Prăjitura zebră din albușuri cu vișine și ciocolată este o prăjitură răcoritoare care îmbină laolaltă plăcerea unui desert cu ciocolată și al unuia cu fructe. Este o prăjitură fină, aromată, în care gustul de ciocolată și cel de vișine se duelează galant într-un decor ”zebrat”, atractiv.
Am făcut această prăjitură din dorința de a valorifica albușurile rămase și de a mă bucura în același timp de plăcerea oferită de începutul de vară, folosind fructele cele mai iubite acum. Să mă bucur de vișine proaspete cât se mai poate, fructe care dau așa un gust minunat tuturor prăjiturilor, să savurez cu plăcere o prăjitură așa de îmbietoare…
Deci, dacă aveți și voi albușuri păstrate prin frigider/congelator și nu știți la ce să le folosiți, dacă vă doriți un desert înviorător cu fructe, și dacă mai și iubiți ciocolata…vă recomand această prăjitură zebră din albușuri cu vișine și ciocolată și…astfel, rezolvați trei doleanțe deodată într-un singur desert delicios și provocator. Aștept părerea voastră după ce urmăriți rețeta, iar dacă vă tentează nu ezitați să o și ”executați”. Sper să vă placă! 🙂
Ingrediente
- 600 gr vișine
- 8 + 3 albușuri (cca 350 gr)
- 300 gr zahăr
- 250 gr făină
- 150 ml ulei
- 100 gr iaurt
- 50 gr cacao (cca. 2 linguri cu vârf)
- 100 gr ciocolată
- 2 plicuri zahăr vanilat
- un praf de sare
- pentru decor: ciocolată pentru ras
-Se spală vișinele, se scot sâmburii și se pun la scurs într-o sită.
-Se pregătește tava pentru copt care se tapetează fie cu hârtie de copt, fie clasic (se unge cu grăsime și se presară făină). Tava mea a avut dimensiunile 20/30 cm.
-Cu ajutorul mixerului se bat bine 8 albușuri presărate cu un praf de sare. Când bezeaua este tare se adaugă treptat 200 gr. zahăr amestecat cu zahărul vanilat și se mixează în continuare până ce zahărul s-a topit și bezeaua devine sticloasă.
-Peste spuma de albușuri se adaugă treptat uleiul, apoi iaurtul, mixând în continuare până ce acestea se incorporează în compoziție.
-Se adaugă treptat 200 gr. de făină cernută și se amestecă încet, cu mișcări circulare cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn până rezultă un aluat omogen.
-În acest moment se împarte aluatul în două părți aproximativ egale, punându-se în vase/boluri separate. Într-un vas se adaugă pudra de cacao, iar în celălalt se adaugă restul (50 gr) de făină cernută, după care fiecare din cele două compoziții se omogenizează încet cu ajutorul unei spatule.
-Peste compoziția albă se presară ¾ din ciocolata tăiată mărunt care se amestecă în compoziție. Restul de ciocolată se păstrează pentru decor.
-Se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 180°C.
-În acest moment, cu răbdare, se toarnă aluatul în tavă astfel: se ia câte o lingură pe rând din cele două compoziții și se toarnă alternând începând aproximativ din mijlocul tăvii, o lingură de aluat ”alb”, peste acesta se pune o lingură de aluat cu cacao, iar o lingură de aluat ”alb” peste cel colorat…și tot așa se continuă până se termină ambele compoziții. Pentru fiecare culoare vor rezulta ”cercuri” concentrice, în centrul cărora se va turna următoarea lingură de compoziție, alternând culorile, rezultând astfel acel model de ”zebră”. Dacă se folosește o tavă circulară, cercurile alternante alb/ciocolată vor fi evidente.
-După ce s-a turnat aluatul în tavă, se așează vișinele scurse și se bagă tava în cuptorul încins unde se lasă la copt cca. 30 minute (depinde de cuptor) sau până când prăjitura este coaptă pe trei sferturi.
-Între timp se bat spumă tare celelalte trei albușuri cu un praf de sare, se presară treptat restul de zahăr rămas (100 gr) și se mixează în continuare până când rezultă o bezea fermă și sticloasă.
-După cel 30 minute, se scoate tava cu prăjitura din cuptor și se întinde deasupra bezeaua, cât se poate de uniform.
-Se reintroduce tava în cuptor pentru încă 10-15 minute, până când prăjitura este coaptă, iar bezeaua s-a rumenit ușor. (Dacă atingem ușor cu un deget, bezeaua nu se mai lipește). După 6-7 minute, eu am redus temperatura cuptorului la 160°C și am mai lăsat prăjitura cam tot atâtea minute.
-Când este gata, prăjitura se scoate din cuptor și se lasă să se răcorească în tavă.
-Când s-a răcit, se rade deasupra ciocolata rămasă și prăjitura se taie porționându-se după preferință.
Un deliciu draga mea!Am facut si eu ceva asemanator,un chec pus cu lingura si mi-a iesit ceva foarte frumos in forma rotunda!
Pup!
ApreciazăApreciază
Multumesc mult, Lulu! Pup si eu!
ApreciazăApreciază
e super
ApreciazăApreciază
Multumesc, Mirela. Daca o faci si tu, sa imi trimiti, te rog o fotografie si sa imi spui cum ti-a placut! O zi frumoasa in continuare!
ApreciazăApreciază
Arata super ! O voi face cu siguranta, multumesc pentru reteta !
ApreciazăApreciază
Buna, Nicoleta! Ma bucur daca te-ai hotarat sa o faci. Sa stii ca este foarte buna si se pastreaza (evident daca rezista 🙂 ) bine! Daca o faci, te rog sa imi trimiti si mie o fotografie ( pe e-mail aici sau pe pagina mea de FB – https://www.facebook.com/VickysRecipes) si imi spui parerea ta! Vreau sa fac o parada cu toate prajiturile facute de voi si luna aceasta! Te imbratisez! Toate cele bune!
ApreciazăApreciază
Spuneti-mi va rog se pune și praf de copt la blat?
ApreciazăApreciază
Buna, Cristina! Nu este nevoie de praf de copt, deoarece fiind numai din albusuri, aluatul este foarte bine aerat si prajitura va creste cu siguranta, fara ajutorul prafului de copt. Mult succes! Te imbratisez! PS: Sa imi spui, te rog, cum ti-a iesit si placut. Poate imi trimiti si o fotogradie. Pa!
ApreciazăApreciază
Am facut azi aceasta prajitura..foarte buna la gust doar ca nu a crescut…cand a fost in cuptor era foarte ok..dar cand sa o tai am constatat ca nu e nici pe departe asa frumoasa si crescuta ca a dv..unde am gresit?
ApreciazăApreciază
Buna, Florinela. In primul rand ma bucur ca ai incercat aeasta prajitura si chiar daca „nu ti-a crescut” a fost „foarte buna la gust”. Sa stii ca bezeaua de deasupra se mai „lasa” oricum cand se raceste. Nu imi dau seama cum ti-a iesit prajitura daca nu o vad. Pot sa presupun doar: A.poate nu ai tinut-o suficient in cuptor si nu a fost coapta bine (ai facut verificarea cu paiul? ), timpul si temperatura de coacerea depinde mult de fiecare cuptor. B. poate ai taiat-o foarte calda si s-a „incrudat” cum se mai spune… C. Poate ai folosit o tava cu dimensiuni mai mari…D. poate nu au fost batute spuma tare albusurile inainte… Dupa cum vezi, nu imi dau seama unde ai gresit, doar presupun…Sa stii ca am primit multe fotografii de la cititoare si a fost OK. Poate reusesti si tu sa imi trimiti una pe pagina de FB sa imi dau seama. Nu stiu cat te-am ajutat acum. Te imbratisez si iti doresc weekend frumos in continuare!
ApreciazăApreciază
superrrrr blogul. bravo viki!
ApreciazăApreciază
Mutumesc, Livia! Pup!
ApreciazăApreciază
Eu am preparat-o cu afine pentru ca in Canada nu sunt visine.
ApreciazăApreciază
Buna Dana! Cred ca a iesit minunata si cu afine. Multumesc ca ai incercat reteta! Te pup si te imbratisez, draga mea din departari!
ApreciazăApreciază