Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolatăAm reușit performanța să rămân tare în urmă cu postările pe blog. O serie de evenimente neprevăzute, implicarea mea în alte proiecte personale, sărbătorile de iarnă, mi-au răvășit puțin programul și timpul, așa că…da, sunt foarte în urmă cu postările… 😦 Pentru că am atâtea bunătăți pe care le-am pregătit și încă nu am apucat să le scriu rețetele…

Așa s-a întâmplat și cu acest tort, pe care l-am făcut de ziua Vaninei (copila mea), cred că a fost atunci al doilea tort pentru ea…A trebuit să pregătesc un tort care să se încadreze cu preferințele și dorințele ei, adică, muulte fructe (de pădure, mai ales), blat pufos cu cacao, ceva ciocolată și… ”să fie un tort ușor, agreabil la mâncat”. Se pare că m-am încadrat și am îndeplinit condițiile, iar prietenii alături de care s-a sărbătorit copilu` au fost și ei foarte încântați. Nu mă pricep eu grozav la torturi (deși de fiecare dată am fost lăudată 😉 ), la ornat mai ales, dar știu că le pregătesc cu foarte multă dragoste, dăruire, devotament și dedicație, cu gândul în primul rând la gusturile sărbătoritului. De multe ori torturile mele, deși sunt delicioase la gust, sunt doar o umbră a ceea ce îmi propun să iasă cu adevărat ca aspect final, deoarece fie ”au refuzat” sa iasă perfect cilindrice, am turtit floricelele sau ornamentele cu cremă, glazura nu s-a întins perfect, ”am fost în pană de inspirație”…etc. Dar eu perseverez și încerc să învăț din greșelile trecutului și de aceea acum vreau să vă povestesc și vouă. Nu veți vedea prea des la mine torturi cu coloranți (recunosc, că îmi plac doar admirându-le), ornamente colorate din marțipan sau îmbrăcate în pastă de zahăr, pentru că…nu mă pricep să lucrez așa ceva și…sincer nici nu prea mă atrage…Îmi plac torturile cât mai naturale, îmbrăcate sau nu în cremă și ornate clasic, simplu, cu glazură, cremă, frișcă, fructe, sau ce o mai fi…Pentru tortul acesta mi-am pus puțin imaginața la lucru deoarece l-am pregătit pentru ființa cea mai dragă mie și o zi specială ei.

Chiar dacă nu am nici pe departe aspirația de a învăța să modelez figurine din marțipan sau să realizez torturi de nuntă/botez, îmi doresc însă nespus ca torturile pe care le fac cu drag doar pentru dragii și apropiații mei, să fure inimile și privirile celor care le văd și să îi satisfacă pe cei care le gustă.

Tortul acesta a fost nespus de bun, fin, ușor, cu gust revigorant de fructe, cu un blat pufos cu cacao colorat cu bucățele mici de ciocolată albă, cu cremă diplomat delicată și cu glazură de ciocolată. Aș spune că a fost chiar aspectuos decorat așa, cu fructe și dantelă de ciocolată pe margine.  Mergea la fel de bine și simplu, dar mi-a plăcut această idee cu dantela de ciocolată, pe care o mai exersasem și cu alte ocazii…

Nu pot acum decât să vă invit să urmăriți cu atenție această rețetă care este simplă, dar pare puțin mai complicată din cauza explicațiilor detaliate și fotografiilor pas cu pas, realizate. Veți vedea cât de simplu se face și cât de delicios va fi rezultatul.

Tortul cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone și blat de cacao este atât pe placul celor iubitori de deserturi cu fructe, precum și al amatorilor de ciocolată…Vă puteți convinge singuri de asta, pentru că tortul acesta poate fi alegerea voastră perfectă pentru o aniversare sau o zi specială alături de cei dragi…Vă aștept cu drag aici să-mi împărtășiți părerile și impresiile voastre legate de rețetă.

Ingrediente

Pentru BLAT UL DE CIOCOLATĂ(CU CACAO):

  • 5 ouă
  • 250 gr. zahăr
  • 100 ml ulei
  • 230 gr. făină
  • 50 gr. cacao neagră
  • 150 ml apă clocotită
  • 80 gr. ciocolată albă
  • 1 plic zahăr vanilinat sau 1 linguriță esență vanilie
  • 1 lingură coaja rasă de lămâie
  • 1 vârf cuțit de sare

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată

Pentru CREMA  DIPLOMAT CU MASCARPONE:

  • 5 galbenușuri
  • 200 gr zahăr pudră
  • 2 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 400 ml smântână pentru frișcă (frișcă lichidă)
  • 250 gr mascarpone
  • 2 plicuri zahăr vanilinat (sau 2 linguriţe esenţă de vanilie)
  • 30 gr gelatină

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolatăFructe (opțional, după preferință):

  • 250 gr căpșuni (cca.25 căpșuni de mărime medie)
  • 250 gr zmeură
  • 125 gr afine
  • 125 gr mure
  • fructe de ananas din 400 gr. compot

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolatăPentru GLAZURA DE CIOCOLATĂ:

  • 200 gr ciocolată neagră
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 5 gr gelatină (1/2 plic)

Pentru INSIROPAT  TORTUL:

  • 100 gr zahăr
  • 50 ml apă
  • compot de ananas
  • 2 linguri lichior de ciocolată
  • 1 linguriță esență de vanilie

Pentru DECOR (opțional):

  • 100 gr ciocolată albă
  • 100 gr ciocolată neagră sau cu lapte
  • fructe: se opresc câteva mai frumoase din cele de la cremă plus coacăze roșii
  • 1 plic tort gelee transparent (Dr. Oetker)
  • 2-3 linguri ganache de ciocolată neagră

Mod de preparare

BLATUL PUFOS DE CIOCOLTĂ (CU CACAO):

-Se pregătesc ingredientele dinainte, astfel încât toate să fie la temperatura camerei.

-Se pregătește o tavă rotundă de tort (cu fundul detașabil) având diametrul de 26 cm și se îmbracă fie cu hârtie de copt (eu îmbrac separat pereții, iar pe fundul tăvii așez o hârtie cu diametrul identic cu cel al tăvii de copt), fie se tapetează clasic cu ulei/unt și făină.

-Într-un castron se cerne cacaoa și se toarnă treptat apă fierbinte amestecând bine cu un tel pentru omogenizare. Când rezultă o cremă fluidă omogenă, aceasta se dă deoparte să se răcească.

-Se separă gălbenușurile de albușurile care se pun separat într-un castron și se dau deoparte.

-Cu ajutorul unui tel sau mixer se bat bine gălbenușurile cu un praf de sare, peste care se adaugă treptat jumătate din cantitatea de zahăr (125 gr) amestecată cu zahărul vanilinat, până când acestea și-au dublat aproape volumul și s-au albit.

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată2-Peste crema de gălbenușuri se adaugă treptat uleiul amestecând bine cu mixerul până ce tot uleiul a fost incorporat.

-Se adaugă treptat crema de ciocolată care se amestecă cu mixerul până ce rezultă o cremă omogenă.

-Separat se bat spumă albușurile împreună cu un praf de sare cu ajutorul mixerului sau telului.

-Peste spuma de albușuri se adaugă treptat restul de zahăr (125 gr) și se mixează în continuare până când zahărul nu se mai simte și rezultă o bezea sticloasă și densă.

-Se cerne făina peste compoziția cu cacao și se amestecă bine cu mixerul până rezultă un alut consistent și omogen.

-În acest moment se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 175°C.

-Peste aluat se adaugă în două tranșe bezeau și se amestecă (fără mixer) cu o spatulă/lingură de lemn după fiecare tranșă, încet, cu mișcări circulare de sus în jos până când albușul este tot incorporat și rezultă un aluat omogen aerat.

-Se adaugă coaja de lămâie (eventual, esența de vanilie dacă nu ați folosit zahăr vanilinat) și ciocolata albă tăiată mărunt, care se vor incorpora în aluatul de blat.

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată3-Se toarnă aluatul pentru blat în tava de copt pregătită anterior, se bagă tava în cuptorul încins și se coace blatul la 175°C pentru cca. 40-45 minute (depinde de cuptor) sau până când acesta este frumos rumenit și începe să se desprindă de pe margini.

-Când blatul este copt (se poate face și ”proba cu scobitoarea”) acesta se lasă să se răcorească în tava de copt, după care se răstoarnă pe un grătar să se răcească.

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată4-După ce s-a răcit complet, se îndepărtează hărtia de copt și blatul se taie în două părti egale, pe orizontal.

CREMA  DIPLOMAT CU MASCARPONE:

-Se hidratează mai întâi gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj, folosind mai puțină apă (cca. 1/3 din cantitatea recomandată).

-Se freacă foarte bine cu mixerul cele 5 gălbenușuri cu un praf de sare, adăugând trepat 150 gr zahăr pudră, până când acestea își dubleză volumul.

-Se adaugă amidonul, se amestecă bine și se subțiază compoziția cu aproximativ o cană de lapte rece.

-Restul de lapte se pune la fiert și când acesta începe să fiarbă, se dă focul la mic și se toarnă încet compoziția de gălbenușuri amestecând continuu cu o spatulă sau lingură de lemn.

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată6-Se lasă crema să fiarbă la foc mic, amestecând continuu să nu se lipească și să nu formeze cocoloașe, până când aceasta se îngroașă și formează bule mari la fiebere.

-Când crema este fiartă se dă deoparte de pe foc, se adaugă aromele (zahărul vanilinat sau esența de vanilie) și se toarnă gelatina hidratată pe care am lichefiat-o înainte (am pus vasul cu gelatină într-un vas cu apă fierbinte) și se amestecă bine în cremă cu ajutorul unei spatule până ce rezultă o cremă omogenă și gelatina a fost incorporată.

-Cand este gata, crema se lasă să se răcescă.

-Cât timp se răcește crema ne ocupăm de fructe: căpșunile și fructele de pădure se spală, se scurg bine, se taie în jumătate căpșunile, iar ananasul din compot se taie cuburi pe care apoi le punem la scurs într-o sită. Trebuie să nu uităm să oprim câteva fructe pentru decor! 😉

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată    Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată

-Brânza mascarcapone scursă bine se bate cca. 5 minute împreună cu restul de zahăr pudră, cu ajutorul mixerului, peste care se toarnă treptat (în 3-4 reprize) frișca lichidă și se continuă să se bată cu mixerul la viteza medie, până când rezultă o cremă fină și consistentă.

-Peste crema de mascarpone și frișcă se adaugă cca. 1/3 din crema de gălbenușuri răcită bine și se amestecă cu mixerul la viteza mică până se omogenizează.

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată7-Amestecul obținut se toarnă peste restul de cremă rece de gălbenușuri și se omogenizează amestecînd bine cu mixerul la viteza medie, până rezultă o cremă delicată și spumoasă.

GLAZURA DE CIOCOLATĂ:

-Glazura de ciocolată se face după ce tortul este asamblat.

-Se hidratează mai întâi gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj, folosind mai puțină apă (cca. ½ din cantitatea recomandată).

-Se rupe ciocolata în bucățele mici care se pun într-un castron.

-Se toarnă frișca lichidă într-o crăticioară sau ibric care se pune la fiert (nu trebuie să fiarbă!), la foc mic.

-Când frișsca începe să fiarbă, se dă la o parte de pe foc, se toarnă peste ciocolata ruptă în bucățele și se lasa câteva minute.

-Cu ajutorul unui tel se amestecă ciocolata cu frișca fierbinte, până când se obține o cremă de ciocolată densă și omogenă.

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată9-Se lichefiază gelatina hidratată (se introduce vasul cu gelatină într-un vas mai mare cu apă fierbinte) care se toarnă treptat peste crema de ciocolată fierbinte, amestecând continuu până ce gelatina fluidă s-a incorporat.

-Glazura de ciocolată astfel pregătită se lasă puțin să se răcorească și să ajungă la consistența optimă (nici prea fluidă să curgă toată și să o risipim, nici prea tare să fie necesar să o întindem cu o spatulă) pentru o glazurare tip oglindă, atunci când se toarnă peste tort.

SIROPUL PENTRU ÎNSIROPAT  TORTUL:

-Într-un ibric se pune apa cu zahărul și se lasă să fiarbă pe foc până când zahărul se topește și rezultă un sirop concentrat, care se dă deoparte de pe foc și se lasă să se răcească.

-Când siropul este rece se adaugă aromele preferate (doar vanilie în cazul meu), sucul din compotul de ananas și lichiorul de ciocolată și se amestecă bine.

ASAMBLARE:

-După ce s-a răcit blatul se scoate din formă, se îndepărtează cu grijă hârtia de copt și se taie în două părti egale, nivelând cu grijă blatul de deasupra (unde este posibil să fi crescut inegal), dacă este cazul, astfel încât cele două blaturi să fie drepte.

-Se așează primul blat pe un platou atașând forma inelară detașabilă în care am copt blatul, pentru montarea tortului. Este de preferat să folosiți (eu nu am avut) o formă circulară specială pentru montat torturile, mai înaltă.

-Pentru a desprinde cu ușurinșă și a nu avea probleme în momentul desprinderii formei, eu am îmbrăcat forma de tort cu folie alimentară.

-Se insiropează puțin blatul cu sirop rece folosind o pensulă.

-Se așează frumos jumătățile de căpșuni una lângă alta pe marginea torului, cu partea tăiată spre exterior.

-Se toarnă peste primul blat 1/3 din crema diplomat cu mascarpone care se nivelează ușor cu o spatulă, după care se așează fructele ”negre” (mure și afine) bine scurse.

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată8-Se toarnă încă 1/3 din cremă, se așează zmeura și ananasul (bine scurs) peste care se întinde restul de cremă care va acoperi fructele și se nivelează ușor.

-Peste cremă se așează blatul al doilea care se presează ușor și se însiropează la fel de puțin ca primul blat. Trebuie să aveți grijă la însiropat, deoarece blatul fiind foarte pufos are tendința să absoarbă mult sirop! 

-Deasupra tortului, în centru se toarnă încet glazura de ciocolată călduță începând din centru.

-Se dă tortul la rece, în frigider pentru cca. 3-4 ore, sau este bine chiar să îl pregătim de pe o zi pe alta.

-Înainte cu câteva ore de servire, se scoate tortul din frigider, se îndepărtează inelul ajutător și se decorează după dorință.

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată10-Pe margine se aplică o dantelă de ciocolată care se realizează astfel:

  1. Pe o bucată de hârtie de copt măsurată în lungime cât să cuprindă tortul și de înălțimea tortului, se toarnă în fir subțire cu ajutorul unei pungi tăiate foarte puțin la capăt, ciocolată albă și neagră topite în prealabil, în diverse modele. Modelul dantelei de ciocolată vi-l puteți schița/măsura înainte pe hârtie.
  2. Se lasă puțin să se întărească ciocolata la temperatura camerei, după care se lipește banda de hârtie pe marginea tortului și se lasă la frigider în continuare.
  3. După circa 1 oră se scoate tortul din frigider și cu foarte mare ușurință se desprinde hârtia de copt, dantela de ciocolată rămânând fixată pe marginea tortului.

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată-Cu un pos cu dui mai mic zimțat decorăm tortul după preferință, cu crema ganache la temperatura camerei. Se așează apoi fructele puse deoparte (eu am adăugat în plus și două rămurele de coacăze roșii) care se ung cu puțin tort gelee transparent pentru un aspect frumos și proaspăt mai îndelungat

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată-Decorarea tortului este bineînțeles orientativă, fiecare îl poate decora după plac, dorintă,…sau inspirația de moment.

Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolatăSucces și …să aveți poftă! 🙂

Utile:

-Ținând cont că blatul este pregătit prin incorporarea la final a albușurilor bătute spumă cu zahăr, blatul va crește suficient și frumos, fără a mai fi necesară folosirea prafului de copt, care nu iși mai găsește utilitatea aici.

-Când puneți blatul să se răcească pe grătar este bine să îl lăsați așa răsturnat pentru că astfel eventualele imperfecțiuni din timpul coptului (creștere inegală) se vor îndrepta și nu mai este nevoie să tăiem partea bombată, crescută mai mult.

-Când se taie blatul de tort este bine să puneți un semn (fie faceți o crestătură, fie înfigeți o scobitoare) pentru ca atunci când suprapuneți blaturile acestea să cadă pe aceeași poziție.

-Pentru a nu se forma acea pojghiță inestetică, crema de ou se acoperă direct ( nu pe vas) cu folie alimentară.

-Pentru însiroparea tortului, se poate alege un alt sirop în varianta preferată, după gusturile voastre.

-Deoarece blatul este foarte pufos puteți opta chiar pentru o variantă neînsiropată a tortului.

-Alegerea fructelor precum și decorarea acestui tort va fi alegerea și opțiunea voastră personală, în funcție de ocazie, inspirație, posibilități.

-Țineți cont că orice tort se decorează când este perfect rece.

 

5 gânduri despre „Tort cu fructe, cremă diplomat cu mascarpone şi blat de ciocolată

  1. Doamne Vicky,ma innebunesti tu cu bunatatile facute!!,mananci,cazi jos,te ridici,iar mananci si tot asa pana se termina;nici vorba sa mai lasi ceva!!bravo si te pupic!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s