Piftie de porc

Piftie din carne de porcÎn familia mea, nu există sărbători de iarnă fără acest preparat special, tradițional românesc, specific acestor zile deosebite. Ne place piftia indiferent că este de curcan, cocoş, sau porc şi o servim cu hrean şi sfeclă roşie coaptă, fiind vedeta preferată pe masa noastră de Crăciun. Deoarece numărătoare inversă pentru Crăciun a început, vă propun acum piftia pregătită din carne de porc.

Piftia de porc se face relativ ușor, deși durata de gătire este mai mare. Piftia, răcitura sau ”tremuriciul” din carne de porc se poate pregăti în special din picioare de porc, urechi, carne cu șorici și cartilagii. Este preparatul ideal pentru antreurile reci care deschid mesele savuroase din timpul sărbătorilor de iarnă.  Piftia de porc este naturală (fără gelatină adăugată), gustoasă, ușor usturoiată, iar prin modul de decorare poate face deliciul oricărei mese speciale.

Reţeta postată şi  explicată pas cu pas şi  pe Hobby Chef.

Sărbători binecuvântate, dragilor! 🙂

Ingrediente (12 porții)

  • 1,2 kg picioare porc ( 2 bucăți rasol, 4 picioare)
  • 1 ureche porc
  • 300 gr. gușă de porc
  • 4 litri de apă
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 pătrunjel
  • 1 păstârnac
  • 10 boabe de piper
  • 1 căpățână usturoi
  • 1 linguriță sare (după gust)

Mod de preparare

-Se curăță și se spală bine carnea și legumele.

-Într-un vas încăpător cu pereți înalți se pune la fiert carnea în apă rece.

-Se lasă să fiarbă vasul descoperit, la foc foarte mic și se ia spuma din când în când, după nevoie.

Piftie din carne de porc-Când spuma este luată, se adaugă legumele, care se scot imediat ce sunt fierte.

-Se sărează după gust și se adaugă boabele de piper.

-Se lasă piftia să fiarbă cca. 2-3 ore, sau până când carnea este bine fiartă și se desprinde ușor de pe os.

-Când carnea este fiartă, se scoate din vasul de fiert, se pune într-o tavă/castron și se dezosează.

-Se pregătesc formele de piftie (tăvițe, farfurii, castronele, etc), care se decorează cu bucățele de morcov tăiat rondele sau după preferință, verdeață, boabe de mazăre, ardei roșu, etc.

Piftie din carne de porc-Se așează carnea în formele decorate cu legume.

-Zeama se curăță de grăsime și se încearcă dacă este bine legată, punând câteva picături pe o farfurie, la rece. Dacă nu este suficient de legată se continuă fierberea pentru încă vreo 10-15 minute.

-Dacă este bine legată, se lasă vasul cu zeama de piftie la răcorit și limpezit, la temperatura camerei.

-Se curăță usturoiul, se zdrobește cu aparatul special și se adaugă în zeama răcorită.

Piftie din carne de porc-Se lasă usturoiul în zeama de piftie cca. 30 minute, se potrivește de sare după gust, după care se strecoară zeama și se toarnă în vasele pregătite cu carne.

Piftie din carne de porc-Vasele cu piftie se pun la prins la rece și se lasă câteva ore până se încheagă.

Piftie din carne de porc-Înainte de servire piftia se răstoarnă pe farfuria/platoul de servit și se decorează după preferință.

Piftie din carne de porc-Piftia de porc se consumă la aperitiv/antreuri cu salată de sfeclă roșie și hrean.

Poftă bună!

Utile:

– Legumele se scot imediat ce sunt fierte din zeamă, pentru a nu colora piftia.Din aceleași considerente boabele de piper se adaugă spre sfârșit.

-Pentru o piftie limpede, zeama se strecoară printr-o sită deasă peste care am pus un tifon împăturit în 4.

-Piftia se poate păstra la loc rece până la 5 zile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s