Terină de ouă

Terină de ouăTerina de ouă este un preparat delicios, foarte simplu și rapid de pregătit. Cu o textură moale și fină, cu aromă delicată de nucșoară această terină va satisface nu numai papilele gustative, dar și ochiul, prin aspectul său atrăgător.

Denumirea aceasta provine de la ”terrine”, un aperitiv aparte, elegant, specific bucătăriei franțuzești și deosebit de apreciat. În general, compoziția unei terine este o umplutură din ingrediente tocate mai grosier, care se servesc reci sau la temperatura camerei. Terinele se pregătesc cel mai adesea din carne, ficat, vânat, pește, dar se fac și din legume, existând o multitudine de rețete preluate din bucătăria franceză. Acestea sunt rețete deosebite, prețuite, iar ca metodă de preparare și tehnică de gătire este folosită una aparte și anume, terinele nu se coc la cuptor ci sunt fierte mai bine zis la cuptor în baie de abur, sau doar în abur fără apă, sau în vid. Dacă ne uităm în Dex  pentru terină, găsim două explicații: Vas de pământ smălțuit folosit în bucătărie pentru fierberea, coptul sau păstrarea alimentelor” sau în gastronomie ”pateu copt într-un vas special cu capac (chiar terină, sau vas de fontă), servit rece, feliat”. La acest preparat, tehnica de gătire face diferența în primul rând, metoda aceasta de coacere încercând practic să înlocuiască vasul clasic de ceramică.

Dacă la francezi terina este un adevarat regal pentru o ocazie specială sau o masă în familie cu prietenii, terina de ouă pe care v-o prezint este rețeta ideală, după sărbătorile de Paști sau Înalțare. Atunci când ouăle fierte vă prisosesc și doriți să le folosiți neapărat pentru a nu se învechi. Eu am pregătit această rețetă chiar după Paști, dar, din păcate am rămas mult în urmă cu postarea ei. Am tot căutat atunci un preparat mai deosebit să-mi valorific excedentul de ouă fierte și am găsit aici. Am promis de mult că vă scriu rețeta și chiar dacă am făcut-o acum, cu mare întârziere, cred că terina de ouă este potrivită și în aceste zile deoarece este tare, tare gustoasă.

M-aș bucura să o încercați și voi și să îmi spuneți cum v-a plăcut. 🙂

Ingrediente (pentru 1 terină – de mărimea unui chec)

  • 13 ouă fierte
  • 2 ouă crude
  • 150 gr șuncă (5-6 felii mai mari tăiate foarte subțire)
  • 300 gr brânză de vaci
  • 40 gr pesmet
  • 50 gr parmezan ras
  • 1 legătură mărar tocată mărunt
  • 50 gr unt pentru uns tava
  • 3 fire ceapă verde
  • sare, piper, nucșoară (după gust)

Terină de ouă Mod de preparare

-Se pun cele 13 ouă la fiert și se fierb ”ouă tari”, pentru cca 7-8 minute după ce apa a început să clocotească. Ouăle fierte se țin câteva minute în apă rece, apoi se curăță de coajă. Zece ouă fierte se dau pe răzătoarea mare, iar celelalte trei se dau deoparte.

-Se spală și se toacă mărunt mărarul și ceapa verde.

Terina de oua-Într-un vas/bol încăpător se pun toate ingredientele, respectiv: cele 10 ouă date pe răzătoare, ouăle crude, brânza de vaci, pesmetul, parmezanul, mărarul, ceapa verde, sare, piper, nucșoara și se amestecă ușor, cu grijă, rezultând o compoziție omogenă.

-Se pornește cuptorul și se reglează temperatura la 180°C .

-Se pregătește tava/forma de copt, aceasta ungându-se din belșug cu unt. Eu am folosit o tava Jena (se citește ”iena”) de chec cu dimensiunile 22×8 cm.

-Se taie în jumătăți celelalte 3 ouă și se învelesc în feliile de șuncă.

Terina de oua3-Se pune aproximativ jumătate de compoziție în tavă, se presează ușor cu ajutorul unei linguri, se așeză jumătățile de ou învelite în șuncă și se toarnă restul de compoziție, care se nivelează frumos deasupra. Deoarece mi-a mai rămas ½ ou, eu l-am feliat și l-am așezat deasupra ca ornament.

-Când terina este astfel pregătită, se acoperă forma cu folie de aluminiu și se pune într-o altă tavă mai mare în care turnăm apă fiartă până la jumătatea formei cu terină.

Terina de oua4a-Se bagă tava cu forma de terină în cuptorul încins la 180°C și se coace la abur cca. 1 oră (depinde de cuptor și programul folosit) până când aceasta este gata. Cu aproximativ 10-15 minute înainte de expirarea timpului de coacere, se înlătură folia de aluminiu și se lasă așa să se rumenească puțin.

-Când terina este coaptă (ușor rumenită deasupra) se scoate din cuptor și apoi din tava cu apă și se lasă până se răcește bine, eventual se dă la rece în frigider, peste noapte (8-10 ore), după care se răstoarnă pe un platou.

Terină de ouă -Terina se consumă rece și se feliază înainte de servire. Se poate consuma, după preferință ca aperitiv rece la antreuri, gustare, sau cină alături de ceapă verde, ridichi, roșii…sau salata preferată.

Terină de ouă Terină de ouă Poftă bună!

Sfaturi utile:

-Pentru decorul din mijloc se pot folosi și ouăle întregi, dar trebuie să aveți felii mari de șuncă pentru a le ”înveli”.

-În locul brânzei de vaci se poate folosi și telemeaua preferată, terina fiind la fel de bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s