Ciorbă muntenească de perișoare din carne de porc

Ciorbă muntenească de perișoare din carne de porcCiorba de perișoare este poate cea mai dorită și plăcută ciorbă. În funcție de zonă, de tradiție, de specificul fiecărei familii, rețeta acestei ciorbe este pe cât de simplă, pe atât de variată. În familia mea, în sezonul rece, perișoarele pufoase se fac mai ales din carne de porc, iar ciorba se acrește cu zeamă aromată de varză și se îmbogățește apoi cu ”zdrențe” de ou și cu multă verdeață. Aceasta este bineînţeles varianta de ciorbă muntenească de perişoare din carne de porc moştenită de la bunica şi mai apoi de la mama. Este o ciorbă mai acră, densă, gustoasă şi săţioasă, tare potrivită în această perioadă, servită aşa,… fierbinte, alături de un ardei iute…O bunătate care te va încălzi şi te va unge la suflet… 🙂

Ingrediente (12 porții)

  • 2 morcovi
  • 2-3 cepe
  • ½ ardei gras
  • ½ ardei capia
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1/4 rădăcină ţelină
  • ½ legătură pătrunjel verde
  • ½ legătură leuștean sau mărar verde (după preferință)
  • 3 – 4 roșii sau 2-3 linguri pastă de roșii (sau 3-4 roșii proaspete)
  • 2 – 3 linguri de ulei
  • 1 ou
  • 1 litru zeamă de varză sau borș
  • 3,5 litri de apă fierbinte
  • ½ linguriță cimbru uscat (după preferință)
  • sare (după gust)

Ciorbă muntenească de perișoare din carne de porcPentru perișoare (cca 50 bucăți, depinde însă de mărime):

  • 800 gr. carne tocată de porc (pulpă de porc)
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • ½ legătură pătrunjel
  • 1 ou
  • ½ linguriță cimbru uscat
  • sare, piper (după gust)

Mod de preparare

-Se poate procura carnea tocată direct, de-a gata din comerț. Dacă este posibil și de recomandat însă, pulpa de porc se toacă acasă și în acest fel vom fi siguri de calitatea cărnii din care se vor face perișoarele. În acest caz se spală carnea de porc, se dezosează (după caz) și se toacă cu mașina de tocat carne prin sita cu găuri mici.

Ciorbă muntenească de perișoare din carne de porc-Se curăţă, se spală și se taie legumele (morcovii, cepele, păstârnacul, pătrunjelul, ardeiul, țelina) în cuburi mici, sau după preferință, iar verdețurile (pătrunjelul, mărarul/leușteanul) se taie mărunt.

-Dacă folosiți roșii acestea se spală, se decojesc și se taie mărunt, sau se dau pe răzătoare.

-Într-o oală mai mare se pune uleiul și zarzavatul tăiat să se ”călească” puțin, se adaugă apa fierbinte treptat și se lasă apoi să fiarbă la foc potrivit, acoperind cu capac.

Ciorba munteneasca de perisoare din carne de porc 4-Cât timp fierb legumele se pregătesc perișoarele. Într-un castron se amestecă carnea tocată cu ceapa și pătrunjelul fin tocate, morcovul ras (dat pe răzătoarea mică), oul, cimbru uscat, sare și piper. După ce se omogenizează compoziția, aceasta se frământă puțin (cca. 5 minute).

Ciorbă muntenească de perișoare din carne de porc-Cu ajutorul unei linguri/lingurițe se ia din compoziția de carne și cu mâinile umezite (cu apă) se formează perișoarele aproximativ rotunde, care se pun pe un tocător/ farfurie, de asemenea umezite cu apă. Perișoarele se fac după mărimea dorită, dacă le faceți mai mici, la această cantitate vă ies aproximativ 50 bucăți.

-Când zarzavatul este bine fiert se toarnă zeama de varză (sau borșul) fiartă, spumuită și strecurată înainte, se adaugă roșiile sau pasta de roșii, cimbrul uscat, jumătate din verdeața tocată, se potrivește de sare și se lasă să mai dea câteva clocote.

-Tot cu mâna udă, se pun apoi perișoarele în zeama de ciorbă și se lasă să fiarbă la foc potrivit, până cînd carnea este fiartă (perișoarele ies deasupra).

Ciorba munteneasca de perisoare din carne de porc 5-Când perișoarele sunt fierte, se adaugă treptat oul bătut puțin înainte, amestecându-se ușor cu lingura pe măsură ce turnăm oul pentru a se forma acele ”zdrențe de ou”, se lasă ciorba să mai dea unul – două clocote, se oprește apoi focul și se presară restul de verdeață.

Ciorbă muntenească de perișoare din carne de porc-Ciorba muntenească de perișoare se servește fierbinte, cu ardei iute proaspăt sau murat.

Ciorbă muntenească de perișoare din carne de porc

Ciorbă muntenească de perișoare din carne de porcPoftă bună!

Reţeta aceasta am postat-o şi pe Hobby Chef, unde alături de alte reţete minunate vă puteţi alege cele mai diverse ustensile şi echipamente pentru bucătărie.:)

Utile:

-Uneori, dacă vă rămâne compoziție de la sarmale sau ardei umpluți, se mai completează cu carne tocată proaspăt și se fac perișoare din ea. Chiar dacă este puțin diferită, deoarece are și orez, perișoarele ies la fel de bune.

-Dacă preferați, puteți pune și orez în perișoare; în acest caz trebuie să țineți cont că orezul fierbe mai greu și perișoarele trebuiesc lăsate mai mult să fiarbă.

-Dacă ați tocat carnea acasă, adăugați în oală oasele rămase să fiarbă împreună cu zarzavaturile, pentru un gust și mai pronunțat.

2 gânduri despre „Ciorbă muntenească de perișoare din carne de porc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s