Cheesecake cu mac și confit de lămâie

Cheesecake cu mac și confit de lămâieCheesecake-ul cu mac și confit de lămâie este adresat în primul rând celor ce adoră aroma și gustul lămâilor…pentru că este un desert cu multă, multă lămâie. Ușor de făcut ca orice cheesecake, simplu, dar cu o pătrunzătoare și delicioasă aromă de lămâie. La acest lucru contribuie confitul din 5 lămâi pe care l-am pus peste cheesecake, care îi dă o savoare aparte. Combinația de lămâie și mac este bine cunoscută, iar din punctul meu de vedere cele două ingrediente se completează și se ”asortează” perfect într-un desert delicios și răcoros.

cutia misterelorÎn plină lună de vacanță și de relaxare, cu zile infernal de călduroase, așa cum bine ați văzut cu toții, m-am gândit mereu la o provocare tare dragă mie, la care particip cu această rețetă, mai ales că gazda din luna iulie este o fată dulce, care de asemenea îmi este tare dragă…și nu puteam să o dezamăgesc, mai ales că ea a venit cu inima larg deschisă la această provocare. Da, cred că ați ghicit: particip cu acest cheesecake ”lămâios” la provocarea  ”Mistery box” sau ”Cutia misterelor”. Draga și minunata gazdă din luna iulie (încă o dată scuze pentru întârziere, Laura! 🙂) este nimeni alta decât Laura Nechita, pe al cărei blog minunat găsiți o sumedenie de delicii dulci, rețete excelente, pentru că este o fată foarte, foarte talentată.

La începutul lunii iulie, Laura a deschis cutia misterelor și ne-a propus următoarele ingrediente, provocându-ne: fructele de sezonmacul, iaurtul,  poate și brânzeturileouălapteciocolată albă, iar ca și ingredient vedetă a ales cu toată inima lămâia. Iar pentru că inima Laurei este foarte mare, nu puteam să aleg decât un desert cu multă, multă lămâie. Chiar dacă l-am făcut pe fugă și pot spune că mi-aș fi dorit poate să arate în alt fel, am făcut acest cheesecake cu drag și gândul la gazda noastră minunată.

Nu m-aș fi bucurat de un astfel de desert, dacă nu aș fi participat la această provocare incitantă și creativă, unde conform regulamentului, cutia virtuală conține un număr de 7-10 ingrediente precum și un ingredient vedetă, care dă ”strălucire” acestui desert.

Cheesecake-ul meu este un desert fin, ușor, simplu, provocator, pe care l-am conceput cu plăcere…O tartă delicioasă, cu mascarpone, lămâie și mac, decorată din belșug cu confit de lămâi, sau mai simplu…cu lămâi confiate.

Am făcut-o ”pe repede” și pe grabă și așa cu mare întârziere pentru această provocare și s-a consumat tot atât de repede…

Cheesecake-ul cu mac și confit de lămâie este un dulce delicat și răcoros, care cu siguranță vă va înviora dimineața cu aroma lui, alături de o ceașcă de cafea sau ceai…sau vă va alina serile lângă un pahar de lapte, sau după amiezile lângă un fresh rece sau o limonadă cu mentă…

Dar să vă spun cum se face și vă veți convinge singuri. 🙂

Ingrediente

Pentru BLAT:

  • 200 gr. pișcoturi
  • 100 gr. unt
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 praf de sare

Cheesecake cu mac și confit de lămâiePentru UMPLUTURĂ:

  • 500 gr. Mascarpone
  • 125 gr. cremă de brânză ( eu am avut Philadelphia)
  • 250 gr. zahăr pudră
  • 3- 4 linguri smântână
  • 4 ouă
  • coaja și zeama de la 2 lămâi
  • 3 linguri de mac
  • ¼ linguriță pudră de kurkuma (turmenic)
  • 1 linguriță esență vanilie

Cheesecake cu mac și confit de lămâiePentru CONFITUL DE LĂMÂI:

  • 5 lămâi
  • 500 ml apă
  • 500 gr. zahăr

Mod de preparare

BLATUL:

-Se pregătește o tavă rotundă de tort cu fund detașabil (Ø= 25 sau 26 cm) și se îmbracă cu hârtie de copt.

-Se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 180°

-Se mărunțesc pișcoturile bine (cu blenderul) și se topește untul.

Cheesecake cu mac si confit de lamaie2-Se amestecă pișcoturile mărunțite cu untul topit, zahărul și sarea și se pune compoziția în tavă, presând bine blatul atât pe fundul tăvii cât și foarte puțin pe pereți, cu ajutorul unei linguri, sau direct cu mâna.

Cheesecake cu mac si confit de lamaie3-După ce blatul este gata, acesta se coace în cuptorul încins la 180°C pentru 10 minune până se rumenește și se întărește puțin.

-După 10 minute, se scoate blatul din cuptor și se lasă la temperatura camerei până terminăm de pregătit umplutura.

UMPLUTURA:

-Cu ajutorul mixerului se bate bine brânza (mascarpone și crema de brânză) până ce aceasta devine spumoasă.

-Se adaugă treptat zahărul și se mixează în continuare până obținem o cremă fină pufoasă.

Cheesecake cu mac si confit de lamaie4-Se adaugă pe rând smântâna și ouăle, unul câte unul, omogenizând crema după fiecare nou ingredient adăugat.

-La sfârșit se adaugă esența de vanilie, zeama și coaja de la cele două lămâi amestecând ușor să nu se taie crema. (Eu am făcut acest desert pe o căldură infernală și crema de brânză s-a înmuiat destul de mult, dar nu a fost nici o problemă până la urmă)

-Deși nu mi-a ieșit ( 😦 )evident efectul ”tigrat” pe care l-am dorit la acest cheesecake, vă voi povesti și despre această etapă pe care voi puteți să o săriți dacă vi se pare prea complicată, deși eu cred că poate fi de mare efect: se împarte crema în două părți aproximativ egale. În jumătate de cremă punem colorantul natural kurkuma (turmenicul), iar în cealaltă jumătate presărăm semințele de mac. Se amestecă fiecare compoziție.

Cheesecake cu mac si confit de lamaie5-Se toarnă peste blat, pornind din centrul tăvii, alternativ câte o lingură de cremă cu mac și una colorată în galben. Probabil aici, pentru ca acest efect să fie mai evident, cred că este mai bine să turnați cu un polonic, nu cu lingura cum am procedat eu.

Cheesecake cu mac si confit de lamaie6-Când ambele compoziții de umplutură s-au terminat și crema de brînză este pusă integral peste blat, se acoperă tava cu folie de aluminiu și se introduce în cuptorul încins la 135°C și se coace la baie de abur pentru cca. o oră și jumătate. Am încercat această variantă, deoarece copt la baie de abur și temperatură mică, cheesecake-ul iese mult mai fin, umed și cremos.

-După o oră verificați cheesecake-ul, dați folia jos și coaceți încă jumătate de oră la 160°

-La finalizarea timpului de coacere cheesecake-ul va fi ușor rumenit, ferm pe margini și mai moale la mijloc.

-Se lasă să se răcească complet în cuptor, iar apoi se dă la rece în frigider pentru câteva ore bune (cca 5-6), sau, este recomandat să îl lăsți acolo peste noapte să se întărească și să se așeze bine.

CONFITUL DE LĂMÂI:

-Se spală lămâile, se șterg și se taie în felii subțiri (eu aici nu prea am reușit să le feliez subțire 😦  )

-Se fierb feliile de lămâie în apă clocotită timp de 1 minut, pentru eliminarea gustului amărui al cojii.

Cheesecake cu mac si confit de lamaie7-După 1 minut se scot lămâile din apă și se pun imediat în amestec de apă rece și gheață pentru păstrarea culorii.

Cheesecake cu mac si confit de lamaie8-Se pregătește un sirop de apă și zahăr în părți egale (eu am folosit cantitățile date mai sus), iar când zahărul s-a dizolvat se pun feliile de lămâie și se lasă să fiarbă la foc potrivit spre mic, cca 1 oră, sau până când devin transparente. În tot acest timp este bine să evitați să le amestecați, doar răsuciți cratița în mâini pentru amestec.

-Când sunt gata se scot și se pun pe hârtie de pergament, sau în sită pentru a se scurge puțin siropul și a le putea folosi la ornat cheesecake-ului. (Eu aici iarăși am greșit pentru că le-am pregătit seara târziu și îmi era prea somn să le scot din sirop; le-am lăsat în cratiță, unde au stat până dimineața…și s-au închis la culoare puțin 😦  ).

Cheesecake cu mac și confit de lămâieCheesecake cu mac și confit de lămâie-Înainte de servire cheesecake-ul se scoate pe platou, se așează lămâile confiate deasupra și se ornează după preferință cu fructele preferate, frunze de mentă etc. Eu am ras puțină lime și am decorat platoul cu zmeură proaspătă.

Cheesecake cu mac și confit de lămâieCheesecake cu mac și confit de lămâie-Se feliază rece, cu un cuțit cu lama subțire iar la servire se poate asezona cu topping din sirop de lămâie pe care îl găsiți aici.

Cheesecake cu mac și confit de lămâieCheesecake cu mac și confit de lămâieCheesecake cu mac și confit de lămâieCheesecake cu mac și confit de lămâie

Spor la cheesecake și poftă bună!

Notă

-Din cauza condițiilor de temperatură ridicate și a unei ”ședința foto” prelungite, cheesecake-ul meu s-a înmuiat puțin și nu prea l-am tăiat frumos 😦 . Ulterior, rece fiind din frigider, s-a tăiat excelent. Am fost prea pe grabă să mai fac alte fotografii.

-Dacă renunțați să realizați efectul ”tigrat” este bine să dublați cantitatea de mac. Puteți renunța sau nu, la kurkuma pentru culoare.

7 gânduri despre „Cheesecake cu mac și confit de lămâie

  1. Te rog eu sa pui casuta asta pentru comentarii la inceputul paginii, ca sa nu mai vad toate pozele astea care ma fac sa inghit in sec. Oricum m-am invatat si de cate ori intru la tine pe blog iar o cana cu apa langa mine, ca sa inghit si eu ceva 😉 Multumesc pentru participare. Te pup.

    Apreciază

    • Multumesc mult pentru gandurile bune si aprecieri, Cerasela! Sa stii ca nu cred ca pot muta casuta, dar pot pune mai putine poze! 😉 Este cea mai incitanta, creativa, iar mie imi este cea mai draga provocare si nu as rata-o pentru nimic….doar ca uneori mai intarzii! Te imbratisez cu drag!

      Apreciază

  2. Waw…iar ! Sau din nou….! Iar ai facut minunatii pe caldura asta.
    Poate sti, dar eu nu sunt fan cheesecake cu fructe, orice fel.Efectiv nu imi plac. Dar minunatia asta ce ai creat-o tu este excelenta !Sa tot mananci ceva atat de fin si de gustos !
    Mult succes la provocare si te intreb….sper ca te-ai inscris la concursul de prajiturit de pe PRO TV !!!
    Te tzuc cu mare drag Vicky !

    Apreciază

    • Multumesc din suflet pentru toate aprecierile, Sidy! Mereu m-ai incurajat! Nu m-am inscris la concursul de pe PRO TV, desi m-au invitat si pe mine! Sunt destul de emotiva si nu cred ca imi place sa gatesc in public…Te imbratisez cu drag! Te pup!

      Apreciază

  3. Pingback: Parada delicioasa a lunii iulie 2015 – Provocarea Cutia Misterioasa (Mistery Box) | LauraSweet.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s