Plăcintă fragedă cu mere

Plăcintă fragedă cu merePlăcinta cu mere și aluat fraged de casă era desertul simplu și bun pe care cel mai adesea ni-l făcea bunica toamna și iarna, mai ales.

Cum piețele și supermarketurile abundă acum de aceste fructe minunate, ce poate fi mai plăcut în zilele acestea de iarnă geroasă, decât căldura cuptorului, miros de mere coapte, aromă puternică de scorţişoară și o plăcintă aurindă pe masă cu gustul „de acasă”?

Plăcinta de casă cu mere se numără printre preferinţele noastre dulci, indiferent de vârstă, deoarece ne aminteşte de copilărie sau…pur și simplu o adorăm pentru savoarea minunată, gustul merelor acrișoare și aluatul fraged care se topeşte în gură…Ce ne putem dori mai mult într-o zi obișnuită, decât un desert tradiţional, rapid, delicios, sănătos şi aromat?

Deși sunt atâtea rețete  de plăcintă, vă poftesc și eu aici la o plăcintă fragedă cu mere și vă prezint mai jos o rețetă simpă de familie pe care am preluat-o de la Mimișor, soacra mea. 🙂

Ingrediente

Pentru foaia de plăcintă:

  • 2 linguri vin alb sau oţet de vin
  • 2 linguri zahăr
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri de apă
  • 200 gr. unt (pentru post se poate folosi, dacă agreaţi, margarina)
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 1 plic praf de copt stins cu 1 lingură de oţet
  • 1 vârf cuţit de sare
  • 400 gr. făina (cât cuprinde)
  • zahăr pudră pentru decor

Pentru umplutură:

  • 1,5- 2 kg mere
  • 6-8 linguri de zahar (depinde de soiul merelor alese şi de preferinţa de dulce)
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 2 linguri scorţişoară (sau după gust)
  • 3-4 linguri rase de gris

Pentru uns tava:

  • 1 lingură făină
  • 1 lingură grăsime (ulei/unt/margarină)

Mod de preparare

Foaia de plăcintă:

-Se scoate din frigider untul şi se lasă la temperatura camerei să se înmoaie.

-Într-un vas mic (cană, ceaşcă) se amestecă vinul sau oţetul cu apa.

-Se amesteca uleiul cu untul moale şi se mai lasă puţin până când untul se înmoaie foarte bine.

-Peste amestecul de unt foarte moale de mai sus se presară treptat făina, puţin, câte puţin, până începe să se lege, apoi se adaugă amestecul de vin/oţet cu apă şi praful de copt stins cu oţet.

-Se omogenizează şi se continuă să se adauge făina până se obţine un aluat consistent, care poate fi întins.

-Se lasă aluatul 15 minute să se odihnească, de preferat, la rece.

Plăcintă fragedă cu mere-Aluatul „odihnit” se împarte în două părţi aproximativ egale, fiecare bucată de aluat se întinde pe planşeta/masa de lucru şi se ruleaza cu sucitorul, formând două foi de mărimea tăvii de copt.

Umplutura de mere:

-Se spală, se curăţă merele şi se dau pe răzătoarea mare. Dacă preferaţi, merele se pot lăsă şi cu coajă.

-Într-un vas (de preferat unul teflonat, să nu se lipească şi să staţi cu grijă) se pun merele rase şi se ţine pe foc până ce sucul lăsat de mere începe să scadă.

-Se adaugă zahărul şi se mai ţin merele pe foc cca. 5-10 minute, amestecând să nu se lipească, până când zahărul se topeşte iar sucul din mere s-a evporat.

Plăcintă fragedă cu mere-Când merele sunt gata se dau la o parte de pe foc, se lasă să se răcorească, iar când s-au răcorit se adaugă praful de scorţişoară şi zahărul vanilinat.

ASAMBLAREA:

-Se începe pregătirea umpluturii, pentru ca aceasta să aibă timp suficient să se răcească.

-Se tapeteaza tava fie cu hârtie de copt, fie clasic, adică se unge cu puţină grăsime (ulei/ unt/margarină) şi se presară uniform făina. Tava recomandată are dimensiunile de 35cmx30cm.

-Se întinde prima foaie de aluat pe planşeta de lucru şi cu ajutorul sucitorului se pune în tavă.

-Se presara uniform peste foaie o lingură de griş şi se aşterne stratul generos de mere.

Plăcintă fragedă cu mere-Se presară şi peste mere o lingură de griş şi peste stratul de mere se aşează cea de a doua foaie de aluat.

-Se bagă tava în cuptorul încins şi se coace la temperatura de 180°C cca. 40 minute (depinde de cuptor).

Plăcintă fragedă cu mere-Când s-a copt plăcinta se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, apoi rece se porţionează şi se presară cu zahăr pudră înainte de servire.

Plăcintă fragedă cu mere

Plăcintă fragedă cu mereA fost greu? 🙂

Plăcintă fragedă cu mereSă aveți spor și poftă bună!

PS: Rețeta aceasta am postat-o și pe Hobby Chef, unde vă invit să intrați pentru a găsi lucruri interesante, utile în bucătăria voastră.

Utile:

-Pentru o aromă deosebită, puteți folosi mai multe soiuri de mere, evident, dintre cele preferate.

-Dacă pregătiţi plăcinta de post şi agreaţi margarina, se poate înlocui untul cu margarina, dacă nu, se poate folsi numai uleiul.

-Deoarece aluatul este foarte fraged, pentru a nu avea probleme când tăiaţi bucăţile de plăcintă, aceasta se porţionează foarte uşor cu cuţitul (fără a pătrunde plăcinta) înainte de a o băga în cuptor.

-Din aluatul rămas după tăierea foilor pe dimensiunea tăvii, se pot face diverse forme pentru decor.

-Pentru aspect se poate unge plăcinta cu albuş de ou.

-Dacă merele sunt prea zemoase, acestea se pot scurge cu ajutorul unei site, sau prin stoarcere cu mâna.

-Pentru un gust mai savuros al umpluturii de mere eu pun şi o bucată de unt (cca. 70 gr) atunci când călesc merele.

3 gânduri despre „Plăcintă fragedă cu mere

  1. of ce bine arata! la cit mi-i de lene, s-ar putea sa o incerc totusi :). De mult ziceam sa iti scriu ca imi place cum arata bucatele care le gatesti, si imi place blogul! succese mari 🙂

    Apreciază

    • Buna, Ana draga. Iti multumesc pentru ca ma urmaresti si iti plac „bucatele” mele. Pentru cuvintele frumoase, nu pot sa iti raspund decat cu o imbratisare virtula calda. M-as bucura daca imi spui ca ai si pregatit vreo reteta. Apropo, ai reusit sa pregatesti placinta pana la urma? Te imbratisez si iti doresc si eu mult, mult succes in tot ceea ce faci! O seara frumoasa ca tine, draga Ana!

      Apreciat de 1 persoană

      • 🙂 deci inca nu am incercat, dar cum am posibilitatea la blogul tau ma opresc. Imi place foarte mult cum arata blogul in sine 🙂 Multumesc pentru cuvintele frumoase si ne auzim in curind!

        Apreciază

Lasă un comentariu