Ghimbir confiat

Ghimbir confiatDeoarece de curând am descoperit gustul minunat al ciocolatei cu ghimbir, am zis că trebuie să mă pregătesc pentru a repeta această experiență minunată. Și astfel m-am gândit să îmi pregătesc ghimbir confiat pe care să îl am mereu la îndemână atunci când vreau să pregătesc prăjituri ciocolatoase. Un strop de aromă de ghimbir face minuni în deserturile preferate, mai ales cele cu ciocolată. Este foarte ușor de pregătit și veți obține un ingredient aromat, parfumat, minunat atât pentru a da o savoare aparte preparatelor dulci, dar și pentru decor.

Despre ghimbir nu are rost să vă povestesc eu acum pentru că internetul este plin cu articole unde veți găsi explicații detaliate despre cum arată, la ce folosește, …despre calitățile lui de excepție. Am să vă povestesc puțin doar despre ghimbirul în bucătărie.

Ghimbir confiatÎncă din antichitate ghimbirul a cucerit bucătăriile tradiționale, fiind folosit mai întâi în India și cucerind încet, încet și bucătăriile europene. În bucătăria tradițională indiană  ghimbirul se folosește intens pentru condimentarea mâncărurilor din carne, produselor și preparatelor de panificație, deserturilor și înghețatei.

Deoarece cred că este cel mai versatil condiment, ghimbirul este folosit acum și la noi aproape în toate tipurile de preparate, de la feluri pricipale (supe, ciorbe, sosuri, cărnuri) până la deserturi și băuturi.  Acest condiment atât de îndrăgit în unele bucătării ne oferă o paletă gustativă extrem de nuanțată: iute, dulce, aromat, gust proaspăt, revigorant, pișcător… „Ghimbirul este recunoscut pentru nota sa ușor mușcătoare și fierbinte, pentru aroma sa bogată, dulce, caldă și lemnoasă. Datorită substanțelor aromatice pe care le conține, și-a câștigat deja din vechime reputația de plantă afrodiziacă cu reale virtuți tonifiante”.
Se poate folosi la gătit atât în forma lui proaspătă (ras, zdrobit, tăiat felii sau julien), sub formă uscată și comercializată de praf/pudră simplă albă sau maronie sau în mix cu alte condimente, cristalizat sau confiat pentru prăjituri, murat sau uscat. În funcție de modalitatea de utilizare a ghimbirului, precum și de momentul adăugării sale în preparatele culinare, nuanța sa de aromă și gust se schimbă: de exemplu, dacă este pus la început în mâncare efectul aromei sale va fi mult mai discret, mai subtil, dacă este prăjit pierde din iuțime, își schimbă gustul și merge foarte bine alături de usturoi și ceapă. Oricum ar fi folosit și oricum l-am pregăti, acesta ne oferă pe lângă gustul deosebit al preparatelor, alături de bucuria papilelor noastre gustative și un efect benefic asupra sănătății oferindu-ne protecție organismului.

Deși am fost destul de reticentă la început, în privința folosirii lui în bucătărie, mai ales la deserturi, acum cred că m-am îndrăgostit de aroma și gustul lui inconfundabile…

Ghimbirul confiat pe care vi-l propun în această rețetă este obținut prin fierberea ghimbirului în sirop de zahăr și apoi păstrat în două variante: în sirop de zahăr sau uscat la aer și rulat prin zahăr. Cea mai potrivită întrebuințare a ghimbirului astfel preparat sunt deserturile. Se poate folosi la deserturile preferate, sau la biscuiți, pandișpan, cozonac (pentru cei mai curajoși), prăjiturile cu ciocolată, înghețate, siropuri. Se toacă foarte mărunt, dar nu trebuie folosit decât în cantități mici, deoarece chiar dacă este zaharisit tot se simte iuțeala caracteristică, iar la deserturi el nu trebuie decât să dea o aromă și savoare aparte, discretă.

Lasă și tu ghimbirul să fie surpriza picantă din deserturile tale! 🙂

Ingrediente

  • 3 bucăți mari de  ghimbir (aprox.  2 căni de ghimbir curățat și feliat subțire)
  • 3 căni de zahăr
  • 3 căni de apă
  • un praf de sare

Ghimbir confiatMod de preparare

-Se spală bine ghimbirul, se curăță și se taie în felii subțiri de cca. 3 mm grosime.

-Într-un vas se pune apa, sarea și zahărul la fiert până se topește zahărul.

-Când zahărul s-a topit se adaugă feliile de ghimbir și se lasă la fiert cca. 45 minute, sau până când ghimbirul se înmoaie puțin.

Ghimbir confiat2-Se oprește focul, se acoperă vasul cu un șervet curat de bucătărie și se lasă așa peste noapte pentru ca ghimbirul să își lase toată aroma.

-A doua zi se scot feliile de ghimbir din sirop, iar siropul se fierbe în continuare până începe să se lege. Se poate face testul cu picătura: se picură din sirop într-un pahar cu apă rece, iar când picătura nu se mai dezintegrează și este compactă, atunci siropul este legat.

-Fructele scoase din sirop se pot pregăti în două feluri: o parte se pun înapoi în siropul legat rezultând ghimbirul confiat în sirop, care se păstrează așa în sirop într-un borcan închis etanș la frigider, sau într-un loc răcoros.

Ghimbir confiat-O altă parte se dă prin zahăr și se lasă să se usuce la soare, rezultând ghimbirul confiat uscat care se păstrează câteva luni într-un recipient închis etanș.

Ghimbir confiat-Ghimbirul confiat în sirop se folosește tăiat foarte mărunt la prăjituri, ghimbirul confiat uscat la fel se poate folosi fie în deserturi, fie pentru ornat, iar dacă vă place îl puteți ronțăi ca atare, iar siropul de ghimbir se poate folosi la sosurile dulci, siropurile naturale de casă, limonade, ceaiuri sau glazurile pentru prăjituri.

Ghimbir confiatGhimbir confiatGhimbir confiatGhimbir confiatSfaturi utile:

Cum se alege ghimbirul?

-Ghimbirul proaspăt se alege ținând cont de aspectul și aroma acestuia. Rizomul proaspăt trebuie să fie cu coaja fermă, neted, tare, fără pete, zgârieturi, urme de lovituri, cu cât mai puține curburi și articulații.

-Rădăcina de ghimbir proaspăt curățată și rasă este plină de arome citrice și are o iuțeală specifică. Dacă preferați, aceasta este perfectă în supe, preparate la wok, prăjituri, sosuri fierte. Ghimbirul ras fin se va topi în sosuri și le va adăuga un gust picant. Pentru o aromă discretă se poate felia ghimbirul proaspăt în rondele și se pot infuza supele sau sosurile, iar înainte de servire se scoate ghimbirul.

-Este de preferat alegerea variantei proaspete a rădăcinii deoarece este superioară calitativ celei praf, atât ca gust, dar și pentru conținut.

-Cu cât este mai lungă rădăcina de ghimbir cu atât este mai matură, fiind mai picantă, fibroasă și conține mai multe uleiuri esențiale. În magazine se găsește în două variante: tânăr și matur. Ghimbirul tânar nu necesită decojirea deoarece are coaja fină, dar cel matur care este și cel mai răspândit la noi, necesită curățirea cojii.

-Dacă este zbârcit, înseamnă că este uscat și lemnos în interior.

-Prospețimea ghimbirului se verifică făcând un test de miros. Dacă se simte aroma de ghimbir, atunci leguma este proaspătă. Se va avea în vedere că rizomul matur are aromă mai puternică decât cel tânăr.

-Același test olfactiv pentru verificarea calității produsului achiziționat, se poate face (dacă este cazul) și la cumpărarea ghimbirului măcinat.

Cum se păstrează ghimbirul?

-Ghimbirul proaspăt se poate găsi în toate super/hipermarketurile noastre și poate fi păstrat câteva (cca trei) săptămâni în frigider sub această formă, fie pus într-un container închis ermetic pentru a nu se deshidrata, fie într-o pungă din care s-a scos aerul, sau maxim 10 zile într-un loc răcoros.

-Ghimbirul uscat (pudră sau rădăcini întregi) se păstrează la adăpost de lumină, aer și umezeală excesivă, într-un recipient închis etanș. Prin uscare ghimbirul își schimbă mult gustul, devine mult mai aromat și mai puțin iute și se poate folosi la prepararea diferitelor deserturi. Nu are totuși aceeași tărie și parfum ca forma proaspătă, dar este mult mai la îndemână de utilizat, atunci când te grăbești. Se poate adăuga pudra de ghimbir în orice tip de mâncare, dar cu prudență, foarte puțină, pentru că dacă pui prea multă, va da un gust amar preparatului. Ghimbirul pudră își pierde aroma în timp și trebuie să îl folosești în maxim un an de la desigilare, chiar dacă termenul de garanție prevăzut pe ambajaj este mai mare.

-Cel mai sigur și simplu ghimbirul se păstrează congelat, maxim 6 luni. Prin această metodă nu se va pierde nici aroma, nici proprietățile sale. Pentru aceasta, rădăcina de ghimbir necurățată se împachetează bine și se pune în congelator, sau se poate rade, se așează într-un strat subțire și uniform într-o pungă, se va împacheta ermetic și se va pune tot în congelator.Când gătiți se rupe câte o bucățică din ghimbirul congelat.

-Rădăcina de ghimbir curățată și feliată se mai poate păstra proaspătă și aromată câteva săptămâni, în vin alb, într-un vas în frigider. Se poate folosi astfel păstrată pentru prepararea sosurilor sau diferitelor feluri de mâncare cu carne.

-Ghimbirul proaspăt se poate stoarce, iar sucul rezultat se pune în puțină vodca sau alcool etilic și se poate folosi la prepararea sosurilor sau cărnii.

– Varianta murată se păstrează în ambalajul original în frigider, iar cel cristalizat, până la 3 luni, închis etanș într-un loc ferit de căldură și lumină.

-Feliile subțiri de rădăcini tinere se pot conserva și prin fierbere în sirop de zahăr (ca în această rețetă), ele păstrându-se moi, cărnoase dar și iuți. Siropul de ghimbir este recunoscut ca un puternic afrodiziac. După ce se răcește ghimbirul confiat în sirop, acesta se păstrează la frigider, sau în locuri răcoroase.

-Ghimbirul confiat uscat se poate păstra într-un recipient/borcan închis etanș timp de câteva luni, dar după o anumită perioadă își poate pierde textura moale și se usucă.

Pentru documentare am folosit următoarele materiale, pe care vi le recomand pentru informare și vouă:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ghimbir

http://www.elle.ro/health-diet/ce-beneficii-ghimbirul-si-cum-e-bine-sa-l-consumam-393739/

http://ziarulunirea.ro/ghimbirul-un-adevarat-dar-divin-dat-omului-311179/

https://dietamediteraneana.wordpress.com/tag/beneficii-ghimbir/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s