Plăcințele rapide cu mere

Plăcințele rapide cu merePlăcințele rapide cu mere  sunt  ”dulcele” de toamnă-iarnă aromat, seducător, pe care îl pregătim atunci când nu avem timp mult la dispoziție dar avem poftă cât cuprinde de el.

Simplu, ușor de pregătit, doar cu câteva mere, un pachet de aluat foietaj (care este musai să îl avem în casă în orice moment pentru că nu se știe când ”ne lovește pofta de ceva bun” 😉 ), ceva zahăr și un strop de unt, ies aceste minunății, care ne vor încălzi casa și sufletul cu aromă de mere coapte și scorțișoară. Sunt bune atât fierbinți cât și reci, iar pentru copii vor fi o încântare sănătoasă  pentru pachețelul de la școală și nu numai.

Plăcințele rapide cu mere sunt grozave, ca variantă rapidă și plăcută a tradiționalei plăcinte și…ne pot scoate din încurcătură imediat dacă avem pofte dulci sau musafiri neașteptați… Vom scăpa de porționat plăcinta pentru că vom avea 16 plăcințele savuroase cu mult măr acrișor caramelizat.

Bucurați-vă și voi de ele! Savurați-le așa simple sau alături de un pahar cu lapte… 🙂

Ingrediente (16 bucăți)

  • 1 pachet foietaj Bella (800 gr)
  • 4 mere verzi mai mari
  • 150 gr. zahăr brun (sau după gust)
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • 50 gr. unt
  • 1 lingură rasă amidon alimentar (după caz)
  • 1 vârf cuțit de sare
  • 1 albuș de ou pentru uns

Plăcințele rapide cu mereMod de preparare

-Se scoate aluatul de foietaj din congelator cu cca 1/2- 1 oră înainte de preparare și se lasă la temperatura camerei (pentru a-l prelucra mai bine, aluatul nu trebuie sa fie perfect dezghețat).

-Între timp se spală merele, se curăță de coajă, se taie fiecare în jumătate, se scot sâmburii (cotorul) și se taie în cuburi potrivit de mari care se pun înt-un vas mai mare.

Plăcințele rapide cu mere-Într-un castronel se amestecă zahărul brun, sarea și scorțișoara care mai apoi se se răstoarnă peste merele tăiate.

-Se amestecă bine merele cu zahărul și se lasă câteva minute pentru a se topi zahărul.

-Se pune untul într-un vas neaderent (eu am folosit o tigaie de teflon) care se lasă la foc potrivit până când untul se topește.

Placintele rapide cu mere3-Când untul s-a topit se răstoarnă merele amestecate cu zahărul și scorțișoara și se lasă să fiarbă la foc mediu cca. 5-10 minute până încep să se caramelizeze.

-Dacă este cazul și merele și-au lăsat mult sirop se adaugă o lingură de amidon care se amestecă foarte bine cu merele.

-Merele se mai lasă pe foc câteva minute până când amidonul este fiert și siropul s-a îngroșat.

-Când merele sunt caramelizate și destul de ”legate”, se dă vasul (tigaia) la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.

-Pregătim tava de copt pe care o tapetăm cu hârtie de copt.

-Avem nevoie de o formă circulară (cană, pahar, inel de inox, etc.) cu care vom tăia aluatul și vom da formă rotundă plăcințelelor. Eu am utilizat o formă cu diametrul de 8cm.

-Ne ocupăm acum de foietajul din comerț care trebuie să fie suficient de dezghețat cât să se poată prelucra. Pachetul folosit de mine a conținut două foi de aluat.

-Se întinde prima foaie pe masa de lucru (eu l-am întins exact pe folia cu care era ambalat, așa că nu am făcut deloc făină, mizerie, sau mai știu eu ce deranj în bucătărie).

-Se estimează cum vom tăia aluatul cu forma circulară, doar lăsând ușor amprenta acesteia pe aluat, pentru a ne ajuta când punem merele.

-În mijlocul fiecărui disc imaginat, punem o lingură de mere caramelizate care între timp sunt complet reci. Vom pune astfel 16 grămăjoare de mere.

-Cu ajutrul unei pensule se unge foaia de aluat, pe lângă mere, cu albuș de ou care a fost ușor amestecat în prealabil.

Placintele rapide cu mere4-Se așează a doua foaie de aluat peste prima și se apasă/presează ușor, încercând să lipim cele două foi de jur împrejurul grămăjoarei de mere.

-Se taie aluatul astfel pregătit cu forma rotundă, formând cele 16 plăcințele umplute cu mere.

-În acest moment se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 190°C (la programul ”patiserie” pentru cuptorul meu), astfel încât acesta să fie încins în momentul când introducem tava în cuptor, pentru ca plăcințelele noastre să crească și să se rumenească frumos și repede.

-Revenim la plăcințele formate care se mută acum în tava de copt deja tapetată și li se presează marginile cu furculița pentru a nu se dezlipi.

-Se ung plăcințelele cu albuș de ou și se crestează fiecare în mijloc în formă de ”X”, cu un cuțit subțire și bine ascuțit.

-Se bagă tava în cuptorul încins, pentru cca. 15 minute (depinde de cuptorul folosit), sau până când plăcințelele sunt frumos rumenite.

Plăcințele rapide cu mere                 Plăcințele rapide cu mere

-Când sunt gata, se scot plăcințelele din tavă și se așează pe farfuria, platoul de servit.

Plăcințele rapide cu mere-Se pot consuma după preferință, fierbinți cu înghețată, calde, sau reci, simple sau alăturându-le un pahar cu lapte. (Eu am pregătit două porții, iar fotografiile le-am făcut a doua zi cu plăcințelele complet reci, cu ce a mai rămas din porția a doua, dar vă pot spune că au fost la fel de bune ;).

Plăcințele rapide cu mere

Plăcințele rapide cu merePoftă bună la plăcințele rapide cu mere!

 Utile:

-Dacă nu aveți zahăr brun, puteți încerca și cu cel normal.

-Resturile de aluat rămase în urma tăierii discurilor rotunde, puteți să le valorificați tăindu-le în fâșii subțiri le ungeți cu albuș,  presărați  puțin cașcaval ras, brânză, susan/mac/chimen, sare, etc, le răsuciți puțin  sau nu și le transformați în niște sărățele grozave, ”ronțăieli” minunate, chiar dacă vor avea mărimi/forme  diferite.

 

2 gânduri despre „Plăcințele rapide cu mere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s