Brad din cozonac cu nutella

Brad din cozonac cu nutellaUn brad din cozonac cu multă nutella, o primă postare pe 2016 şi din suflet…un călduros „LA MULŢI ANI!”.

Recunosc, am crezut că voi face această postare spre finele anului ce tocmai a trecut, dar…m-am luat cu treburile şi iată-mă ajunsă la început de an 2016 cu reţeta aceasta. L-am pregătit de Crăciunul trecut, dar cum nu am avut timp să îl postez nici atunci, acum, după ce au trecut sărbătorile chiar dacă nu se mai încadrează, mi-am adus aminte de el şi de impresia pe care a făcut-o şi…poate va ajuta la anul. Bradul din cozonac cu nutella este de un efect sublim pe masa de Crăciun, este gustos şi chiar dacă necesită puţină răbdare, pot spune că nu este deloc complicat. Măcar odată merită încercată această reţetă pe care am luat-o de pe „youtube”. Cu câteva mici adăugiri/îmbunătăţiri reţeta este aproape identică. Mulţumesc Steve`s Kitchen , rezultatul este adorabil de gustos.

Pentru că am lăsat să treacă şi acest Crăciun (sper că v-a fost cu bucurii, cu magie, cu poveste, cu colinde, cu multă dragoste, cu brad frumos şi cu un „Moş” darnic sufletulu vostru 🙂 ) fără să vă împărtăşesc şi vouă această experienţă, vă scriu acum reţeta cu drag, împreună cu urările mele pentru un An Nou 2016 senin, îmbelşugat, aşa cum ni-l dorim şi închipuim fiecare. La mulţi ani sănătoşi dragii mei!

Şi nu uitaţi pentru sărbătorile viitoare: brad pe masă şi în casă…bucurie „savuroasă” 😉

Ingrediente

Pentru ALUAT:

 • 450 gr. făină
 • 2 gălbenuşuri
 • 30 gr unt
 • 100 gr. zahăr
 • 250 ml lapte călduţ
 • 2 linguriţe drojdie uscată instant
 • ¼ linguriţă sare
 • aromele preferate (după gust); eu am pus: 1 plic zahăr vanilinat și coaja rasă de la ½  lămâie potrivită ca mărime

Pentru UMPLUTURĂ:

 • 250- 300 gr nutella

Pentru UNS, DECORAT:

 • albuş
 • 2 linguri de lapte
 • opţional: colorant alimentar verde
 • 2 linguri apă+ 2 linguri zahăr
 • opţional: susan

Brad din cozonac cu nutellaMod de preparare

ALUATUL:

-Se cerne făina într-un vas mai mare (vasul de frământat), peste care se adaugă zahărul, sarea şi drojdia.

-Peste amestecul de făină se adaugă treptat laptele călduţ, 2 gălbenuşuri şi la sfârşit untul la temperatura camerei şi  aromele.

-Se frământă toate ingredientele cca. 10 minute până se obţine un aluat elastic. Din când în când se înmoaie degetele în lapte pentru a putea frământa mai uşor şi a obţine un aluat potrivit.

Brad din cozonac cu nutella2-Când aluatul este gata, acesta se pune într-un castron uns cu puţin ulei, se acoperă cu folie alimentară şi se lasă cca. ½ – 1 oră să se odihnească şi să crească la temperatura camerei, într-un loc ferit şi mai călduros.

-După cca. 1 oră când aluatul şi-a dublat aproape volumul, acesta se răstoarnă pe masa de lucru/planşeta presărată cu făină şi se taie în 4 părţi aproximativ egale.

Brad din cozonac cu nutella3-Din cele 4 părţi se modelează/întind cu ajutorul sucitorului 4 foi în formă de triunghi (brăduţ) cu latura de cca 30 cm şi grosimea de cca. 0,5 mm.

-Se unge fiecare foaie cu un strat uniform şi subţire de nutella şi se suprapune una peste cealaltă, mai puţin ultima foaie. Dacă nu este prea dificil se poate da forma brăduţului încă de pe acum, stratul de nutella acoperind doar brăduţul, nu întreaga foaie triunghiulară. Dacă pare prea complicat, fiecare foaie triunghiulară se unge complet cu nutella. Brăduţul se formează direct pe hârtia de copt care va fi pusă în tavă.

-La sfârşit cu ajutorul unui cuţit subţire şi ascuţit, se decupează marginile neregulate şi se dă forma de brad, ca în fotografie.

-Cu dosul lamei cuţitului se formează două linii de orientare (cu grijă, să nu tăiaţi aluatul), unind vârful brăduţului cu colţurile superioare ale „tulpinii” acestuia.

Brad din cozonac cu nutella4-Cu ajutorul aceluiaşi cuţit, pornind de pe fiecare linie de orientare se taie drept fâşii de cca 2,5÷3,0 cm lăţime. Mie mi-au rezultat câte 8 fâşii pe fiecare latură a brăduţului.

-Fiecare fâşie astfel formată se răsuceşte de câte 2-3 ori, rezultând un brăduţ intersant cu „crenguţe” spiralate cu nutella.

-Pentru a vă veni în ajutor vă prezint mai jos filmuleţul după care m-am inspirat şi eu. 🙂

-Se translatează brăduţul cu hârtia de copt direct în tava de copt, sau pe fundul unei tăvi de copt mai mare şi se lasă la loc  ferit şi călduros să crească pentru încă 30-40 minute.

-Între timp se încinge cuptorul la 180°C, se unge brăduţul din cozonac cu un albuş de ou amestecat cu 2 linguri de lapte şi se bagă tava în cuptorul încins pentru cca. 15 minute, sau pănă când cozonăcelul cu nutella în formă de brad este uşor rumenit. Opţional, pentru efect, în albuşul de ou se poate adăuga puţin colorant alimentar verde aşa cum am procedat eu.

Brad din cozonac cu nutella-După cca. 15 minute se scoate brăduţul din cuptor şi se unge imediat cu un amestec format din 2 linguri de apă şi 2 linguri de zahăr, după care se presară seminţe de susan.

Brad din cozonac cu nutella-Bradul din cozonac cu nutella este delicios atât cald, cât şi rece, putându-se savura evident după ce şi-a făcut efectul pe masa de Crăciun şi a fost admirat de toţi cei dragi…Mai departe, când îl savuraţi…va fi doar opţiunea fiecăruia.

Brad din cozonac cu nutellaPoftă bună!

Utile:

-Cantitatea de făină nu poate fi exactă pentru că aceasta depinde de mărime ouălor, calitatea untului, etc.

-La fel ca la prepararea tuturor aluaturilor, toate ingredientele se pregătesc din timp (cel puțin 2-3 ore) pentru a fi calde, la temperatura camerei.

-Pentru o modelare reuşită a bradului este bine să folosiţi o riglă pentru a măsura.

-Din resturile rămase se pot modela câţiva colăcei delicioşi cu nutella.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s