Vinete evantai cu mozzarella, roşii şi usturoi la cuptor

Vinete evantai cu mozzarella, roşii  şi usturoi la cuptorVinete evantai cu mozzarella, roșii și usturoi, sau o reţetă extrem de simplă, rapidă şi cu puţine ingrediente, pe care v-o prezint ca fiind binevenită în orice moment. Se numesc așa  pentru că vinetele sunt tăiate și aranjate astfel încât seamănă cu un evantai. Aromate şi delicioase aceste vinete sunt ideale pentru un prânz sau o cină uşoară, alături de sosul preferat din iaurt sau smântână, evident cu usturoi. Vinetele evantai le putem adapta după sezon, sau după preferinţele noastre, rămânând mereu la fel de apetisante. Chiar dacă este poate mai mult o rețetă de vară, fiind extrem de reconfortantă, tinând cont de bogația ofertei de legume din supermarketuri și piețe în aproape toate perioadele anului, fiindcă eu le-am pregătit acum și mi s-au părut extrem de potrivite după sărbători, vă poftesc și pe voi să vă delectați cu ele și să vă notați rețeta aceasta, pentru că vinetele evantai cu mozzarella, roșii și usturoi la cuptor, sunt excelente.

Puteți urmări această rețetă și pe Hobby Chef unde am postat-o  prima dată, fiind convinsă că veți găsi pe lângă rețete și alte lucruri interesante și utile pentru bucătăria voastră. 🙂

Ingrediente  (pentru 2 porții)

  • 1 vânătă mai mare
  • 5-6 roşii
  • 350 gr. mozzarella Gourmet
  • 75-100 ml ulei de măsline
  • 8-10 grăunţi de usturoi
  • 2 linguriţe busuioc uscat şi/sau proaspăt
  • sare, piper după gust
  • 2 fire de busuioc proaspăt (pentru decor)

Mod de preparare

-Într-un castron se amestecă uleiul de măsline cu ¼ linguriţă sare, ¼ linguriţă piper proaspăt măcinat, busuiocul şi usturoiul tocat foarte mărunt.

-Se spală roşiile, se taie în felii şi se ung cu ajutorul unei pensule cu uleiul aromatizat.

Vinete evantai cu mozzarella, roşii  şi usturoi la cuptor-Se feliază mozzarella.

-Se spală vânăta, se sterge bine, se taie în jumătate, după care, cu ajutorul unui cuţit subţire cu lama lungă se feliază fiecare jumătate în felii subţiri, aproximativ egale, de cca 1 cm grosime. Se va păstra codiţa, iar felierea se va face cu grijă, până aproape de aceasta.

Vinete evantai cu mozzarella, roşii  şi usturoi la cuptor-Se presară fiecare felie de vânăta cu sare şi se lasă cca. 15 minute la scurs pe un plan înclinat.

-După cele 15 minute când vânăta s-a înmuiat puţin, aceasta se trece repede prin jet de apă rece pentru a elimina excesul de sare după care se şterge prin tamponare foarte bine cu ajutorul unor şervete absorbante de bucătărie.

-Se pregăteşte un vas termorezistent pentru copt şi se aşează jumătatea feliată de vânătă, cu tăietură în jos. Se depărtează uşor fiecare felie şi se unge cu ajutorul unei pensule cu uleiul aromatizat pregătit la început.

Vinete evantai cu mozzarella, roşii  şi usturoi la cuptor-Se desface cu grijă vânăta feliată dându-i această formă apetisantă de evantai, se înclină uşor fiecare felie (pentru a evita pierderea umpluturii, după coacere) şi se introduc felii de roşii şi mozzarella între fiecare două felii de vânătă, astfel încăt rondelele de roşii şi mozzarella să se sprijine pe una dintre feliile de vânătă.

-După ce s-a montat evantaiul din vânătă în tava de copt, acesta se mai unge cu restul de ulei aromatizat.

Vinete evantai cu mozzarella, roşii  şi usturoi la cuptor-Se bagă tava în cuptorul încins la 180°C şi se coc vinetele cca. 35-40 minute (depinde de cuptor), sau până când acestea sunt frumos rumenite şi brânza s-a topit.

Vinete evantai cu mozzarella, roşii  şi usturoi la cuptor

Vinete evantai cu mozzarella, roşii  şi usturoi la cuptor-Vinetele evantai se servesc după preferinţă atât calde cât şi reci, fiind la fel de minunate, stropite cu puţin ulei de măsline sau cu caşcaval/ mozzarella ras/ă pe deasupra, decorate cu frunze proaspete de busuioc, alături de sosul cu usturoi

Vinete evantai cu mozzarella, roşii  şi usturoi la cuptor

Vinete evantai cu mozzarella, roşii  şi usturoi la cuptorPoftă bună!

Notă:

-Se pot folosi pentru umplere orice fel de brânzeturi preferaţi.

-Dacă doriţi să îmbunătăţiţi această variană light, pentru un plus de savoare se mai poate adăuga şuncă/bacon/kaizer.

-Pentru varianta de post se poate înlocui brânza preferată cu tofu sau cu diverse legume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s