Salată caldă de dovlecei și roșii

Salată caldă de dovlecei și roșiiAdor salata aceasta, mai ales vara și de aceea v-o recomand cu drag și vouă. Este o salată care se pregătește la cuptor, dar este delicioasă rece. Cred că se potrivește de minune acestui anotimp fiind ușoară, cu aromă și gust accentuat de usturoi și verdețuri. Se poate consuma ca atare așa simplă, sau caldă ca și garnitură alături de friptura preferată.

Când vine vara și piețele abundă de dovlecei, roșii și verdeață, o pregătesc cel puțin o dată pe săptămână. La mine în familie este deja tradițională, bucurându-se de succes ca o adevărată vedetă culinară. Salata aceasta se pregătește simplu și nu conține decât patru ingrediente, toate sănătoase și savuroase.

Rețeta o am de foarte mulți ani de la cumnata mea din Constanța, acolo unde m-am bucurat pentru prima dată de plăcerea reconfortantă oferită de salata de dovlecei.

Nu pot să vă mai spun decât atât: simplă și bună, bună…Vă las acum rețeta și abia aștept să îmi spuneți dacă am avut dreptate. 🙂

 Ingrediente (4- 6 porții)

  • 3-4 dovlecei de mărime medie
  • 8-10 roșii
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • 2-3 linguri vegeta bio sau făcută în casă
  • 1 pahar de ulei

Salată caldă de dovlecei și roșiiMod de preparare

-Se spală toate legumele, dovleceii și roșiile se taie rondele subțiri de cca 0,5 cm, se toacă mărunt mărarul și pătrunjelul, iar usturoiul se curăță și se taie mărunt (în rondele fine).

-Se presară vegeta peste toate feliile de dovlecei, după care acestea se pun într-o sită pentru a se scurge apa care și-o lasă. Dacă nu aveți vegeta făcută în casă, sau nu folosiți deloc vegeta, dovleceii se presară cu aprox. 2 lingurițe de sare, piper și un amestec din verdețuri uscate preferate.

Salata calda de dovlecei si rosii2-După cca. 15-20 minute după ce dovleceii s-au scurs, aceștia se prăjesc în ulei, foarte puțin pe ambele părți, sau până când au căpătat o ușoară culoare aurie.

-Feliile prăjite de dovlecei se pun într-un castron separat.

-Când toate ingredientele sunt pregătite, într-un vas termorezistent (tavă) începem să montăm salata. Se pune alternând un strat de rondele prăjite de dovlecei, un strat de rondele de roșii, un strat de verdeață și usturoi și se continuă în această ordine până se termină ingredientele. Stratul de deasupra trebuie sa fie de roșii. Puteți opri puțină verdeață și usturoi să presărați deasupra pentru aspect.

-Peste salata asamblată din tavă se toarnă uleiul scurs din vasul în care am ținut dovleceii prăjiți.

Salata calda de dovlecei si rosii3-Se introduce tava în cuptorul încins la 180°C, pentru cca 30 minute (depinde de cuptor) sau până când scade sucul lăsat, iar roșiile de deasupra se rumenesc frumos.Când este gata se scoate tava din cuptor.

Salată caldă de dovlecei și roșii-Salata acesta se poate consuma caldă ca și garnitură alături de friptura preferată, sau așa simplă, dar rece. Mie îmi place așa simplă, foarte rece, deoarece este extrem de ușoară, aromată și răcoritoare.

Salată caldă de dovlecei și roșiiSalată caldă de dovlecei și roșiiSalată caldă de dovlecei și roșiiPoftă bună!

Sfaturi utile:

-Nu este nevoie să ungeți tava deoarece dovleceii sunt încărcați cu ulei de la prăjit.

-Nu este nevoie să adăugați nici un lichid suplimentar, deoarece roșiile își vor lăsa suficient suc.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s