Vinete umplute cu legume și bulgur

Vinete umplute cu legume și bulgurAzi a începun Postul Sfintelor Paști și m-am gândit la aceste vinete umplute cu legume și bulgur. O rețetă destul de simplu de făcut pe care eu am pregătit-o doar pentru două persoane.

Deoarece acum se găsesc legume proaspete cam tot timpul anului vă propun această reţetă sănătoasă de post, plină de savoare şi vitamine. Bogăţia de legume îşi dă mâna cu bulgurul într-o simfonie de gust şi culoare, plină de arome, sănătate și consistență, astfel încât putem considera că vinetele acestea umplute cu legume și bulgur sunt un adevărat festin culinar înlocuind cu succes orice alt preparat similar cu carne.

Deși vinetele umplute le-am pregătit cu ceva vreme în urmă, această rețetă publicând-o mai întâi pe Hobby Chef, am considerat că este oportună acum apariția ei și pe blog pentru că vreau să v-o împărtășesc și vouă. Sper să vă placă rețeta, să o testați și să vă  surprindă plăcut, la fel cum ni s-a întâmplat și nouă. Vă las cu rețeta și…să auzim numai de bine! 🙂

Ingrediente  (pentru 2 porții)

  • 1 vânătă (de mărime medie)
  • 100 gr. bulgur/ grâu turcesc, arăbesc
  • 3 ciuperci (de mărime medie)
  • 1 morcov
  • 1 țelină mică
  • 1 fir de praz (fără frunze)
  • 3 fire usturoi verde
  • 1/2 legătură pătrunjel verde
  • ½ ardei gras galben
  • ½ ardei gras roșu
  • 1 ceapă
  • 4 roșii
  • 4 grăunţi de usturoi
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • ½ linguriță paprika dulce
  • ½ linguriţă ierburi de Provence
  • 2 linguriţe sare (pentru vinete)
  • sare, piper (după gust)

Mod de preparare

-Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat până când terminăm prepararea legumelor (cca o jumătate de oră). (Atenție la vasul în care îl puneți, pentru că bulgurul își va dubla aproape volumul.)

-Se spală vânăta, se taie în jumătate şi se goleşte de miez cu ajutorul unui cuţit subţire şi a unei linguri, având grijă să lăsăm cca. 1 cm grosimea miezului la interior. Miezul rezultat din scobirea vinetelor se pune deoparte

-Se presară câte o linguriţă de sare în interiorul fiecărei jumătăţi de vânătă şi se lasă acestea cu partea tăiată în jos pe un şervet absorbant de hârtie pentru a se elimina sucul amărui ce îl conţine.

-Între timp se pregătesc restul legumelor.

-Se curăță, se spală bine toate legumele și se taie după cum urmează: ciupercile, ceapa, ardeii, miezul de la vânătâ se taie cubulețe, prazul și usturoiul verde se taie rondele fine, morcovul și țelina se dau pe răzătoare, iar pătrunjelul se toacă mărunt.

-După ce se pregătesc astfel legumele, într-un vas teflonat (să nu se lipească) mai mare, se pun 2 linguri de ulei, ceapa și prazul care se lasă 2-3 minute să se soteze.

-Când ceapa s-a înmuiat puțin și începe să sticlească, se adaugă pe rând celelate legume în următoarea ordine, lăsându-se fiecare 2-3 minute să se înmoaie și amestecând să nu se lipească: ardeiul gras (roșu și galben), morcovul și țelina rase și ciupercile. Se lasă pe foc până când amestecul de legume este foarte bine scăzut.

-La sfârșit se adaugă usturoiul verde tăiat și se mai lasă încă 2-3 minute pe foc să se înmoaie puțin și acesta.

Vinete umplute cu bulgur si ciuperci1-Se oprește focul, se condimentează după gust (sare, piper, paprika, sau condimentele preferate) și se lasă să se răcească.

-Cât timp se răcesc legumele pentru umplutură, revenim la vinetele din care s-au eliminat toxinele. Se trec repede vinetele printr-un jet de apă caldă pentru a elimina sarea în exces, se scurg bine şi se şterg prin tamponarea cu un şervet absorbant.

Vinete umplute cu bulgur si ciuperci2-Se pregătește compoziția pentru umplutură, respectiv, peste legumele sotate se adaugă bulgurul scurs de apă (boabele sunt acum moi și puțin gelatinoase), pătrunjelul tocat și se amestecă încet omogenizându-se compoziția.

-Cu ajutorul unei linguri se umple fiecare jumătate de vânătă cu compoziția pregătită și se așează într-o vas/tavă adâncă.

Vinete umplute cu legume și bulgur-Se pregătește un sos dens din roşiile decojite şi grăunţii de usturoi care se pun într-un blender și se amestecă cca jumătate de minute. Se adaugă condimentele preferate (după gust), 1-2 linguri ulei de măsline și puțină verdeață și se mai amestecă puţin. Sosul rezultat se toarnă în tavă peste vinetele umplute. Dacă vi se pare că sosul este prea dens, puteți adauga cca o ½ cană de apă, astfel încât sosul să acopere până la jumătate vinetele din tavă.

Vinete umplute cu legume și bulgur-Opţional se pun în tavă câteva roşii cherry, se presară pătrunjel proaspăt și se bagă tava în cuptorul încins în prealabil la 180 °C, pentru cca. 40 minute (depinde de cuptor), sau până când vinetele sunt coapte (furculiţa intră uşor) şi uşor rumenite deasupra. După cca. 20 de minute se stropesc vinetele cu sosul din tavă.

-Înainte de servire se presară pătrunjel proaspăt tocat.

Vinete umplute cu legume și bulgur-Vinetele umplute cu bulgur și legume fiind de post se servesc ca atare calde, alături de salata preferată, dar sunt la fel de bune și reci. Dacă le faceți în afara postului se pot servi cu smântână proaspătă.

 Poftă bună!

Sfaturi utile:

-Dacă vă rămâne compoziție puteți umple ardei, dovlecei, roșii, etc…Eu am folosit restul compoziției pentru a umple și un ardei gras roșu, care a ieșit delicios.

-Combinaţia de legume este aleatorie, putând folosi la această reţetă legumele preferate sau cele avute la îndemână.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s