Paste milaneze

Paste milanezeNu am mai făcut demult paste. Aceasta este o reţetă de paste care cel mai adesea o găsim sub denumirea de paste milaneze. Deşi, cred eu, este departe de reţeta originală de paste milaneze care are cu totul altă listă de ingrediente, aceaasta este una dintre cele mai populare reţete în unele ţări europene. Chiar şi în meniurile restaurantelor de la noi, dacă dorim paste sau spaghetti milaneze întâlnim cel mai adesea aceste paste delicioase cu şuncă, ciuperci, sos de roşii şi parmezan. Poate ar trebui să-i schimbăm numele, dar…până atunci, fiind atât de cunoscută la noi sub această denumire, vă prezint mai jos varianta mea a acestor savuroase paste. Sunt pastele cu care mi-am răsfățat familia și pe care le-am postat mai întâi pe Hobby Chef, acolo unde mă mai găsiți și cu alte rețete interesante. 🙂

Ingrediente  (pentru 2 porții)

  • 250 gr paste
  • 400 gr şuncă
  • 800 gr ciuperci
  • 50 gr unt
  • 8 buc. grăunţi de usturoi
  • 1 kg roşii proaspete sau
  • 400 gr roşii în suc de roşii sau
  • 500 gr suc de roşii concentrat sau
  • 300 gr pastă de roşii
  • 200 ml supă de pui sau apă
  • 2 linguriţe busuioc uscat (sau alte ierburi aromate preferate de voi)
  • 4 buc fire busuioc proaspăt
  • 2 linguri ulei de măsline
  •  sare, piper după gust
  • 6 linguri parmezan ras (pentru servire)

Paste milanezeMod de preparare

– Se pregăteşte mai întâi sosul de roşii: se pun 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie, se adaugă 4 grăunţi de usturoi tocaţi mărunt şi se pun la foc mic pentru 2-3 minute, până când se aromează uleiul, după care se pun roşiile decojite tăiate (dacă folosiţi roşii proaspete), sau conserva de roşii, sau pasta de roşii diluată cu supă de pui sau apă şi se lasă să fiarbă la foc mic până cînd sosul capătă consistenţa dorită; se condimentează cu sare şi piper şi se adaugă busuioc uscat şi proaspăt, după gustul fiecăruia. Eu am folosit roşii cherry din care am lăsat câteva întregi pentru aspect. Sosul astfel pregătit se dă deoparte până când pregătim restul ingredientelor.

– Se fierb pastele în apă cu puțină sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj, se scurg, se clătesc cu jet de apă rece, se stropesc cu puțin ulei de măsline și se păstrează acoperite.

– Se spală, se curăţă ciupercile şi se feliază după preferinţă.

– Se taie şunca în fâşii subţiri (sau după preferinţă), se pune într-o tigaie cu o lingură de unt, se prăjeşte puţin, după care se scoate din vasul/tigaia de gătit şi se dă deoparte.

Paste milaneze                 Paste milaneze

– Se adaugă restul de unt în untul rămas de la rumenirea bucăţilor de şuncă şi se sotează ciupercile feliate, ţinându-se pe foc până când acestea se înmoaie puţin şi se evaporă toată apa lăsată. Se presară sare şi piper proaspăt măcinat, după gust.

– Peste ciupercile sotate se adaugă şunca rumenită, sosul de roşii, se condimentează după gust cu sare, piper proaspăt măcinat şi busuioc uscat, se lasă la foc mic să mai dea un clocot, iar la sfârşit se adaugă restul de usturoi şi busuiocul proaspăt tocate foarte mărunt.

Paste milaneze                 Paste milaneze

-Se adaugă pastele fierte peste sosul de roşii cu şuncă şi ciuperci, se amestecă lăsându-se 1-2 minute pe foc pentru ca pastele să „îşi tragă” toate aromele.

Paste milaneze

Paste milaneze

Paste milaneze– Se răstoarnă pastele în farfuria de servit şi se consumă imediat, fierbinţi, presărate cu busuioc verde proaspăt tocat şi cu parmezan ras.

Paste milaneze

Paste milanezePoftă bună!

Utile:

-Dacă folosiţi roşii proaspete pentru sos, acestea se pot decoji mult mai uşor dacă le opăriţi 2-3 minute înainte.

-Pentru un gust mai rafinat al sosului din roşii proaspete, puteţi adăuga o linguriţă rasă de zahăr atunci când fierbe.

-Dacă vă doriţi un sos mai fin, după fiebere, acesta se poate pasa/zdrobi folosind blenderul. -Din sosul obţinut se păstrează câteva linguri pentru servire.

-Pentru reuşita unor paste, acestea trebuiesc fierte „al dente”, adică fierte mai puțin decât normal, mijlocul pastelor rămânând puţin mai elastic. Pentru a obţine acest lucru, pastele trebuie fierte în medie cu cca 10% mai puţin decât este recomandare din instrucţiunile de fierbere de pe pachet.

-Pastele acestea se pot face și de post, renunțând la şuncă şi parmezan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s