Tartă spiralată cu legume și mozzarella

Tartă spiralată cu legume și mozzarellaO tartă în culorile toamnei, cu multe legume, sănătoasă, hrănitoare, plină de vitamine și frumusețe. Pe cât de aspectuoasă, pe atât de migăloasă. Dar…rezultatul este pe deplin satisfăcător. Gustul plăcut al legumelor se îmbină perfect cu crema de brânză mozzarella ușor dulceagă, dându-ne acea stare de bine, acel comfort deosebit al papilelor noastre gustative când întâlnesc un  preparat de o calitate deosebită. Adică, ceva bun, bun de tot…

Particip cu această rețetă la  ”Provocarea secretă”, grup inițiat de Ama. Deoarece draga noastră Pansy (Geta Cipăianu), al cărei blog eu îl urmăresc cu interes și plăcere și din care chiar m-am inspirat de vreo câteva ori (de aceea vi-l recomand cu drag și vouă), gazda noastră din luna septembrie, mi-a făcut o mare plăcere repartizându-mi blogul Mihaelei. Aici am găsit o mulțime de rețete interesante, dar de departe  m-a atras rețeta aceasta de tarta spiralată cu legume. Mulțumesc mult, Mihaela! Pe lângă aspectul deosebit, tarta aceasta a fost delicioasă!

Deși cere puțină răbdare pregătirea ei, tarta spiralată cu legume și mozzarella este un deliciu plin de culoare, sănătate și savoare. Dacă mă credeți, merită făcută măcar o dată, mai ales în această perioadă când avem și bogăție de legume. Este o tartă de toamnă, atrăgătoare, apetisantă, veselă și tare îmbietoare… Dacă v-am încâtat ochiul să știți că și gustul este pe măsură, iar dacă vreți să o încercați veți fi teribil încântați de rezultat. Pentru că merită orice efort, migală, timp…Este grozavă!

Ingrediente

Pentru ALUATUL DE TARTĂ

  • 85 gr. unt
  • ½ linguriță sare
  • 175 gr. făină
  • 2-3 linguri apă rece

Pentru UMPLUTURĂ

  • 2 vinete
  • 2 zucchini
  • 2 – 3 morcovi potriviți
  • 1 ardei capia
  • 1 ou
  • 200 gr. mozzarella
  • 200 gr. smântână
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • sare, piper (după gust)

Tartă spiralată cu legume și mozzarellaMod de preparare

-Se face mai întâi aluatul pentru tartă: într-un castron se pune făina cernută și sarea, se adaugă untul rece tăiat cubulețe și se amestecă (mai mult cu degetele) până se obțin firimituri.

-Se adaugă câte puțină apă rece, se frământă bine cu degetele/mâna, până ce toate ingredientele se amestecă și se formează un aluat omogen și elastic, puțin sfărâmicios.

Tarta spiralata cu legume2-Se formează o bilă din aluat, se învelește cu folie alimentară și se dă la rece în frigider pentru cca. o jumătate de oră.

-Între timp se pregătesc legumele: se spală bine toate, se curăță morcovii de coajă și se feliază subțire în lung cu ajutorul curățătorului special de legume. Se procedează la fel cu vinetele și dovleceii care nu se curăță de coajă.

-Ardeiul capia se curăță de semințe, se taie în 4 și se pune la călit într-o tigaie cu puțin ulei, până se înmoaie suficient cât să poată fi modelat. După ce s-a înmuiat, dacă vi se pare prea gros, comparativ cu restul feliilor de legume, ardeiul se poate ajusta.

Tarta spiralata cu legume 3a-La sfârșit veți avea felii/fâșii subțiri din fiecare legumă, aproximativ de aceeași lățime. Trebuie să țineți cont că vor fi suficiente pierderi/rebuturi (cel puțin la mine așa s-a întâmplat). Se acoperă legumele feliate pentru a nu se usca, până ce tarta se montează.

-După 30 minute se scoate aluatul din frigider și cu ajutorul unui sucitor, pe blatul de lucru presărat cu puțină făină, se întinde o foaie cu dimensiunea puțin mai mare decât mărimea tăvii de copt (eu am folosit o tavă de tartă cu diametrul 26 cm), deoarece foaia se întinde și pe margine.

-Se unge cu puțin unt forma de copt și se așează blatul de tartă, acoperind și marginile.

-Se înțeapă cu o furculiță blatul și se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 175°C și se coace cca. 5-10 minute, atât cât să se usuce, nu să se coacă de tot.

Tarta spiralata cu legume3-Cât timp blatul se coace se amestecă brânza mozzarella fărâmițată cu furculița, cu smântâna, oul și se condimentează după gust.

-Se scoate tavă cu blatul de tartă din cuptor și când s-a răcit, se adaugă umplutura de brânză și smântână.

-Se așează deasupra alternativ, în formă de cercuri concentrice, începând din centru spre margine, feliile de legume, ordinea acestora fiind după inspirația și imaginația fiecăruia. Este indicat ca lățimea acestora să fie aproximativ egală pentru ca tarta să aibă aceeași înălțime. Dacă este nevoie, legumele se mai pot ajusta.

Tarta spiralata cu legume4-Când tarta este astfel montată, se stropesc legumele cu puțin ulei de măsline, se presară după gust sare, piper și se bagă tava în cuptorul încins la 175°C, unde se coace cca. 50 minute (depinde de cuptor), sau până când se rumenește ușor deasupra și se desprinde pe margine.

Tartă spiralată cu legume și mozzarella-Când tarta este gata se scoate din cuptor și se lasă să se răcească (dacă aveți răbdare 🙂 ).

Tartă spiralată cu legume și mozzarellaTartă spiralată cu legume și mozzarellaTartă spiralată cu legume și mozzarella-Se poate servi caldă, sau se lasă să se răcească foarte bine și când este rece se poate servi simplu, cu parmezan ras, cu roșii, salată verde, sos de iaurt cu usturoi și verdeață (cum am servit-o noi), sau după preferința fiecăruia. Tot după dorință aceasta se poate savura la micul dejun, gustare sau ca antreu rece înainte de felul principal.

Tartă spiralată cu legume și mozzarellaTartă spiralată cu legume și mozzarellaTartă spiralată cu legume și mozzarellaPoftă bună!

Utile:

-Dacă vi se pare complicat să pregătiți aluatul crocant în casă, îl puteți înlocui cu aluat de foietaj din comerț.

-În situația în care aveți un feliator electric de legume nu ezitați să îl folosiți, deoarece felierea legumelor poate fi destul de migăloasă.

-Cantitățile date de legume țin cont și de rebuturile/pierderile din timpul felierii. Vă vor rămâne  suficiente resturi de legume, cât să faceți o porție mică de ghiveci.

-Dacă vă hotărâți să faceți tarta aceasta trebuie să vă înarmați cu puțină răbdare și timp. Deși este migăloasă și din pregătirea ei rezultă câteva resturi și pierderi, vă asigur că merită tot efortul. 🙂

 

 

 

8 gânduri despre „Tartă spiralată cu legume și mozzarella

  1. Am facut si eu tarta si a iesit minunata. Am pus branza pe care o aveam in casa, adica telemea de bivolita, niste urda, iar cascavalul l-am pus printre legume. A iesit foarte buna. Data viitoare o sa ma aprovizionez cu mozzarella.
    Multumim pentru minunatele retete ce le impartasesti cu noi.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s