Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate

Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate Prăjitura cu mousse de caramel și pere caramelizate este un deliciu plin de savoare, tare, tare caramelos…Cu aromă și gust puternic de caramel, cu blat pufos, ciocolatos și ușor siropat, cu bucăți de pere parfumate acoperite cu caramel delicios, cu cremă fină ușoară și pufoasă, cu krantz-ul care se sfărâmă gălăgios în gură, parcă accentuând aroma de bază, este acea prăjitură pe care ți-o dorești ca pe un răsfăț sau o răsplată unică adusă doar sufletului tău…Este acea prăjitură fină, cu gust divin, fără să exagerez. Asta bineînțeles, pentru iubitorii caramelului.

Am găsit rețeta aceasta puțin mai sofisticat pregătită însă, într-o revistă franțuzească și purta semnătura unui celebru bucătar patiser Christophe Felder. Pe mine m-a impresionat de-a binelea rețeta și am încercat să o simplific atât cât am putut…Așa că, deoarece remarcasem demult această prăjitură și mi-am dorit mult să o pregătesc, cum am văzut tema provocării lunii august la ”Mistery box” sau ”Cutia misterelor” m-am pus imediat pe treabă.

Pe cât de repede, cu dorință și drag am pregătit această prăjitură, pe atât de mult a durat postarea rețetei…Așa că, iacă-tă-mă-s la sfârșit de tumultoasă, frumoasă și plină de ”zile libere” de vacanță, lună august și eu abia, abia am reușit să scriu rețeta. Sper ca draga noastră Merișor, minunata gazdă din această lună să aibă înțelegere față de mine și să nu se supere prea tare că am întârziat. Vă recomand cu drag blogul Mariei Udrea, sau Merișor. După ce minuni și bunătăți are pe blogul ei deosebit…și la ce ingrediente (ouă, lapte, smântână, mascarpone sau orice cremă de brânză, cacao, nucă, fructe de sezon – prune, struguri, pere, mere, iar ca ingredient vedetă – caramelul) ne-a propus deschizând cutia buclucașă a misterelor, iar eu acum vă pot spune ca i-a ieșit și o paradă cu deserturi de zile mari… 🙂 sunt convinsă acum că nu o să se supere prea tare, pentru că este o fată deosebită, cumsecade și tare, tare harnică, pricepută în ale bucătăriei. Mulțumesc Merișorule drag, pentru că mi-ai dat posibilitatea să încerc această prăjitură care mi-a plăcut la nebunie!

Vreau ca și voi, dragii mei, să îmi înțelegeți și să-mi iertați puținele postări din această lună.

Ca și lunile trecute, vă pot spune că nu m-aș fi bucurat de un astfel de desert caramelos, dacă nu participam la această frumoasă provocare, unde, conform regulamentului, cutia virtuală conține un număr de 7-10 ingrediente precum și un ingredient vedetă, care dă ”strălucire” acestui desert. Ingredientul vedetă al lunii august, l-ați ghicit, nu? Este caramelul…Felicitări pentru alegere, Merișor!

Rețeta acestei prăjituri cu mousse de caramel și pere caramelizate, vă avertizez, pare destul de elaborată…dar nu este deloc complicată precum pare…Trebuie doar să aveți răbdare să o înțelegeți și veți vedea cât de simplu se face…Prăjitura este destul de costisitoare însă, cere un pic de atenție, dar…dacă sunteți înnebuniți după  caramel și pasionați de bucătărie, atunci este musai să o încercați…Este savuroasă, delicioasă…Nici nu vă veți da seama că este o rețetă cu atât de mult zahăr…Gustul ușor amărui al caramelului, sub toate înfățișările sale: mousse, pere, sos, krantz, vă va induce o stare de desert fin, excelent…Deci,…doar răbdare, bună înțelegere, dispoziție, pasiune, un dram de voință și rețeta este garantată: o reușită delicioasă, de zile mari…

Ingrediente

Pentru BLAT:

  • 6 ouă
  • 150 gr. făină
  • 25 gr. cacao
  • 180 gr. zahăr tos
  • 1 vârf cuțit vanilină sau 1 plic zahăr vanilinat
  • 1 vârf cuțit de sare

Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate Pentru SIROPUL DE VANILIE:

  • 70 ml apă
  • 50 gr. zahăr tos
  • ½ -1 linguriță esență vanilie (după gust și preferință)

Pentru PERELE  CARAMELIZATE:

  • 600 gr. pere coapte (3 buc.)
  • 50 gr. zahăr tos
  • 1 baton vanilie

Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate Pentru SOSUL CARAMEL:

  • 60 gr zahăr tos
  • 150 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 30 gr. unt

Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate Pentru MOUSSE DE CARAMEL:

  • 12 gr. gelatină
  • 6 gălbenușuri
  • 190 gr. + 30 gr. zahăr tos
  • 75 ml apă
  • 270 ml lapte
  • 550 ml. smântână lichidă pentru frișcă
  • ½ linguriță esență vanilie

Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate Pentru DECOR – NUCI CARAMELIZATE:

  • ½ cană nuci tăiate
  • 150 gr. zahăr tos
  • 1 linguriță unt
  • 1 vf. cuțit sare

Mod de preparare

BLATUL:

-Se încălzește cuptorul la 180°C .

-Se cerne făina împreună cu cacaoa și se amestecă.

-Se separă albușurile de la cele 6 ouă aflate la temperatura camerei și se pun deoparte într-un vas de mixer, iar gălbenușurile se amestecă ușor cu telul sau cu o furculiță.

-Se bat bine cu mixerul cele 6 albușuri cu un praf de sare.

-Când albușurile devin spumă tare, se adaugă treptat zahărul împreună cu vanilina sau zahărul vanilinat și se bat/mixează bine în continuare, până când zahărul nu se mai simte, iar spuma de albușuri rămâne fermă pe vasul de mixer.

Prajitura cu mousse de caramel si pere caramelizate2-Se adaugă gălbenușurile și se omogenizează în spuma de albușuri.

-Peste compoziția de mai sus se adaugă amestecul cernut de făină + cacao și se incorporează, amestecând ușor cu ajutorul unei palete până când rezultă o compoziție omogenă și fermă.

-Se toarnă și se întinde compoziția rezultată în strat subțire (cât se poate de uniform și în mod egal) în 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt (eu am folosit tăvi cu dimensiunea aproximativă de 30/40 cm).

Prajitura cu mousse de caramel si pere caramelizate3-Se bagă tăvile în cuptorul încins la 180°C și se coc cele două blaturi timp de cca. 10 minute (depinde de cuptor).

-Când sunt gata, se scot tăvile din cuptor și se lasă blaturile să se răcească.

SIROPUL DE VANILIE:

-Se pregătește siropul de vanilie amestecând apa cu zahărul într-un ibric și lăsând să fiarbă câteva minute până se topește bine tot zahărul.

-Când siropul s-a răcorit se adaugă esența de vanilie.

-Se lasă siropul preparat să se răcească foarte bine.

PERELE  CARAMELIZATE:

-Perele se spală, se curăță de coajă și de sâmburi și se taie în cuburi mici.

-Se secționează în două batonul de vanilie și cu lama cuțitului se răzuiesc semințele.

-Într-un vas se topește zahărul la foc mic, până când se formează caramelul de culoare brun deschis.

-Peste zahărul caramelizat se adaugă perele tăiate, semințele de vanilie, precum și batonul de vanilie secționat și se lasă la foc potrivit să fiarbă cca. 5 minute, amestecându-se ușor din când în când, sau doar agitând vasul.

Prajitura cu mousse de caramel si pere caramelizate4-Când sunt gata se oprește focul și se lasă să perele să se răcească.

SOSUL CARAMEL:

-Într-un vas se topește zahărul tos la foc mic, până când se formează carmelul de culoare brun deschis – auriu.

-Când caramelul este gata, se dă la o parte de pe foc și se toarnă peste el smântâna lichidă ușor încălzită înainte (la microunde, sau pe foc), în cca. 3 reprize, amestecând încet cu o lingură de lemn după fiecare turnare.

-Când smântâna este incorporată se adaugă untul, se omogenizează bine și se pune vasul din nou pe foc mediu (spre mic) timp de aproximativ 10- 12 secunde, până când caramelul este gata.

Prajitura cu mousse de caramel si pere caramelizate5– Se oprește focul și se lasă sosul caramel să se răcească la temperatura camerei.

MOUSSE DE CARAMEL:

Se pune gelatina la înmuiat conform instrucțiunilor de pe ambalaj. (Eu am folosit foi de gelatină și mi s-a părut că se lucrează mult mai ușor cu ele).

-Într-o cratiță se topește la foc mic 190 gr. zahăr tos, până se formează caramelul de culoare brun închis. (Aici trebuie să fiți foarte atenți deoarece, cantitatea fiind mică, zahărul se caramelizează rapid și se poate arde! )

-Când zahărul s-a caramelizat se adaugă apa, se amestecă rapid și se fierbe puțin până rezultă un sirop dens/vâscos.

-Se dă siropul la o parte de pe foc și se lasă să se răcorească puțin.

-Se amestecă ușor cu ajutorul telului cel 6 gălbenușuri cu 30 gr. zahăr, fără ca acestea să se albească.

-Se fierbe laptele și se toarnă fierbinte, treptat și încet peste gălbenușuri, amestecând bine (Atenție să nu faceți ceva omletă! 😉).

-Peste amestecul de gălbenușuri și lapte se toarnă caramelul lichid, se omogenizează bine și tot amestecul se răstoarnă într-o cratiță.

-Se pune cratița cu crema caramel la foc mic și se lasă să fiarbă câteva minute, amestecând încet cu ajutorul telului, până ce aceasta se îngroașă și capătă consistența unei smântâni.

Prajitura cu mousse de caramel si pere caramelizate6b-În crema de caramel se adaugă foile de gelatină stoarse și se amestecă bine până ce acestea se incorporează.

-Cu ajutorul mixerului/telului se bate smântâna care a fost ținută câteva ore în frigider, până se obține frișca.

-O treime din frișcă se toarnă peste crema caramel și se omogenizează bine cu ajutorul unei spatule.

Prajitura cu mousse de caramel si pere caramelizate7a-Se toarnă treptat amestecul rezultat peste restul de frișcă, se adaugă esența de vanilie și se amestecă încet cu o spatulă până acesta se incorporează și rezultă un mousse fin de caramel.

DECOR – NUCI CARAMELIZATE:

-Într-o crăticioară se topește zahărul la foc mic, până când rezultă un caramel brun deschis.

-Se adaugă untul și praful de sare și se amestecă rapid până se omogenizează.

-Se ia o parte din caramelul cu unt și se întinde în strat subțire pe o hârtie de copt, folosind o spatulă din inox.

-În restul de caramel se adaugă nucile tăiate, se amestecă și se mai țin câteva secunde pe foc.

-La fel ca și la caramelul simplu, se întinde amestecul de nuci caramelizate pe o hârtie de copt și se lasă să se răcească.

-După răcire, se zdrobesc/sfarmă cu ajutorul unui sucitor atât nucile caramelizate cât și.caramelul simplu.

Prajitura cu mousse de caramel si pere caramelizate9-Dacă preferați, caramelul întărit se poate rupe și în bucăți mai mari cu care puteți decora ulterior prăjitura.

-În fotografie apar și perele fierte în sirop de zahăr (părți egale apă și zahăr), pe care noi le-am servit alături de prăjitură.

ASAMBLARE:

-Mai întâi se potrivesc cele două blaturi, tăindu-se la aceleași dimensiuni.

-Se așează primul blat pe tava/platoul/suportul de montat și cu ajutorul unei pensule se siropează puțin cu sirop de vanilie.

-Peste primul blat se așează uniform perele caramelizate, după care se toarnă sosul gros de caramel.

-Se întinde jumătate din mousse-ul de caramel peste pere și sos și se așează cel de-al doilea blat, care la fel se siropează ușor.

Prajitura cu mousse de caramel si pere caramelizate8-Peste cel de-al doilea blat se întinde restul de mousse de caramel și se dă prăjitura la rece pentru câteva ore (cel puțin 3 ore).

Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate -Înainte de servire se decorează prăjitura cu krantz, respectiv cu nuci caramelizate și mărunțite și/sau bucăți de caramel mărunțite sau rupte mai mare.

Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate -Cu ajutorul unui cuțit subțire și bine ascuțit se taie și se porționează prăjitura după preferință. Pentru că am avut câțiva invitați, eu m-am gândit ca o parte din prăjitură să o tai cu ajutorul unor inele de inox, dându-i această formă cilindrică.

Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate -Prăjitura se consumă simplă, ca atare, sau, cu sos de caramel, ori, cu pere fierte în sirop de zahăr (părți egale de apă și zahăr), cum am servit-o noi.

Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate -Prăjitura se păstrează la rece, în frigider.

Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate Poftă bună!

Notă:

-Blatul se poate coace și într-o singură tavă, iar după ce acesta s-a răcit, se va tăia în două pe orizontală.

-Dacă folosiți gelatină granule, după ce aceasta se înmoaie conform instrucțiunilor producătorului, puneți apoi vasul cu gelatină într-un vas puțin mai mare cu apă fierbinte, până ce gelatina se lichefiază. Gelatina lichefiată se toarnă apoi în crema caramel și se amestecă bine până se incorporează.

 

10 gânduri despre „Prăjitură cu mousse de caramel și pere caramelizate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s