Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofiDacă ați cumpărat o rață proaspătă de la Lidl, aveți în familie cel puțin un mofturos căruia nu îi place asocierea cărnii (chiar dacă este rață) cu portocale…și tu vrei musai să umpli această rață, atunci aceasta este rețeta ideală. Vă asigur că va place chiar și mofturoșilor din familie 😉 …Iar pentru voi și musafiri puteți prepara separat un sos dulce acrișor de mere, care vă va încânta papilele gustative când îl consumați în combinație cu carnea de rață.

Dacă vi se pare poate o reţetă mai dificilă, vă spun că vă înșelați, pentru că nu este nimic complicat…doar…că vă ia ceva mai mult timp de pregătire și evident, cititul rețetei (știți deja că eu dau explicații la fiecare etapă, nu? 😉 ), iar eu insist aici să vă mai spun că merită. Raţa umplută cu cartofi şi mere, cu garnitură de cartofi, servită cu sos delicios şi aromat de mere, este un preparat gustos şi rafinat…cu o multitudine de gusturi apetisante care se îmbină şi se potrivesc de minune într-un festin culinar de zile mari, chiar de sărbătoare, aș spune.

Vă poftesc așadar acum, să degustați din priviri rața mea umpluta cu cartofi și mere pe pat de legume, asta până vă hotărâți și voi să faceți această rețetă. Abia aștept să îmi spuneți vouă cum v-a ieșit! 😉

Ah, uitam să vă spun…După cum poate v-ați obișnuit în ultimul timp, menționez că rețeta am publicat-o mai întâi pe Hobby Chef unde vă invit cu drag pentru alte bunătăți și lucruri utile pentru bucătăria voastră. 🙂

Ingrediente  (pentru 8 porții)

  • 1 raţă de cca. 2,2 kg
  • opţional organele de la raţă (ficat, pipotă, dacă acestea au fost livrate la cumpărare)
  • 1 kg cartofi
  • 2 mere verzi
  • 2+1 cepe
  • 3 morcovi
  • ½ ţelină
  • 50 gr. unt
  • 150 gr. bacon sau kaizer
  • 3 linguri pesmet
  • 1 ou
  • 6 grăunţi de usturoi
  • 4 linguri ulei măsline
  • ½ pahar vin alb
  • ½ pahar apă
  • 1 linguriţă cimbru
  • 1 linguriţă ierburi de Provence
  • 1 linguriţă rozmarin
  • 2 frunze dafin
  • ¼ linguriţă fulgi de ardei iute
  • ½ linguriţă boia de ardei dulce
  • ½ linguriţă nucşoară măcinată
  • 1 şi½ linguriţă sare (sau după gust)
  • 1 linguriţă piper (sau după gust)

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofiSos de mere

  • 4 mere verzi
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri zahăr brun
  • ¾ cană apă
  • 2 linguri suc de lămâie
  • ¼ linguriţă sare
  • ¼ linguriţă nucşoară măcinată

Mod de preparare

-Se curăţă bine de fulgi (eventual, dacă este cazul se pârleşte), se spală raţa, iar dacă nu aţi cumpărat-o (ca mine) gata golită de organe, se îndepărtează şi acestea cu grijă, golind cavitatea internă fără a secţiona raţa, aceasta rămânând astfel întreagă.

-Se amestecă 2 linguri ulei de măsline cu aproximativ jumătate din condimente (sare, piper, cimbru, ierburi de Provence, nucşoară, boia dulce, fulgi de ardei, 1 frunză mărunţită de dafin).

-Raţa spălată bine, se usucă, tamponându-se cu şervete absorbante de bucătărie şi se unge bine cu amestecul de ulei de măsline şi condimente, masându-se atât la interior cât şi la exterior, astfel încât răţuşca noastră să fie bine aromată.

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi-Raţa condimentată se lasă fie la rece în frigider acoperită cu folie alimentară, fie la temperatura camerei, până se pregăteşte umplutura.

-Se spală bine cartofii şi se pun la fiert în coajă, într-un vas mare cu apă şi sare pentru cca. 20 minute, sau până când aceştia sunt uşor fierţi, iar furculiţa intră cu uşurinţă în ei. Când sunt gata se dau deoparte, se scurg de apă şi se lasă să se răcorească cât să fie manevrabili.

-Între timp se curăţă şi se spală ceapa, morcovii şi ţelina.

-Se taie ţelina şi o ceapă cubuleţe, păstrând întregi celelalte două cepe, iar morcovii se taie rondele.

-După ce cartofii s-au răcorit şi se curăţă de coajă, se aleg 4-5 cartofi pentru umplutură, care se taie în cuburi potrivit de mari.

-Restul cartofilor se taie în patru sau şase (depinde de mărimea lor) şi se pun împreună cu rondelele de morcovi într-o tavă potrivit de mare. Se va ţine cont că în această tavă vom pune şi raţa peste cartofi.

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi-Se condimentează după gust cartofii şi morcovii din tavă cu o parte din condimentele rămase (sare, piper, boia dulce, fulgi de ardei, etc.), se adaugă rozmarinul, usturoiul (tăiat sau întreg), se stropesc cu puţin ulei de măsline şi se lasă deoparte.

-Revenim la umplutura pentru raţă. Într-o tigaie se pune o lingură de unt şi se prăjeşte baconul. Când baconul este gata, se scoate din tigaie şi se dă deoparte.

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi        Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi

-În untul rămas după prăjirea baconului se adaugă restul de unt precum şi ceapa tăiată cubuleţe împreună cu ţelina şi se lasă la călit până ce acestea se înmoaie. Dacă raţa cumpărată de voi a fost fericita posesoare a unei bucăţi de ficat şi pipotă aşa cum a fost a mea, peste ceapa şi ţelina călite se adaugă organele tăiate în bucăţi foarte mici, care se lasă pe foc până ce sunt pătrunse suficient cu fiertul. Dacă mai este cazul se poate adăugă un strop de apă fiartă.

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi         Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi

-După ce carnea este fiartă, se opreşte focul şi se lasă amestecul să se răcească. Între timp se taie cuburi merele spălate şi şterse şi se amestecă cu cei 4-5 cartofi tăiaţi pentru umplutură.

-Peste amestecul răcit de ceapă, ţelină şi carne, se adaugă baconul prăjit, 3 linguri de pesmet, 1 ou, se condimentează cu sare, piper şi se omogenizează.

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi        Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi

-Amestecul astfel obţinut se adaugă peste merele şi cartofii tăiaţi în cuburi, se adaugă condimentele potrivindu-se la gust (sare, piper, cimbru, ierburi de Provence, nucşoară măcinată) şi se omogenizează.

-Se umple raţa cu acest amestec şi se fixează fie cu scobitori, fie se coase raţa în zona de umplere pentru ca umplutura să nu iasă la copt.

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi-Se aşează raţa pe spate într-o tavă de copt în care se toarnă apa şi vinul şi se bagă tava în cuptorul încins la 180 °C, pentru cca. 1,5 – 2 ore, sau până când raţa este frumos rumenită, iar la proba cu furculiţa, carnea este bine făcută (nu mai iese sânge).

-După 15-20 minute se adaugă în tava cu raţa umplută cele două cepe curăţate şi tăiate în sferturi sau jumătăţi.

-Din când în când, se scoate raţa din cuptor, se înţeapă în zonele grase (aripi, copane), pentru a-şi lăsa toată grăsimea şi se unge toată raţa cu ajutorul unei pensule cu grăsimea lăsată în tavă.

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi-Cu cca. 25 minute înainte de a expira cele două ore, se introduce şi tava cu cartofi în cuptorul încins şi se lasă cca. 10 minute.

-După 10 minute se scot ambele tăvi din cuptor, se ia din grăsimea lăsată în tava cu raţa şi se stropesc cartofii, după care se mută cu grijă raţa umplută în cealaltă tavă peste cartofi. Se bagă tava cu cartofii şi raţa din nou la cuptor pentru încă 15 minute, sau până când raţa şi cartofii se rumenesc frumos iar carnea este făcută.

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi-După ce raţa este gata, se scoate tava din cuptor, se acoperă cu capac, sau folie de aluminiu şi se lasă cca. 15 minute să se odihnească înainte de servire.

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi-Raţa umplută cu cartofi şi mere se porţionează şi se serveşte cu sos de mere, alături de garnitura din carofi şi morcovi, sau alături de salata preferată.

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofiPregătirea sosului de mere se face astfel:

-Se spală, se decojesc şi se taie în cuburi mici merele.

-Într-un vas/cratiţă se pune untul, mierea, zahărul brun, sarea, apa, nucşoara măcinată şi se adaugă cuburile de mere.

-Se pune cratiţa la foc potrivit şi se lasă până când amestecul începe să fiarbă.

-Se dă focul la mic şi se lasă să fiarbă cca. 20 minute, amestecând să nu se lipească, sau până când sosul capătă consistenţa dorită.

-Când este gata, se ia sosul de pe foc, se adaugă zeama de lămâie şi se omogenizează.

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofi

Raţă umplută cu cartofi şi mere pe pat de cartofiPoftă bună!

Utile:

-Opţional se poate adăga în umplutură de cartofi şi mere şi un morcov mic, pentru aspect.

-Dacă pregătiţi raţa umplută într-o tavă mai mare, pentru simplificare, garnitura de cartofi şi morcovi se poate adăuga direct în tavă cu cca. 20-25 minute înainte de a scoate raţa din cuptor.

-Pentru a evita rumenirea excesivă a zonelor extremităţilor care sunt subţiri (aripi, picioare), acestea se pot proteja învelindu-se în staniol.

-Dacă aveţi termometru de carne, raţa este făcută când temperatura indicată a cărnii este de 180°C.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s