Tort cu cremă de zahăr ars și caise

Tort cu cremă de zahăr ars și caiseAcest tort cu cremă de zahăr ars și caise este ușor, aromat și răcoritor, un tort de vară. Pentru că ne place crema de zahăr ars, dar în același timp adorăm și pandișpanurile cu tot ce înseamnă fructe, am zis că ar merge de minune o astfel de combinație, mai ales când crema de zahăr ars este în strat considerabil. M-am gândit să fac o cantitate și jumătate de cremă, iar blatul l-am dorit mai subțire, dar suficient totuși să cuprindă cu generozitate două straturi de fructe.

Este un tort deosebit care se poate face și cu piersici, deși, cred eu, caisele îi conferă mai multă savoare. Cu fructe din belșug, cu cremă fină de zahăr ars, cu blat potrivit de siropat, umed de la siropul de caramel și caise…Înțelegeți voi cam ce combinație avem aici? 🙂

Pe lângă finețea și aroma deosebită, acest tort ne oferă o voluptate a gustului bun și un echilibru al plăcerii senzației de dulce, acrișor și ușor amărui.

Este un tort simplu, adorabil, potrivit pentru weekend-urile de vară petrecute alături de familie sau de prieteni. Eu l-am pregătit cu mare drag și dedicație, doar cu inspirația de moment pentru cele mai dragi persoane din viața mea.

Cred că dacă vă hotărâți să testați și să încercați tortul cu cremă de zahăr ars și caise, vă veți îndrăgosti iremediabil. Abia aștept să-mi spuneți cum a fost cu ”îndrăgosteala” aceasta! 😉

Ingrediente

Pentru CREMA DE ZAHĂR ARS:

  • 12 ouă
  • 350 gr. zahăr tos
  • 150 gr. zahăr tos pentru caramelizat
  • 1,2 l lapte
  • 1 plic zahăr vanilinat sau esență de vanilie după gust
  • 1-2 fiole esență rom (după gust)
  • un vârf cuțit sare

Tort cu cremă de zahăr ars și caisePentru BLATUL  DE TORT:

  • 1, 0 kg caise
  • 5 ouă
  • 125 gr. zahăr tos
  • 125 gr. făină
  • 75 ml ulei
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • un vârf cuțit sare

Tort cu cremă de zahăr ars și caisePentru  JELEU DE CAISE DECOR (Opțional):

  • 500 gr. caise
  • 100 gr. zahăr tos (eu am folosit brun)
  • 150- 200 ml apă (în funcție de cât de coapte și zemoase sunt caisele)
  • 15-20 gr. gelatină (în funcție de câtă apă puneți)

Pentru  BEZEAUA DECOR (Opțional):

  • 2 albușuri
  • 50 gr. zahăr tos
  • zeama de la ½ lămâie

Pentru  DECOR (Opțional):

  • caise, piersici, fructe de pădure, sau alte fructe preferate, frunze de mentă, 1 plic Tort-Gelee transparent

Mod de preparare

CREMA DE ZAHĂR ARS:

-Mai întâi se pregătește crema de zahăr ars.

-Într-un vas, sau cratiță mai înaltă se caramelizează zahărul, respectiv, se pun cele 150 gr. zahăr tos și se lasă la foc mic, până când zahărul se topește și capătă acea frumoasă culoare auriu închis. Atenție! Sa nu fie focul prea tare, sau să lăsați prea mult zahărul pe foc, pentru ca acesta să nu se ardă și să devină închis la culoare și amărui! Eu am folosit o cratiță cu diametrul de 24 cm și înălțimea de 14 cm.

Tort cu crema de zahar ars si caise3-Când zahărul s-a caramelizat se ia cratița, se rotește în mâini (cu grijă) și se întinde caramelul uniform, pe jumătatea interioară a cratiței (pe fund și pe pereți), acolo unde o să fie crema de zahăr ars. Când cratița este astfel ”îmbrăcată” la interior, se dă deoparte să se răcească și ne ocupăm de crema propriu-zisă.

-Se aprinde cuptorul pentru a se încălzi și se fixează temperatura la 180°C.

-Într-un vas se pun cele 12 ouă, un praf de sare, 350 gr. zahăr tos amestecat cu zahărul vanilinat și se amestecă bine cu telul sau mixerul, până când zahărul se topește. Se adaugă treptat laptele, esența de rom și se amestecă cu telul până la omogenizarea compoziției.

Tort cu crema de zahar ars si caise4-Se toarnă compoziția în cratița cu zahărul ars (care s-a răcit și întărit între timp).

-Cratița cu compoziția de cremă se pune deasupra unui alt vas/cratiță mai mare cu apă clocotită (ca la bain-marie) și se bagă împreună în cuptorul încins. În mod normal crema de zahăr ars este gata în aproximativ o oră (depinde însă de cuptor).

-După cca. 35-40 minute, se verifică crema și dacă este aproape gata, adică este ușor rumenită deasupra și a început doar să se desprindă de pe margini, se scoate din cuptor și se toarnă compoziția de blat.

BLATUL DE TORT:

-După ce am băgat crema de zahăr ars la cuptor, ne ocupăm de blat.

-Mai întâi se spală caisele, se scot sâmburii, se taie în jumătăți sau în sferturi, după preferință, iar dacă sunt prea coapte și zemoase se pun la scurs într-o sită până terminăm de făcut aluatul pentru blat.

-Se iau cele 5 ouă, se separă gălbenușurile de albușuri și se pun fiecare în vase separate.

-Se amestecă gălbenușurile cu uleiul, care se toarnă treptat, ca la maioneză.

-Se bat albușurile spumă cu un praf de sare, până devin o bezea tare, cu mixerul sau cu telul. Se adaugă treptat 125 gr. zahăr amestecat cu zahărul vanilinat și se bat în continuare albușurile, până când zahărul nu se mai simte și bezeaua devine sticloasă.

-Peste bezea se toarnă treptat gălbenușurile amestecate cu uleiul și se omogenizează.

Tort cu crema de zahar ars si caise5-Se adaugă treptat făina cernută și se amestecă încet compoziția, cu mișcări circulare, cu o spatulă sau o lingură, până ce toată făina a fost incorporată și rezultă un aluat omogen.

-Între timp, au trecut cele aproximativ 35-40 minute, se scoate crema de zahăr ars din cuptor, se toarnă aproximativ jumătate din compoziția de aluat peste cremă, se așează jumătate din caise, se toarnă peste ele restul de aluat, după care se pun deasupra și restul caiselor cu miezul în jos.

Tort cu crema de zahar ars si caise6-Se bagă cratița cu tortul în cuptorul deja încins și se lasă să se coacă aproximativ 20-25 minute (depinde de cuptor), sau până când blatul este ușor rumenit deasupra. După acest timp se poate face ”testul cu scobitoarea/paiul”: dacă aceasta iese curată, atunci blatul este copt. În mod normal cratița cu crema de zahăr ars și blatul de tort se bagă în cuptor tot deasupra vasului de apă clocotită (care se completează dacă este cazul și s-a evaporat), dar durata de coacere a blatului se prelungește până la cca. 50 minute. De data aceasta eu m-am grăbit și am ținut cratița direct în cuptor, pentru ca blatul să se coacă mai repede.

-Când tortul este copt, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în cratiță, până terminăm de făcut glazurile pentru ornat. Este bine ca tortul să stea apoi la rece cel puțin 1-2 ore, înainte de a-l răsturna.

-Jeleul de caise: caisele spălate, fără sâmburi și tăiate/rupte în sferturi se pun la foc cu zahărul și apa. Când au început să fiarbă, se lasă la foc potrivit cca. 5-7 minute, până când caisele s-au înmuiat suficient. Cu ajutorul unui blender de mână se transformă amestecul într-un piure subțire. În piureul de caise fierbinte se adaugă gelatina desfăcută (conform instrucțiunilor de pe plic) și încălzită (vasul cu gelatina se pune într-un alt vas cu apă fierbinte) și se omogenizează bine amestecul. Se lasă jeleul să se răcească și să se întărească puțin, la temperatura camerei.

-Bezeaua decor: se bat spumă tare cu un praf de sare cele 2 albușuri, se adaugă treptat zahărul și se bate în continuare până când zahărul nu se mai simte, iar bezeaua este fermă și sticloasă. Peste bezea, se adaugă treptat zeama de lămâie și se continuă mixarea până când aceasta s-a incorporat. Se răstoarnă bezeaua într-un vas așezat peste alt vas cu apă clocotită și se fierbe la bain-marie cca. 5 minute, bătând continuu până când spuma de albușuri este fiartă. Când este gata, se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit.

-După ce am pregătit cele două glazuri și acestea s-au răcit, se poate răsturna și tortul.

-Înainte de răsturnare, se verifică cu ajutorul unui cuțit subțire dacă blatul este desprins bine pe margini, iar dacă nu, acesta se dezlipește ușor cu cuțitul.

Tort cu crema de zahar ars si caise7-Tortul se răstoarnă pe un platou mai adânc (este posibil să mai aibă și sirop). Pentru aceasta se așează platoul peste cratiță și se întoarce dintr-o singură mișcare cratița cu fundul în sus.

-Se păstrează tortul la rece (cca 24 ore) sau până a doua zi, asta dacă aveți răbdare. 😉

-Înainte de servire, tortul se decorează/ornează după dorință și inspirație, în funcție de ocazie, cu frișcă, fructele preferate, etc. Eu am optat pentru acest jeleu acrișor și aromat de caise, glazura de bezea acrișoară, fructe și frunze de mentă.

Tort cu cremă de zahăr ars și caise-Se toarnă jeleul de caise deasupra, din centrul tortului către margini, iar pe margini se îmbracă tortul cu glazura de bezea. Pentru un aspect frumos eu am ars puțin bezeaua cu lampa specială.

Tort cu cremă de zahăr ars și caise-Se ornează și se decorează apoi, cu fructele preferate, după dorință. Eu am ales să fac trandafiri din piersici, am decorat cu câteva fructe de pădure și frunze de mentă. Peste fructe am presărat puțin Tort-Gelee incolor pentru aspect și pentru a menține mai mult prospețimea fructelor.

Tort cu cremă de zahăr ars și caiseTortul se feliază după preferință și se servește rece de la frigider.

Tort cu cremă de zahăr ars și caiseTort cu cremă de zahăr ars și caiseTort cu cremă de zahăr ars și caiseTort cu cremă de zahăr ars și caisePoftă bună!

Sfaturi utile:

-La acest tort am preferat mai multă cremă de zahăr ars și de aceea am făcut o compoziție și jumătate de cremă, dar cu mai puțin lapte. Dacă doriți un strat mai subțire de cremă puteți face doar o compoziție, folosind următoarele cantități: 8 ouă, 1 l lapte, 250 gr. zahăr tos, esențele preferate, 100 gr zahăr pentru caramelizat.

-Dacă doriți un blat mai siropat puteți carameliza mai mult zahăr. Acest tort fiind însă cu fructe, blatul va fi suficient de umed.

-Trebuie să alegeți cu grijă vasul de copt, vă trebuie un vas suficient de înalt, mai înalt decât formele de tort clasice. Dacă optați pentru o cratiță (ca mine) este bine ca aceasta să nu fi fost folosită înainte pentru prepararea mâncării. Este posibil ca această cratiță să se ardă puțin, să se păteze, deci nu vă recomand, în general folosirea unei cratițe foarte bune la prepararea cremei de zahăr ars.

-Tortul acesta iese la fel de bun și cu piersici, iar decorarea lui este  opțională.

-Dacă optați pentru decorarea cu jeleu de caise ca mine, dacă doriți un jeleu foarte fin, caisele se pot decoji înainte, iar piureul fiert se poate trece printr-o sită. Totodată trebuie să țineți cont de consistența jeleului atunci când îl turnați peste tort: să nu fie nici prea subțire să îl risipiți și să curgă mai mult pe lângă, nici prea tare să nu îl mai puteți turna.

 

15 gânduri despre „Tort cu cremă de zahăr ars și caise

  1. Am dat din întâmplare de această rețetă ,și voiam doar să scriu ca e cel mai frumos tort de casa pe care l-am văzut ! Nu se compară cu cele acoperite în pasta de zahar, pline de coloranți . Un tort care te face să te gândești la vara ,la prospețime, la fericire pur și simplu ! O să îl încerc cu siguranță, dar cred ca o să mai am de așteptat pana o să găsesc caise bune . Felicitări pentru acest minunat tort ! Și pentru restul rețetelor de aici . Nu am apucat să le văd toate , dar cu siguranță o să scotocesc prin ele !

    Apreciază

    • Cu intarziere, iti foarte multumesc pentru aprecieri, Diana! Si eu prefer torturile ornate cat mai natural, asta ca sa nu spun ca nu imi place deloc pasta de zahar colorata. 🙂 Iti doresc sarbatori fericite, cu multe bucurii, sanatate, darurile dorite si caldura celor dragi! Te imbratisez!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s