Chec de dovlecei

Chec de dovleceiChecul de dovlecei este o altă rețetă pe cât de simplă, pe atât de savuroasă cu leguma noastră preferată. Pentru că ne place dovlecelul, acum, cât ne mai putem bucura de prospețimea lui în piețe, am încercat să îmi bucur familia cu acest chec. Gustos, hrănitor, cu ingrediente puține și la îndemână, checul de dovlecei se poate savura ca gustare, aperitiv, la cină, chiar și la micul dejun. Cu o consistență umedă și delicată, cu gust cremos de dovlecel și cașcaval, acesta este un deliciu.  Este ideal mai ales pentru copii, o feliuță-două mergând de minune chiar și la pachețelul de la școală.

Nu cred că vă ia mai mult de 20 de minute să îl pregătiți și să îl băgați la cuptor. Rețeta aceasta de chec de dovlecei merită atenția voastră pentru simplitate și gustul deosebit. Așa că, pentru toți cei care adorați dovleceii, vă las rețeta iar voi fiți pe fază cu comentariile și părerile voastre despre preparat.

Ingrediente

  • 2-3 dovlecei de mărime medie
  • 50 gr. unt
  • 3 ouă
  • 200 gr. cașcaval
  • 200 gr. făină
  • 75 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 1 legătură mărar/pătrunjel
  • ½ plic praf copt
  • sare, piper (după gust)
  • opțional: 1 lingură de parmezan

Chec de dovleceiMod de preparare

-Se spală dovleceii bine, se curăță de coajă, se dau pe răzătoarea mare (dacă dovleceii au semințe, acestea se îndepărtează), se pun într-un vas și se presară puțină sare peste ei.

Chec de dovlecei2-Dovleceii răzuiți se amestecă cu sarea și se lasă cca 10-15 minute, pentru a-și lăsa toată apa, după care se storc între mâini și se călesc în unt până se înmoaie, iar apa s-a evaporat. Dovleceii căliți se lasă să se răcească la temperatura camerei.

-Între timp se rade cașcavalul și se taie mărunt mărarul/pătrunjelul, care se dau deoparte.

-Se bat bine ouăle, se adaugă pe rând uleiul, laptele, făina amestecată cu praful de copt și se amestecă bine cu telul sau mixerul până rezultă un aluat omogen, de consistența celui de chec.

Chec de dovlecei3-Peste aluatul de chec se adaugă jumătate din cașcavalul ras, verdeața tocată, dovlecelul călit și răcit, se potrivește de sare, condimentează cu piper și se amestecă bine, până ce compoziția se omogenizează.

-Compoziția rezultată se toarnă într-o formă de chec unsă cu unt/ulei și tapetată cu făină, se nivelează frumos și se bagă în cuptorul preîncălzit.

Chec de dovlecei4-Se coace la foc potrivit (180°C) cca 45-50 minute (depinde de cuptor), până se rumenește frumos.

-Când este aproape gata, cu cca. 5 minute înainte, se scoate din cuptor și se presară restul de cașcaval.

-După ce este gata se scoate checul din cuptor și se lasă să se răcească.

Chec de dovlecei-Când s-a răcit bine se feliază și se poate servi.

Chec de dovlecei-Se servește rece sau…după cum preferați. Este delicios alături de o salată. Noi l-am servit simplu, doar cu roșii și am mai presărat înainte puțin parmezan.

Chec de dovleceiChec de dovleceiChec de dovleceiPoftă bună!

Notă: Rețeta este inspirată din: http://retete.unica.ro/recipes/chec-de-dovlecei/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s