Chifteluțe de cartofi cu ouă de prepeliță și brânză

Chifteluțe de cartofi cu ouă de prepeliță și brânzăVă propun o rețetă de chifteluțe ”mai altfel”, ușoare, potrivite cred, pentru zilele de vară.

În mod normal chifteluțele sunt un fel de mâncare destul de des întâlnit și în România, un preparat culinar de formă rotundă din carne tocată și prăjită. Uneori, în funcție de zonă și preferințele culinare ale fiecărei familii, pe lângă carnea tocată (care poate fi de pasăre, porc, vită, oaie, sau amestecul preferat), ouă, condimente, chifteluțele pot conține ceapă, orez, cartofi, morcovi, pâine înmuiată în apă/lapte, pesmet, usturoi zdrobit, verdeață…Se pot face mai mici, rotunde, aplatizate, sub formă de bile, lunguiețe,…se pot face mai mari ca niște turte lunguiețe și atunci se numesc pârjoale. Rețetele diferă mult de la casă la casă, iar denumirile sunt în funcție de zona geografică sau istorică… chifteá, chefteá, chĭofteá, pifteá, perișoară, pîrjoală (în Moldova). Denumirile acestea vine de fapt din limba turcă ”köfte”.

O altă variantă a chifteluțelor din carne este și cea cu legume, foarte apreciate și sănătoase. Aici oferta este foarte largă, în funcție de inspirația și preferințele fiecăruia dintre noi.

Nu se știe practic cine a inventat chiftelele. Până la urmă chiar nu are importanță acest lucru, ci doar faptul că și la noi, se numără printre preparatele tradiționale, fie că sunt din carne, fie că sunt din legume. Le găsim răspândite în toată lumea, în Albania, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, Spania, Grecia, Italia, Olanda, România, Turcia, Israel, Liban, Iordania, China, Filipine, Japonia, Malaezia, Thailanda precum și în cele două Americi. Peste tot se pregătesc și se mănâncă din moși- strămoși, adică sunt tradiționale, chiar dacă se numesc diferit, se prepară și se condimentează diferit în funcție de specificul local…Până la urmă tot chifteluțe sunt…Chiar dacă le consumăm așa, le marinăm în sos de roșii, le învelim, le prăjim în untură, ulei, le frigem pe grătar sau le coacem la cuptor…tot chifteluțe sunt… 🙂 Și sunt atât de bune! 😉

Păi dacă tot se pregătesc diferit dintr-un amestec de ”ceva” tocat și condimentat, mi-am adus aminte de aceste chifteluțe delicioase de vară, din cartofi, ouă și brânză, pe care bunica și mama mi le pregătea copil fiind, iar mai târziu s-a bucurat de ele și fata mea.

Am profitat acum de darul oferit de curând, de Ferma de prepelițe japoneze Fundeni și am pus ouă de prepeliță, proaspete și sănătoase.

Așa cum v-am obișnuit deja, particip și cu această rețetă în proiectul de suflet al Ginei Bradea”Tradiție și gastronomie românească”.

În zona copilăriei mele, acolo unde Oltul se varsă în Dunăre, deoarece legumele se găsesc din belșug, fiind zonă preponderent legumicolă,  alături de chifteluțele de legume și chiftelele acestea din cartofi cu ouă și brânză erau la mare căutare, mai ales în perioadele călduroase de vară. Sau cel puțin în familia mea…

Sunt ușoare, hrănitoare, sățioase și deosebit de gustoase. Înlocuind acum ouăle de găină cu cele de prepeliță, le-am adăugat un plus de consistență și sănatate benefică pentru organism.

Ce dacă nu sunt din carne? Sunt chiftelele copilăriei mele și vă garantez că sunt la fel de bune ca și cele clasice, poate chiar mai sănătoase. Sunt ideale și minunate îndeosebi pentru copii.

Vă las să vă bucurați de rețetă și aștept cu interes părerile voastre. 🙂

Ah,… să nu uit! Puteți câștiga și voi 120 de ouă de prepeliță dacă participați la concursul inițiat tot de Gina Bradea.

Ingrediente (pentru cca 25 bucăți)

  • 400 gr. cartofi
  • 30 ouă prepeliță
  • 150 gr. brânză telemea
  • 2 fire ceapă verde
  • 1 legătură mărar + câteva fire pătrunjel verde
  • 2 linguri smântână
  • 2 linguri făină
  • 2 linguri pesmet + pesmet pentru tăvălit chifteluțele
  • condimente: sare, piper (după gust)
  • ulei pentru prăjit (cca 1 cană am pus eu, dar depinde de vasul în care prăjiți)

Chifteluțe de cartofi cu ouă de prepeliță și brânzăMod de preparare

-Se spală cartofii și se pun la fiert în coajă, în apă cu puțină sare.

-Se fierb tare 22 ouă de prepeliță.

-Se spală verdeața și ceapa verde care se toacă mărunt.

-Cartofii fierți se decojesc și se taie cuburi mai mici.

-Ouăle fierte și decojite se taie în cubulețe.

Chiftelute de cartofi cu oua de prepelita si branza2-Într-un castron suficient de mare se pun toate ingredientele: cubulețele de cartofi fierți și ouă, verdeața și ceapa tocate mărunt, brânza dată pe răzătoarea mare sau tăiată cubulețe, făina, pesmetul (2 linguri), smântâna, restul de 8 ouă crude de prepeliță. Se condimentează cu sare, piper după gust și se amestecă foarte bine toate ingredientele până rezultă o compoziție consistentă, nu foarte tare.

-Cu ajutorul unei linguri se formează ”grămăjoare” din compoziție care se pun într-un vas în care avem pesmet. Se tăvălesc bine chifteluțele prin pesmet și li se dă forma preferată (rotundă și aplatizată la mine).

-După ce am terminat de pregătit toate chifteluțele, punem la încins uleiul într-un vas/ tigaie pentru prăjit.

-Când uleiul este încins, cu grijă, se pun chifteluțele (nu trebuie să fie ”înghesuite” pentru a nu-și strica forma) și se lasă să se prăjească cca 3-4 minute pe fiecare parte, astfel încât să se prăjească uniform.

Chiftelute de cartofi cu oua de prepelita si branza3-Când chifteluțele s-au prăjit și au căpătat o culoare frumos aurie, cu ajutorul unei palete se scot din ulei și se pun pe un șervet absorbant de hârtie.

Chifteluțe de cartofi cu ouă de prepeliță și brânză-Chifteluțele se mută apoi pe farfuria/platoul de servit, putându-se consuma după dorința și plăcerea fiecăruia: calde sau reci, la aperitiv sau în orice moment vi le doriți, simple sau asezonate cu roșii sau salata preferată. Noi le-am servit cu salată, alături de un sos răcoritor din iaurt, smântână, usturoi și multă ceapă verde tocată marunt.

Chifteluțe de cartofi cu ouă de prepeliță și brânzăChifteluțe de cartofi cu ouă de prepeliță și brânzăChifteluțe de cartofi cu ouă de prepeliță și brânzăChifteluțe de cartofi cu ouă de prepeliță și brânzăPoftă bună!

Sfaturi utile:

– Dacă nu aveți ouă de prepeliță, deși vi le recomand cu căldură, puteți folosi ouă de găină, respectiv la 4 ouă de prepeliță folosiți un ou de găină. În compoziție se vor pune astfel, 5-6 ouă fierte și 2 ouă crude.

-Compoziția de chiftele trebuie să fie consistenă, dar nu tare. Acest lucu îl puteți regla, adăgând fie smântână, fie pesmet.

-Este posibil să trebuiască să schimbați uleiul la prăjit, deoarece având brânză în compoziție aceasta se mai topește și se scurge, ducând la arderea uleiului.

-Ca variante la aceste chifteluțe se poate înlocui brânza telemea cu cașcavalul, sau se poate renunța la brânză/cașcaval, caz în care mai adăugați ouă fierte.

 

2 gânduri despre „Chifteluțe de cartofi cu ouă de prepeliță și brânză

  1. Ce bunatate de chiftelute, Vicky draga!
    Nu am mancat asa ceva, dar m-ai convins sa le incerc. Imi tot trimite mama de la tara cartoane intregi de oua si nu mai stiu in ce mod sa le consumam. Pe cele de prepelita le-am consumat demult.
    Zi frumoasa la casa ta!

    Apreciază

    • Multumesc mult, Merisor draga! Sunt foarte bune, iar daca ai multe oua de casa este pacat sa nu le incerci. Se vede in tot ce faci ca folosesti oua din acestea bune. Ma tot uit la retele tale pentru ca luna aceasta voi pregati chiar doua si nu ma pot hotara deloc. Este foarte frumos blogul tau, ai atatea bunatati incat imi este greu sa aleg. Pe langa faptul ca am inghitit in sec de nu stiu cate ori pana acum. 😉 Te pup si numai bine iti doresc si eu!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s