform, începând din centrul prăjiturii, încercând o glazurare cât mai uniformă.

ASAMBLARE:

-Restul căpșunilor (500 gr.) curățați, spălați și fără codițe (din care se mai opresc câteva pentru decorat), se pregătesc și se taie în jumătate.

-Se pregătește sucul proaspăt, storcându-se portocala.

-Se taie blatul răcit în 2 părți aproximativ egale (ca la tort).

Prajitura cu mousse de capsuni8-Se așează jumătatea de jos a blatului pe tava de asamblat și cu ajutorul unei pensule se însiropează ușor cu jumătate din sucul de portocală.

-Se întinde jumătate din mousse-ul de căpșuni peste blat se așează jumătățile de căpșuni (eu le-am așezat des, una lângă alta, dar din păcate aici, am uitat să mai fac și fotografie), se adaugă restul de cremă peste căpșuni și se nivelează frumos.

Prajitura cu mousse de capsuni10-Peste cremă se aplică jumătatea de deasupra a blatului, apăsând ușor. Se pensulează cu sucul de portocale, însiropându-se ușor și blatul de deasupra.

-Prăjitura astfel asamblată se dă la rece în frigider pentru cel puțin 1 oră.

-După 1 oră se pregătește glazura de jeleu ca mai sus, iar când aceasta se răcește la temperatura camerei și capătă o consistență suficientă cât să curgă încă (Atenție să nu se întărească gelatina prea mult!) se toarnă cât se poate de uniform peste prăjitură.

Prăjitură cu mousse de căpșuni-După ce se toarnă jeleul de căpșuni prăjitura se lasă la rece până când și acesta se întărește. Este bine ca prăjitura să se pregătească de pe o zi pe alta și a doua zi să se servească. Știu că este ”grea” așteptarea, mai ales pentru pofticioși, dar a doua zi este perfectă pentru tăiat și porționat după preferință.

-După întărirea jeleului prăjitura este gata de tăiat și de servit. Nu însă înainte de a o decora…

-Eu am folosit pentru tăierea prăjiturii un cuțit subțire, foarte bine ascuțit. După ce am tăiat-o, am decorat fiecare bucată de prăjitură cu ciocolată albă topită, frunze de mentă și căpșuni. Ciocolata albă topită am pus-o înt-un cornet mic de hârtie, cu vârf foarte subțire, cu care am făcut un model extrem de simplu atât pe prăjitură cât și pe căpșuni.

Prăjitură cu mousse de căpșuniPrăjitură cu mousse de căpșuniPrăjitură cu mousse de căpșuniPrăjitură cu mousse de căpșuniPrăjitură cu mousse de căpșuniPrăjitură cu mousse de căpșuniPoftă bună!

 Sfaturi utile:

-În general, la toate prăjiturile care se fac în acest mod, cu incorporarea ulterioară în aluat a albușurilor bătute spumă, nu se mai folosește praf de copt. Blaturile sunt pufoase și aerate și cresc frumos și fără ajutorul acestui aditiv de creștere…Și nu uitați, sunt mult mai sănătoase așa…

-Având în vedere că această rețetă a fost adaptată după o rețetă de tort, cred totuși că se poate folosi și o tavă puțin mai mare, pentru că mie mi-a ieșit destul de înalt blatul, la dimensiunea tăvii folosite. Eu aș fi preferat un blat mai subțire și implicit o prăjitură puțin mai înaltă, dar cu același strat gros de cremă.

-Însiroparea blatului este opțională, dar la cantitatea dată, abia se simte că prăjitura este însiropată, iar gustul ușor acrișor al sucului de portocală evidențiază parcă dulceața căpșunilor.

-Prăjitura se poate păstra în frigider aproximativ 1 săptămână.

4 gânduri despre „Prăjitură cu mousse de căpșuni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s