Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilie

Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vaniliePrăjitura cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilie este fină, cu un gust și textură deosebite și o combinație tare plăcută simțurilor noastre gustative. Blatul crocant cu nucă prăjită tăiată grosier se potrivește de minune cu gustul delicat și aromat al cremei de vanilie. Biscuiții cu aromă pronunțată de unt, gustul ușor amărui al ciocolatei din glazură îi conferă savoarea și finețea unei prăjituri delicate, care vă poate bucura și încânta nu numai în zi de sărbătoare sau ocazie deosebită, dar și în fiecare zi alături de o ceașcă de cafea sau ceai aburindă…

Sper ca sărbătoarea Crăciunului v-a adus magia în case şi bucuria în suflet aşa cum v-aţi dorit…Mă bucur dacă a fost aşa…

Deşi am cam absentat în ultima perioada de aici, nu putem lăsa să treacă acest an fără să vă mulţumesc tuturor celor care mă vizitaţi pentru anul acesta în care aţi fost alături de mine şi să vă las o prăjitură şi un gând bun, cu urări de suflet pentru voi şi familiile voastre…Un an nou cu bune, cu bucurii, cu multă sănătate, cu împliniri şi realizările dorite! Dragii mei, să fiţi mereu sănătoşi, voioşi şi la „pungă groşi”! 🙂

LA MULTI ANI!

PS: Prăjitură aceasta se face simplu şi rapid, aşa că…încă mai aveţi timp să o pregătiţi pentru masa frstivă dintre ani. 😉

Ingrediente

Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilieBLAT 1:

  • 8 albuşuri
  • 200 gr. zahăr
  • 300 gr. miezuri de nucă ușor prăjită și tocată
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 1 varf cutit sare
  • 1lingură ulei/unt + 2 linguri făină pentru tapetat tava

CREMA:

  • 8 gălbenușuri
  • 800 ml lapte
  • 8 linguri făină (160 gr.)
  • 8 linguri zahăr tos (200 gr.)
  • 1 pachete unt (250 gr.)
  • 5 plicuri zahar vanilinat (după preferință)

BLAT 2:

  • 250 gr. biscuiți Petit Beurre
  • 100 ml lapte

GLAZURĂ:

  • 3 linguri cacao
  • 5 linguri de zahăr
  • 4 linguri apă

DECOR (OPȚIONAL):

  • nucă de cocos
  • nucă prăjită și măcinată și ciocolată rasă

Mod de preparare

BLAT:

-Se încinge cuptorul la 170°C.

-Se unge tava de copt cu grăsime (unt sau ulei) și se tapetează cu făină.

-Se bat/mixează bine, spumă, cele 8 albușuri cu un praf de sare.

-Se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se bate/mixează în continuare până ”se topește” zahărul iar bezeaua este densă și tare.

-Se adaugă nuca prăjită și tocată (este mult mai bună tocată, decât măcinată) și se amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule, omogenizându-se.

Prajitura cu bezea, nuca si crema de vanilieB-Se întinde bezeaua cât se poate de uniform în tava tapetată și se coace în cuptorul încins la 170°C timp de cca. 60 minute (depinde de cuptor) până devine ușor aurie și puțin uscată/ întărită deasupra.

-Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă.

*  *  *

-Cât timp se coace blatul se pregătește crema de vanilie și glazura de ciocolată:

CREMA DE VANILIE:

-Într-un vas/castron se amestecă bine cele 8 gălbenușuri cu zaharul, până nu se mai simte zaharul.

-Se adaugă făina și apoi treptat laptele, amestecând bine în continuare.

-Se toarnă compoziția într-o cratiță cu fund dublu (sau din teflon/ceramică), se pune la foc mic amestecându-se bine pentru a nu se forma cocoloașe și se tine pană crema se îngroașă și începe să se desprindă de pe vas.

-Se adaugă jumătate din zahărul vanilinat și se omogenizează.

-Când crema este fiartă se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit.

-Între timp se freacă untul (aflat la temperatura camerei) spumă împreună cu restul de zahăr vanilinat, până când acesta devine spumos și își mărește

-Când crema este complet rece, se adaugă treptat peste spuma de unt, mixând bine în continuare până când capătă o textură fină, delicată.

Prajitura cu bezea, nuca si crema de vanilieCGLAZURĂ:

-Într-un ibric se amestecă zahărul cu cacaoa și apa, se pune pe foc mic și se lasă să să fiarbă câteva minute, până începe să se îngroașe.

-Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.

ASAMBLAREA:

-Peste blatul răcit se întinde uniform crema de vanilie.

-Peste crema de vanilie se așează un strat de biscuiți înmuiați foarte puțin în lapte.

-Se toarnă glazura rece de ciocolată peste biscuiți.

Prajitura cu bezea, nuca si crema de vanilieD-Pentru decor, deasupra se poate presăra nucă prăjită măcinată și ciocolată rasă sau nucă de cocos (dupa gust si preferinta).

Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilie

Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vaniliePrăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vaniliePrăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vaniliePoftă bună!

Utile:

-Asamblarea prăjiturii se face când blatul, crema și glazura sunt complet reci, la temperatura camerei.

-Pentru o cremă fină se poate folosi amidon alimentar în loc de făină.

-Pentru a se evita formarea acelei cruste inestetice, cât timp crema de vanilie se lasă la răcit, aceasta se acoperă cu folie alimentară.

-Aveți grijă să nu înmuiați prea mult biscuiții în lapte deoarece aceștia se vor sfărâma. Biscuiții se trec doar puțin prin lapte.

-Prăjitura este mult mai bună dacă blatul este mai bine făcut.

 

 

 

4 gânduri despre „Prăjitură cu blat din bezea cu nucă și cremă de vanilie

  1. Buna ziua. Arata foarte bine prajitura şi de aceea m-am decis sa o fac şi eu daor ca eu fac cu cantitatile in jumamtate. Nu am folosit tava pentru cuptor ci un vas pentru cuptor din sticla rezistenta la temperaturi mari… doar ca blatul meu de vanilie şi-a dublat cantitatea in cuptor şi nu mai am loc in vas pentru a face asamblarea…cum pot proceda in acest caz pentru asamblare?multumesc

    Apreciază

    • Buna Alice, ma bucur ca te-ai hotarat sa faci aceasta prajitura. Este in regula ca ai utilizat alt tip de tava, dar ar fi trebuit sa o adaptezi la cantitatile folosite de tine. Nu am inteles la ce blat de vanilie de referi, dar banuiesc ca la cel din bezea si nuca. Nu este nici o problema ca ti-a iesit mai inalt. Poti asambla prajitura in aceeasi tava, deoarece crema de vanilie este destul de „vartoasa” si nu curge, iar biscuitii si glazura pot depasi marginile tavii fara probleme. Poti de asemenea sa rastorni blatul in alta tava mai mare si sa asamblezi acolo prajitura. Mult succes! PS: Poate imi trimiti si mie o fotografie cu rezultatul final. O zi frumoasa si o primavara superba iti doresc!

      Apreciază

      • Ai dreptate Vicky acum am observat ca am sris greşit. Era vorba de blatul de bezea dar s-a rezolvat de la sine pot spune. Dupa ce s-a racit blatul s-a mai lasat atat incat am avut loc sa asamblez toate celelalte compozitii. Neavand experienta cu un asemenea blat am intrat putin in panica :))) crezand ca aşa va ramane dar totul a ieşit foarte bine şi gustos la final. Daca reuşesc voi trimite şi o fotografie.
        Multumesc pentru raspunsul prompt. O primavara frumoasa iti doresc şi tie. 🙂

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s