Budincă răsturnată din paste cu mere și caramel

Budincă răsturnată din paste cu mere și caramelVă prezin o budincă din paste și mere cu un strat generos de mere caramelizate deasupra,  sau un desert delicios și simplu, cu puține ingrediente, la îndemâna oricui.

În primul rând, vă salut pe toți, dragii mei și vă spun că revin după o pauză motivată, îndelungată. O gripă rebelă și violentă m-a ținut departe de voi o bună perioadă.

Revin cu această rețetă dulce încropită cu paste și cu ce am avut prin casă, la invitația  unei doamne minunate, pe care o admir, Cristina Toth, care are un blog pe cinste – ”Diva în bucătărie” cu o prezentare exceletă, plin de rețete delicioase. Da, Cristina, îți mulțumesc pentru invitația de a participa la acest concurs ”Paste cu ce avem”.

Deoarece am tot făcut paste în ultima vreme pentru felul principal, iar deserturile rămân totuși preferatele familiei, după o scurtă evaluare la ce am prin cămară și frigider am constatat prezența următoarelor: multe mere Granny Smith, paste Baneasa din grâu dur (excelente și nou apărute pe piață), ouă, zahăr, sâmburi diverși (nucă, migdale), stafide, arome…Nimic mai simplu…Pe principiul prăjiturii răsturnate cu mere caramelizate am improvizat acest desert, care vă spun că este delicios… În bucătărie atunci când pui suflet, te lași purtat de imaginație și dragoste, nu ai cum să dai greș. Poate dacă aveam alt tip de paste în casă, gen tagliatelle, era și mai bine…

Budinca răsturnată din paste cu mere și caramel  este un desert savuros, cu o textură interesantă, un amestec de gusturi și arome de la dulce-acrișor la caramel, care ne vor ”intriga” tare plăcut. O puteți pregăti rapid și voi și vă spun că nu veți regreta! 🙂 Savurați-o apoi cu bucurie și bună dispoziție! Pe curând!

Ingrediente  (pentru 8-10 porții)

  • 250 gr. penne rigate Băneasa
  • 4 ouă mari sau 5 ouă mai mici ( eu am pus 5 ouă mici de casă)
  • 150 gr. zahăr
  • 4 mere verzi Granny Smith
  • 100 gr. stafide
  • 4 linguri lichior Amaretto
  • 50 gr. migdale mărunțite
  • 50 gr. nuci mărunțite sau tocate mai mare
  • coaja de la 1 lămâie
  • sucul de la ½ lămâie
  • 1 plic zahăr vanilinat sau 1 linguriță esență vanilie

Budincă răsturnată din paste cu mere și caramelPentru merele caramelizate:

  • 200 gr. zahăr
  • 6 mere verzi Granny Smith
  • 50 gr. unt

Budincă răsturnată din paste cu mere și caramelMod de preparare

– Mai întâi se caramelizează zahărul, respectiv, se pun cele 200 gr. zahăr într-un vas/cratiță, la foc mic până ce zahărul se topește și capătă o frumoasă culoare aurie spre brun deschis. Atenție aici, să nu-l lăsați la foc mare pentru ca zahărul să nu se ardă și caramelul să devină amărui!. Dacă ați caramelizat zahărul direct în tava de copt, cu mare grijă, eventual folosind mănuși să nu vă ardeți, prin mișcări circulare se răsucește tava cu caramelul topit, până ce acesta va îmbrăca uniform tava atât pe perți cât și pe fund. Dacă ați caramelizat zahărul în alt vas, atunci turnați caramelul fierbinte în tava de copt și cu aceleași mișcări circulare și mare grijă, răsuciți tava, până când caramelul este distribuit uniform în interiorul acesteia. Eu am folosit o tavă rotunda cu diametrul de 24 cm, dar poate este mai bine dacă aveți una de 26-27 cm.

Budinca rasturnata din paste cu mere si caramel4-Se lasă tava de copt deoparte pentru a se răci caramelul.

-Se spală, se curăță cele 6 mere, și se taie în felii mai groase. Eu am avut un feliator special care scoate și partea cu semințele.

-Se aprinde cuptorul și se reglează temperature la 180°C.

-Când caramelul s-a răcit/ întărit și începe să trosnească se așează merele pe fundul tăvii de copt și se adaugă deasupra untul tăiat în bucățele mici.

Budinca rasturnata din paste cu mere si caramel5-Se bagă tava cu mere în cuptorul încins și se lasă cca. 30 minute până când merele se coc.

-Când merele s-au copt, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcorească.

– După ce am scos merele din cuptor, turnăm peste stafide lichiorul Amaretto și le lăsăm la înmuiat, până pregătim budinca. Din când în când le mai amestecăm să se ”amețească” uniform. 😉

Budincă răsturnată din paste cu mere și caramel-Între timp ne ocupăm de paste pe care le fierbem conform instrucțiunilor de pe pachet, în apă clocotită cu sare, cca. 8 minute.

-Când pastele sunt fierte se pun într-o sită, se limpezesc cu apă rece și se lasă să se scurgă bine.

-Se spală, se curăță celelalte 4 mere, se dau pe răzătoarea mare, se pun într-un castron și se stropesc cu zeama de lămâie pentru a nu oxida și a-și schimba culoarea.

-Se reaprinde cuptorul pentru a se încinge și se reglează temperatura tot la 180°C.

Budinca rasturnata din paste cu mere si caramel6-Cu ajutorul telului sau mixerului, se bat bine ouăle cu zahărul și zahărul vanilinat, după care se adaugă migdalele și nucile mărunțite, precum și stafidele înmuiate în lichior , care se amestecă cu o spatula pentru incorporare.

-Se adaugă merele rase, pastele și la sfârșit coaja rasă de lămâie după care se amestecă toate, rezultând o compoziție omogenă.

-Se toarnă amestecul rezultat în tava cu merele caramelizate care între timp s-au răcit și se nivelează ușor, astfel încât pastele să fie acoperite de sosul de ou cu mere.

Budinca rasturnata din paste cu mere si caramel7-Se acoperă tava cu folie alimentară de aluminiu și se introduce în cuptorul încins pentru cca. 45 minute.

Budincă răsturnată din paste cu mere și caramel-După 40 minute, se îndepărtează folia de aluminiu, se presară 1-2 linguri de zahăr și se lasă tava descoperită încă 10-15 minute, până când pastele se rumenesc ușor deasupra.

Budincă răsturnată din paste cu mere și caramel-Când budinca este gata se scoate tava din cuptor (nu pot să vă povestesc și ce arome răspândește 😉 ) și se răstoarnă cu grijă pe platoul de servit, unde se lasă să se răcească.

Budincă răsturnată din paste cu mere și caramel

Budincă răsturnată din paste cu mere și caramel

Budincă răsturnată din paste cu mere și caramel

-Se servește rece sau călduță, eventual cu sos caramel și nucă/migdale/fistic presărată deasupra, porționându-se după preferință în momentul servirii.

Budincă răsturnată din paste cu mere și caramel

Budincă răsturnată din paste cu mere și caramelPoftă bună!

Utile:

-Pentru această budincă puteți folosi și alt fel de mere (mai acrișoare, sau cele preferate de voi) și paste (linguini, spaghetti, fusili, etc).

-Pentru a evita orice fel de incident este de preferat să caramelizați zahărul în vasul/cratița/forma de copt.

-La acest desert cu mere eu am renunțat la scorșișoară (soțul meu are o problemă cu ea), dar voi puteți pune aromele preferate, știți cum se spune…„de gustibus non est disputandum”.

-Budinca se răstoarnă fierbinte pe platou, imediat ce ați scos-o din cuptor, deoarece după aceea se întărește caramelul și riscați să se sfărâme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s