Marquise de ciocolată cu mentă

Marquise de ciocolată cu mentăMarquise de ciocolată cu mentă este un desert fin, ceva între un mousse concentrat de ciocolată și un parfait. Un desert rece delicios, cu preparare rapidă, practic și fără coacere. Sunt tare încântată de „marquisa” aceasta absolut divină, cu gust și aromă puternică de ciocolată. Dar sunt și mai bucuroasă să vă împărtășesc și vouă rețeta ei. Încă de când am pus marquise pe lista de așteptare (acum este deja pe lista preferințelor) m-a atras menta. Ador menta…O iubesc pur și simplu…iar combinație aceasta mi se pare sublimă. Ce poate fi poate mai savuros decât ciocolata de calitate aromată și înnobilată cu mentă? Este combinația perfectă din punctul meu de vedere.

Acest desert l-am pregătit pentru Provocarea ”Cutia misterelor”/”Mistery Box”, unde luna aceasta sunt gazdă. Le-am provocat pe celelalte participante să pregătească un desert răcoros, rapid, cu fructe de sezon, ouă, lapte, ciocolată/ cacao, frișcă sau cremă de brânză, iar elementul  surpriză am dorit  să fie menta cea adorată de mine.

Vă propun aici un desert franțuzesc spectaculos, cu adevărat regal, extrem de „ciocolatos” care se poate combina cu cele mai diverse ingrediente (fructe proaspete sau confiate, alune, stafide, biscuiți, pișcoturi), după gust și preferință. Varianta cu mentă a acestei rețete este preluată de pe blogul Oanei care la rândul ei a preluat-o de la faimosul Gordon Ramsay.

Dacă doriți un desert cu gust puternic, vă recomand să alegeți ciocolată de bună calitate. Deși prepararea nu vă ia mai mult de 30 de minute, trebuie însă pregătit cu multe ore înainte, sau chiar cu o zi, două, pentru că așa este mult mai bun. Vă sfătuiesc doar să aveți răbdare și să așteptați ca marquise de ciocolată cu mentă să fie bine răcită. Vă veți bucura de ea 200%! 🙂

Ingrediente (9-10 porții)

  • 300 gr. ciocolată amăruie/neagră (cacao minim 65%)
  • 150 gr unt gras (80%) nesărat
  • 6 gălbenușuri de ou
  • 6 linguri de cacao (rase -60 gr sau cu vârf -150 gr, în funcție de tipul de cacao și ciocolată folosită, sau de cât de concentrată vă place; eu am pus linguri cu vârf și am avut cacao olandeză ”De Zaan”)
  • 150 gr zahăr farin
  • 450 ml frișcă lichidă
  • 300 gr ciocolată cu mentă After Eight
  • un praf de sare

Marquise de ciocolată cu mentăPentru  SERVIRE(opțional):

  • fructe de pădure/sos de fructe de pădure

Mod de preparare

-Se pregătește o formă de chec de dimensiunea 22×8 cm, pe care o îmbrăcăm cu folie alimentară.

-Se rupe ciocolata, se pune într-un vas la bain marie (acest lucru se face prin turnarea de puțină apă într-o cratiță care este la foc mic și introducerea vasului cu ciocolată deasupra apei, asigurându-vă că apa nu atinge partea de jos a vasului) până ce aceasta se topește și se amestecă obținându-se o cremă omogenă. Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.

Marquise de ciocolata si menta2-Gălbenușurile cu un praf de sare se bat foarte bine cu ajutorul mixerului, împreună cu jumătate din zahărul farin, până își dubleză volumul și se deschid la culoare.

-Într-un bol mai mare se bate bine cu mixerul untul împreună cu restul de zahăr farin până devine spumos, după care se adaugă cacaoa și se continuă mixarea până rezultă o cremă omogenă.

-Peste crema de unt și cacao se adaugă treptat ciocolata topită și răcită și se amestecă cu grijă cu ajutorul unei spatule/ linguri până se omogenizează.

Marquise de ciocolata si menta3-Se adaugă gălbenușurile bătute cu zahăr și se amestecă bine cu spatula.

Marquise de ciocolata si menta4-Se bate frișca, se adaugă peste cremă și se amestecă încet cu spatula până rezultă un amestec omogen și cremos.

ASAMBLARE:

-În forma pregătită dinainte se așează un strat de cremă de aproximativ 1-1,5 cm grosime, iar peste el se așează ciocolata cu mentă After Eight. (La un strat, mie mi-au intrat 11 bucăți de ciocolată cu mentă, dintre care una am tăiat-o în jumătate).

Marquise de ciocolata si menta5-Se așează un alt strat de cremă de ciocolată urmat apoi de un strat de ciocolată After Eight, și se continuă până se montează trei straturi de ciocolată cu mentă, iar ultimul strat trebuie să fie de cremă de ciocolată.

-Se acoperă cu folie și se bagă în frigider pentru minim o noapte, până la 2 zile.

-Chiar înainte de servire, se pune marquisa în congelator pentru cca. 10 minute pentru a se felia mai bine. Se răstoarnă pe un platou și se înlătură folia. Dacă aveți o lampă specială, se trece repede cu flacăra pe suprafața marquisei pentru a-i da un luciu frumos. Alternativ, se poate netezi cu un cuțit trecut prin apă clocotită, etapă pe care eu am sărit-o și de aceea se văd urmele lăsate de folie.

Marquise de ciocolată cu mentă-Marquise de ciocolată cu mentă se feliază foarte bine cu un cuțit zimțat și subțire muiat în apă clocotită.

Marquise de ciocolată cu mentă-Fiind un desert foarte concentrat de ciocolată, se servește împreună cu fructe/sos de fructe (de pădure am preferat eu), sau cu înghețată de vanilie, sau cu orice sos dulce doriți. Este delicioasă cu crème anglaise (sos de vanilie). Desertul este atât de fin, delicat și ciocolatos, încât chiar așa simplu este perfect.

Marquise de ciocolată cu mentăMarquise de ciocolată cu mentăMarquise de ciocolată cu mentăMarquise de ciocolată cu mentăPoftă bună!

Sfaturi utile:

-Eu am folosit pentru blat ciocolată ”dark” de la Lindt cu 85% cacao în amestec cu ciocolată Heidi ”dark intense” cu 75% cacao.

-La prepararea acestui desert trebuie să aveți în vedere ca ouăle să fie foarte proaspete.

-Deși în rețeta originală, gălbenușurile se folosec crude, dacă totuși vă displac sau vă îngrijorează folosirea ouălelor crude, puteți pune amestecul bătut de gălbenușuri cu zahăr foarte puțin la baie de abur, până se topește zahărul și astfel se ”gătește” oul și nu va mai fi crud. Înainte de a o pune peste crema de unt crema de gălbenușuri va fi complet rece.

-Albușurile rămase le puteți păstra în congelator până vă hotărâți să le folosiți la altceva, dar nu mai mult de 6 luni. Nu uitați să puneți o etichetă cu numărul albușurilor! 😉

-Se poate pregăti chiar cu o săptămână înainte de servire și se păstrează la congelator de unde se scoate cu cca ½-1 oră înainte de servire.

 

10 gânduri despre „Marquise de ciocolată cu mentă

  1. Arata demential! Cu sigu ranta voi apela si eu la aceasta reteta, mai ales ca ador combinatia cu menta! Splendid rezultat! Bravo, Victoria, ne-ai impresionat extrem de mult! :))))
    PS. cum se poate participa la provocare, am cateva deserturi cu menta si fructe de sezon care s-ar asorta la fix cu ingredientele mentionate? Te pup si weekend fain!

    Apreciază

  2. Fara suparare ! Zaharul farin( pt astia mai mici si mai neinstruiti) e zahar pudra !
    -In comert nu cred ca vei gasi ciocolata cu menta, dar se poate compensa cu menta proaspata, tocata marrrunt. si .. tot in comert, nu gasesti ciocolata 65% cacao !! probabil maxim 20 % , dar o lingura cu varf de cacao ar fi buna. .. si ciocolata se topeste la ‘bain marie ‘ adica in baie de apa nu doar la aburi, ca ti se pune pata … dureaza prea mult . mm ciocolata topita tre’ sa fie la 37 grade C, adica la temperatura Buzei ! -Pui ‘mestecaul pe buza, si nu trebuie sa friga !
    si..poate nu gasim fragi, mure , merge perfect si cu cubulete de pepene galben,…. Bravo si multumim !

    Apreciază

    • Multumesc pentru comentariu si observatii, Viorel! Aceasta inseamna ca reteta mea ti-a atras atentia si astfel imi esti de ajutor. Pe viitor voi tine cont de cele semnalate si voi incerca sa imi concep/scriu retele multumind cat mai multi fani. Toate cele bune!

      Apreciază

  3. O observatie(sau mai multe…): ciocolata cu menta este exact cea din poza, adica After Eight si se gaseste la orice hypermarket. Tot acolo se gaseste si ciocolata cu 70,sau chiar cu 80% cacao.Deci, nimic nu sta in calea realizarii acestei retete care doar uitandu-ma la poze m-a facut sa-mi lase gura apa:)). La cat mai multe retete de acest fel(care sunt sigura ca ingrasa rau de tot, dar… merita sacrificiul)

    Apreciază

  4. Arata foarte bine chiar as spune (fara a se supara D-na Oana) mai bine decat a ei, deoarece imi place forma aceea de la folie 😉 ….ii da o nota aparte. Am emotii pt duminica cand vreau sa o prepar si eu pt ziua sotului meu. Multumiri.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s