Cozonac floare cu cremă de unt, stafide și rahat

Cozonac floare cu unt, stafide și rahatDacă aroma amețitoare a cozonacului la cuptor nu îmi învăluie casa și bucătăria cu mirosul acela specific de sărbătoare și amintire din copilărie parcă nici nu simt cu adevărat bucuria  sărbătorilor de Crăciun sau Paște.

Aşa că vin acum cu un cozonac pufos, o reţetă minunată pe care am făcut-o de curând şi care m-a cucerit irmediabil. Da, acest cozonac floare cu unt, pe lângă aspectul lui deosebit, este cred, unul dintre cei mai grozavi cozonaci făcuți vreodată. De aceea nici măcar nu am avut rabdare să se răcească bine că l-am şi „atacat”. 🙂 Este aşa un deliciu…Diferența față de cozonacul tradițional este dată atât umplutura de de cremă de unt care îi dă aroma savuroasă specifică şi îl face moale, „şuviţat”, precum și de zahărul ”crănțos” cu care este îmbrăcat. Este un cozonac extrem de pufos, amalgam de arome fine cu un gust pronunțat și delicat de unt, care nu poate lipsi de pe masa noastră de sărbători.

Vă urez mult spor şi…Sărbători fericite! 🙂

Ingrediente (pentru 1 cozonac mai mare)

Pentru ALUAT:

  • 750 gr făină
  • 14 gr. drojdie uscată – 2 plicuri (sau 50 gr. drojdie proaspătă)
  • 250 gr. zahăr tos
  • 250 ml lapte
  • 4 ouă
  • 1/4 linguriță sare
  • 150 gr. unt
  • 50 ml ulei pentru întins
  • arome ( după gust):
    • 1 fiolă esență rom
    • coja rasă de la 1 lămâie
    • 2 plicuri zahăr vanilinat

Pentru UNS cozonacul:

  • 1 gălbenuș ou
  • 2 linguri lapte
  • Pentru UMPLUTURĂ:
  • 150 gr. stafide aurii
  • 200 gr. rahat
  • 150 gr. unt
  • 150 gr. zahăr pudră
  • 1 fiolă esență rom

Mod de preparare

ALUATUL DE COZONAC:

-Într-un castron mare/ lighean se cerne de 2-3 ori făina, se amestecă cu drojdia uscată și se lasă într-un loc cald cca. 15 minute, până se pregătesc celelalte ingrediente.

-Se pune laptele cu zahărul la fiert și se ține pe foc mic până se topește zahărul, se adaugă la sfârșit zahărul vanilinat și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

-Se bat puțin cele 4 ouă cu sarea până se omogenizează.

-Într-un vas mic se pune untul și se lasă la foc mic până ce acesta se topește, apoi se dă deoparte și se lasă la răcit la temperatura camerei.

-Când toate ingredientele s-au răcit (mai sunt puțin călduțe) se începe frământarea cozonacului. Peste făina amestecată cu drojdia se pun alternând ouale cu laptele și se amestecă cu o lingură până ce acestea se incorporează.

-Se începe frământatul aluatului cu mâna turnând treptat untul topit pe măsură ce se frământă.

Cozonac floare cu crema de unt, stafide si rahat1-Se adaugă aromele (esența de rom și coaja de lămâie) și se continua să se frământe aluatul cca 40 minute până când acesta formează mici ”bășici” de aer și nu se mai lipește de mâini.

-Se acoperă vasul cu aluat cu o folie alimentară și un șervet curat de bucătărie și se lasă la loc călduț cca. 1 oră să crească.

-Cât timp aluatul este la crescut, se pregătește umplutura precum şi formă de copt rotundă cu diametrul 28-30 cm. Se unge vasul de copt cu unt și se presară 2-3 linguri de zahăr tos.

-Pentru pregătirea umpluturii: se taie rahatul în bucăți potrivit de mari, iar stafidele se pun la înmuiat în apă puțin călduță cu esență de rom și se lasă până ce se umflă bine, după care se pun la scurs și pe hârtie absorbantă.

-Se pregătește o cremă de unt frecându-se spumă untul moale (la temperatura camerei) cu zahărul pudră și se lasă deoparte.

-Când aluatul a crescut și și-a dublat volumul, acesta se răstoarnă pe masa/blatul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei.

-Aluatul de cozonac se lucrează numai cu mâna (puțin unsă cu ulei), nu se folosește sucitorul. Aluatul bun trebuie să se manevreze ușor, să nu fie lipicios

Cozonac floare cu crema de unt, stafide si rahat2-Se întinde o foaie din aluat de cca. 1,5 cm grosime care se unge cu crema de unt, peste care se presară bucățile tăiate de rahat și stafidele înmuiate și bine scurse.

-Se rulează foaia sul și se taie în 8-9 bucăți aproximativ egale. Numărul acesta nu este obligatoriu, puntând fi mai mare sau mai mic în funcție de mărimea formei de copt.

-Fiecare bucată se strânge ușor la unul din capete și se așează în tava de copt cu partea strânsă în jos, începând din centru.

-După ce floarea de cozonac s-a montat în tavă, aceasta se acoperă cu un șervet de bucătărie curat și se lasă cca 30-40 minute la crescut, într-un loc ferit, mai călduț.

Cozonac floare cu crema de unt, stafide si rahat3-După ce cozonacul a crescut în tavă, cu ajutorul unei pensule, se unge cu gălbenușul de ou amestecat cu 1-2 linguri de lapte și se bagă în cuptorul încins la 180°C. Cozonacul floare se coace aproximativ 40-45 minute (depinde de cuptor).

Cozonac floare cu unt, stafide și rahat-Când cozonacul s-a copt (se poate face testul cu scobitoarea, sau paiul), se scoate din cuptor și se mai poate unge cu ajutorul unei pensule, fie cu zahăr pus în apă (fără să se amestece, numai să se umezească zahărul), fie cu miere diluată în puțină apă.

Cozonac floare cu crema de unt, stafide si rahat5

Cozonac floare cu unt, stafide și rahat-Cozonacul se lasă să se răcească în tavă, după care se scoate și se învelește cu un șervet curat.

Cozonac floare cu unt, stafide și rahatPoftă bună!

Reţeta o găsiţi publicată şi pe Hobby Chef.

Utile:

-Toate ingredientele trebuie pregătite cu câteva ore înainte, chiar de cu seară, astfel încât acestea să fie calde, la temperatura camerei.

-Făina se cerne de mai multe ori, pentru a fi mai aerată.

-Dacă folosiți drojdia proaspătă aceasta se dizolvă înainte într-un castron, împreună cu 1lingură de zahăr, 1 lingură de făină, 2-3 linguri de lapte ușor călduț, se amestecă bine până se obține o maia. Se acoperă vasul și se ține într-un loc cald cca 15-20 minute, sau până când maiaua își dublează volumul.

-Forma de copt folosită este bine să fie mai înaltă pentru a evita curgerea aluatului pe margini, după ce a crescut.

-Pentru a diminua timpul de creștere al aluatului, vasul/forma se poate introduce în cuptorul foarte ușor încălzit (la cca. 40 °C).

-Când este gata, acest cozonac se poate răsturna pe platou cu partea caramelizată în sus.

-Această rețetă se poate frământa la mașina de pâine: când toate ingredientele sunt puțin călduțe se pun în mașina de pâine în următoarea ordine: laptele + zahărul, untul topit, ouăle, aromele, făina și drojdia. După ce aluatul a crescut în mașina de pâine, acesta se răstoarnă pe masa de lucru în vederea modelării/montării cozonacului.

-Reușita cozonacilor, în general, depinde de foarte mulți factori: tipul de făină (trebuie o făină albă superioară trei nule – 000), zahărul, drojdia, ouăle, laptele, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s