Pate de casă din ficat de porc

Pate de casă din ficat de porcCum cele mai frumoase sărbători sunt cele de iarnă, când o serie de tradiții și obiceiuri frumoase ne bucură sufletele, ne încălzesc inimile și ne satisfac gusturile culinare specific românești, pateul de casă din ficat de porc poate înlocui cu succes lebărul – un preparat tradițional, nelipsit de pe masa de Crăciun.

Pateul de porc nu a lipsit nici anul acesta de pe masa noastră de Sărbători, fiind la loc de cinste, bucurându-ne degustându-l ca un aperitiv savuros, gustare sau mic dejun.

Acest pate de casă fin şi delicios este de preferat celui din comerţ datorită ingredientelor naturale, modului sănătos de pregătire şi poate fi alegerea ideală în orice moment al anului, fiind  potrivit pentru o gustare ”pe fugă”, într-o zi obișnuită. Rețeta aceasta de pate de casă este simplă, iar gustul este de excepție.

Ingrediente (pentru 8-10 persoane)

  • 1,0 kg ficat de porc
  • 300 ml lapte
  • 250 gr unt
  • 250 gr. gușă de porc
  • 50 gr. grăsime (slănină porc)
  • 8 cepe medii
  • 2 foi dafin
  • sare, piper (după gust)
  • opțional boia dulce

Pate de casă din ficat de porcMod de preparare

-Ficatul proaspăt se spală, se curăță și se lasă în apă rece cca. 15-20 minute să iasă sângele, schimbându-se apa de 2-3 ori.

-Se spală și se pune la fiert în apă rece cu puțină sare, carnea (gușa de porc) împreună cu bucata de grăsime. După cca. 10 minute se scoate bucata de grăsime (care devine transparentă), iar carnea rămasă se lasă pe foc până se fierbe bine. Când carnea este fiartă, aceasta se scoate din vasul în care a fiert și se dă deoparte să se răcească.

-Se scoate ficatul din apă, se taie în bucăți potrivit de mari, se scurge și se pune într-un vas cu lapte împreună cu foile de dafin cca. 15-20 minute, cât timp se pregătește ceapa.

Pate de casa din ficat de porc2-Se curăță, se spală și se taie ceapa (cuburi sau julien), după care se pune împreună cu 2 linguri de unt într-un vas (tigaie) la călit pe foc, amestecându-se cu o paletă/lingură de lemn să nu se ardă/prindă.

-Când ceapa s-a înmuiat suficient se scoate din vas și se dă deoparte să se răcească.

-Între timp se scot bucățile de ficat din lapte, se scurg bine și se pun la prăjit în untul rămas după ce s-a călit ceapa. Dacă mai este nevoie se mai poate adăuga o lingură de unt.

Pate de casa din ficat de porc2a-Se înăbușă ficatul în unt, întorcându-se pe ambele părți, după care se adaugă treptat laptele în care a stat mai devreme și foile de dafin și se lasă să fiarbă încet la foc moale.

-Când ficatul este aproape fiert se adaugă sare și piper după gust.

-Se fierbe ficatul în lapte până când acesta s-a înmuiat suficient (furculița intră ușor) și laptele a scăzut. În acest moment se oprește focul și ficatul fiert se lasă să se răcească.

-Într-un vas de mixer/ blender se pun toate ingredientele răcite, respectiv: ficatul și carnea fierte bine, restul de unt la temperatura camerei, ceapa călită, precum și sarea și piperul după gust.             

-Cu ajutorul blenderului se pasează bine toate ingredientele până se obține o pastă suficient de fină, după preferință.

Pate de casă din ficat de porc                    Pate de casă din ficat de porc

-Din când în când se gustă din pasta rezultată și se potrivește de sare și piper. Opțional se poate adăuga boia de ardei dulce pentru culoare.

-Când pateul a ajuns la consistența/finețea și gustul dorit acesta se amestecă cu grăsimea tăiată cu un cuțit ascuțit în cubulețe foarte mici și se omogenizează.

Pate de casă din ficat de porc                    Pate de casă din ficat de porc

-Pateul astfel pregătit se așează în forme/ vase potrivite pentru servit și se dă la rece în frigider. Pentru un aspect deosebit și evitarea formării acelei cruste inestetice, deasupra pateului se poate turna un strat subțire de aspic.

Pate de casă din ficat de porc-În momentul servirii, pateul se decoreză cu verdeață, castraveți murați, sau semințe de rodie.

Pate de casă din ficat de porc

Pate de casă din ficat de porc-Pateul de casă din ficat de porc se servește tartinabil, fiind ideal ca aperitiv sau gustare, alături de roșii, castraveți, murături sau salata preferată.

Pate de casă din ficat de porcPoftă bună!

Reţeta aceasta a fost publicată mai întâi pe Hobby Chef, unde vă invit să intraţi pentru alte reţete deosebite şi o gamă largă şi variată de accesorii de bucătărie şi nu numai… 😉

Utile:

-Dacă nu aveți blender, toate ingredientele pentru pate se pot toca de 2 sau 3 ori prin mașina de tocat carne, folosind sita deasă, sau până când pateul ajunge la finețea dorită.

-Deoarece secretul unui pate de casă reușit constă într-o condimentare potrivită, acesta trebuie gustat mereu pentru a-l potrivi de sare și piper, menționând că nu trebuie să vă ”zgârciți” la piper.

-Deși bucata de carne (gușă) și grăsimea îi vor conferi un gust și savoare deosebită, pentru un pate mai „light” se poate renunța la acestea.

-Dacă doriți un pate mai spumos, untul se freacă foarte bine înainte, separat în alt vas, după care se amestecă cu ajutorul mixerului cu pasta din ficat și carne.Totodată se poate suplimenta cantitatea de unt.

-La această rețetă se poate folosi orice fel de ficat( pasăre, vițel sau amestec).

-Granulația/finețea pateului variază în funcție de cât de mult se pasează cu blenderul sau de câte ori se dă prin mașina de tocat carne. Aceasta depinde de preferința fiecăruia.

-Pentru un aspect și gust deosebit se pot opri câteva bucăți de ficat care se vor tăia în bucățele mici cu ajutorul cuțitului. Totodată pateul se poate îmbunătăți/îmbogăți cu ciuperci, bucățele de grăsime (ca aic), capere, șuncă, măsline, ouă, etc, după gustul și imaginația fiecăruia.

 

 

2 gânduri despre „Pate de casă din ficat de porc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s