Pastă de creier cu ciuperci

Pastă de creier cu ciuperciPastă de creier cu ciuperci sau un aperitiv delicat, fin, cu gust deosebit și efect garantat. Combinația de creier și ciuperci este una reușită, iar stropul de coniac din compoziție îi dă savoarea unui preparat festiv, ”boieresc”, conferindu-i în același timp suplețea unui gust desăvârșit, deloc ofensiv.

Pasta de creier cu ciuperci se pretează unor mese deosebite, festive, în deschiderea acestora ca aperitiv sau la antreuri, bufet rece, dar merge la bine pentru o gustare în familie.

Îmi place enorm creierul şi tare m-aş bucura dacă această reţetă s-ar plia şi pe gusturile voastre..Nu rămâne decât să o testaţi şi voi, apoi să-mi povestiţi aici impresiile voastre. 🙂  Pe curând, dragii mei!

Ingrediente (pentru 8 persoane)

  • 800 gr.creier de porc/vită
  • 1 țelină mare
  • 2 foi de dafin
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 linguri de oțet
  • 4 castraveți murați
  • 300 gr. ciuperci din conservă (2 borcane de 250 gr.)
  • 3 fire ceapă verde
  • ½ legătură mărar
  • 50 gr unt
  • 25 ml coniac
  • sare, piper (după gust)

Pastă de creier cu ciuperci Mod de preparare

-Se lasă ceierul proaspăt cca. 1 oră în apă rece pentru a-și lăsa tot sângele.

-Se îndepărtează cu ajutorul unui cuțit subțire, acea membrană care acoperă creierul, precum și vasele/cheagurile de sânge existente. Dacă nu puteți realiza această operațiune în această fază, se poate curăța și îndepărta membrana după ce se fierbe creierul.

-Cât timp creierul stă în apă rece, se curăță țelina și se taie în bucăți potrivit de mari (nu are deloc importanță cum le tăiați).

-Într-un vas de mărime medie se pun la fiert 1,5 – 2 litri de apă, ½ linguriță sare, 2 linguri oțet și bucățile de țelină.

-După ce bucățile de țelină sunt aproape fierte (și-au lăsat toată aroma în apa de fiert creierul), când apa clocotește, se adaugă frunzele de dafin și creierul curățat (creierul trebuie să fie integral în apă). Se dă focul mai mic, astfel încât creierul să fiarbă în clocote mici.

-Se fierbe creierul cca. 20 minute, până când acesta își schimbă culoarea (din roz spre maroniu, iar la interior este alb).

-Cât timp fierbe creierul se taie ciupercile și castraveții murați în cuburi mici și se pun într-o sită la scurs, iar ceapa verde și mărarul se toacă marunt.

Pastă de creier cu ciuperci-Când creierul este gata, cu ajutorul unei spumiere se scoate din vasul în care a fiert, se pune într-o sită și se lasă să se scurgă și să se răcească bine.

-Dacă nu ați curățat înainte creierul și nu i-ați îndepărtat acea membrană/pieliță care îl acoperă, această operațiune se poate face acum (când este cald).

-Creierul scurs și răcit bine se pune împreună cu untul la temperatura camerei într-un vas, se presară puțină sare și piper și cu ajutorul blenderului se pasează foarte bine până ce devine o pastă spumoasă fină.

Pasta de creier cu ciuperci 3-Peste pasta de creier se adaugă ciupercile și castraveții murați, ceapa verde, mărarul, cogniacul și se amestecă până obținem o pastă omogenă. La sfârșit se potrivește de sare și piper după gust.

Pastă de creier cu ciuperci-Pasta de creier astfel preparată se pune într-un castron/platou mic și se lasă cca. 1/2 oră la rece, în frigider până când este bună pentru a se consuma.

Pastă de creier cu ciuperci

Pastă de creier cu ciuperci-Înainte de servire, fie se decorează după preferință pasta de creier din castron/platou servindu-se ca atare la masă, fie se întinde/șprițează pe felii de roșii sau pâine prăjită decorând cu verdeață (pătrunjel, arpagic) și se aranzează pe un platou mai mare, fiind excelente ca antreuri, gustări sau aperitive pentru mese festive.

Pastă de creier cu ciuperciAceastă reţetă am publicat-o şi pe Hobby Chef, unde puteţi intra să vă alegeţi cele mai frumoase accesorii de bucătărie.

Poftă bună!

Utile:

-De recomandat este să folosiți creier proaspăt. Dacă optați pentru această variantă, nu cumpărați decât de la magazinul sau măcelăria cunoscută, în care aveți încredere deplină. Dacă alegerea voastră este să cumpărați creier congelat din supeemarket, trebuie să îl lăsați să se dezghețe singur la temperatura camerei, așezat într-o sită.

-Cât timp se lasă creierul să i se scurgă sângele, se schimbă apa ori de câte ori este cazul, cu apă rece proaspătă, astfel încât la sfârșit tot sângele existent în creier să se fi scurs, iar ultima apă să fie ”curată”.

-Pentru a da o aromă deosebită pastei de creier se pot păstra 1-2 bucățele de țelină fiartă care se pot pasa împreună cu creierul.

-Dacă nu aveți blender, creierul se poate trece printr-o sită deasă și va ajunge la aceeași finețea deosebită.

-Dacă doriți o pastă de creier mai spumoasă, se poate suplimenta cantitatea de unt care se freacă foarte bine înainte, separat în alt vas, după care se amestecă cu ajutorul mixerului cu pasta din creier.

-Dacă preferați, în pasta de creier în loc de coniac se poate adăuga o lingură de zeamă de lămâie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s