Ciorbă de salată verde cu zeamă de varză

Ciorba de salata verde cu zeama de varzaVă propun astăzi o ciorbă de salată verde cu zeamă de varză și o rețeteă care am preluat-o de la mama mea. Deoarece este primăvară, cu toții simțim acum nevoia ciorbelor ușoare de legume și verdețuri, care sunt sănătoase, hrănitoare și revigorante. Cum zeama de varză este încă bună, aromată și potrivit de acruță în butoi (încă mai am câteva verze pe care le-am păstrat pentru Paști 😉 ), salata verde este, slavă Domnului, peste tot în piețe și supermarketuri, iar de legume nu mai vorbim, nu ne mai trebuie decât dorință, puțină voință, dispoziție, ceva timp și…ciorba este gata. Mai ales dacă aveți vreo salată rătăcită prin frigider și tot o dați de colo, colo, pentru că este puțin mai ofilită și nu vă mai tentează să o pregătiți ca salată…Ce spuneți? Nimic nu se aruncă, totul se ”reciclează”.

Nu știu cum să vă spun, dar de când am ales să scriu rețete pe acest blog, nu am gătit decât ceea ce se cere și se consumă în familia mea, după poftele și dorințele fiecăruia. Este destul de dificil pentru mine să vin cu preparate neobișnuite, sau mai sofisticate, deoarece suntem o familie destul de conservatoare și tradițională în ale preparatelor culinare. Așa că…la ciorbe chiar am o problemă, pentru că dragii mei au doar vreo câteva preferințe și savurează cu plăcere doar câteva tipuri de supe și ciorbe. Cu ciorba aceasta însă, i-am ”cucerit”, pentru că farfuriile lor s-au golit imediat și vă pot afirma acum că este deja a treia oară când o pregătesc, ciorba de salată intrând astfel în categoria ”celor preferate”. Cu bogăția ei de legume și arome, cu consistența și gustul ei grozav, ciorba de salată verde cu zeamă de varză, ne oferă sănătate, vigoare și sațietate.

Trebuie încercată, pentru că nu vă pot descrie în cuvinte cât de gustoasă este în simplitatea ei. Deci: se pregătește simplu, cu drag, ca orice altă ciorbă, nimic deosebit…

Cu același drag vă îmbrățișez și eu, lăsându-vă mai jos rețeta. 🙂

Ingrediente (10 porții)

  • 1 buc.salată verde mare (sau 2 mai mici)
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 4 fire ceapă verde
  • ½ ardei gras
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină patrunjel
  • ½ rădăcină ţelină mică
  • 2 cartofi
  • ½ legătură pătrunjel verde
  • ½ legătură mărar verde
  • 4 roșii (sau 2-3 linguri bulion)
  • 1 ou
  • 700-800 ml zeamă varză
  • 2-3 litri apă fiartă
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • sare (după gust)

Ciorbă de salată verde cu zeamă de varzăMod de preparare

-Se curăţă, se spală și se taie legumele și zarzavaturile (morcovii, cepele, ardeiul gras, rădăcinile de păstârnac, pătrunjel și țelină) în cuburi mici, sau după preferință, verdețurile (ceapa verde, pătrunjelul, mărarul) se toacă mărunt, iar salata se taie în fâșii potrivit de subțiri.

Ciorbă de salată verde cu zeamă de varză-Se spală, se decojesc roșiile și se taie mărunt, sau se dau pe răzătoare.

-Se curăță cartofii de coajă, se spală, se taie în 4 sau 8 bucăți, după preferință și se pun într-un vas cu apă rece, pentru a nu oxida, până îi folosim.

-Într-o oală se pune ceapa albă și cea verde împreună cu cele 3 linguri de ulei și se lasă să se soteze ceapa câteva minute, amestecând din când în când cu o lingură de lemn, pentru a nu se lipi.

-Când ceapa se înmoaie puțin se adaugă legumele tăiate: ardeiul, morcovul și albitura (păstârnacul, țelina, pătrunjelul), care se amestecă ușor și se lasă la foc potrivit până când și acestea încep să se înmoaie.

Ciorba de salata verde cu zeama de varza3-După ce legumele se călesc puțin se adaugă salata verde tăiată, se amestecă cu celelalte legume și se lasă pe foc până se înmoaie puțin și aceasta.

-În acest moment se adaugă cartofii tăiați, un praf de sare, se toarnă treptat cca. 1,5-2 litri de apă fiartă și se lasă să fiarbă la foc mic cca. 10 minute până când cartofii sunt fierți.

-Pe parcurs, se mai completează ciorba cu apă fiartă, după caz. (Nu trebuie să umpleți oala cu apă, trebuie să țineți cont că mai este de pus și zeama de varză).

-Se fierbe zeama de varză și se ia spuma, dacă este cazul.

-După ce legumele sunt fierte, se pun roșiile date pe răzătoare și se lasă să mai dea câteva clocote până când roșiile sunt fierte, după care se adaugă zeama de varză fiartă, treptat, după gust.

Ciorba de salata verde cu zeama de varza4-După ce s-a completat ciorba cu zeama de varză, se adaugă sare (se potrivește după gust) și se lasă să mai fiarbă încă puțin, preț de un clocot, două.

-Între timp se pregătește oul: se bate bine cu un praf de sare, se pun 1-2 polonice de zeamă fierbinte din ciorbă amestecându-se, iar apoi amestecul diluat de ou se toarnă în ciorba care clocotește, amestecând ușor.

-După ce am turnat oul, se mai lasă ciorba puțin pe foc (să mai dea 1-2 clocote), după care se oprește focul.

Ciorba de salata verde cu zeama de varza5-Când ciorba este gata, se presară verdeața proaspăt tocată mărunt și se ține oala acoperită cu capacul pentru câteva minute pentru ca toată aroma să fie infuzată în ciorbă.

Ciorba de salata verde cu zeama de varza6

Ciorba de salata verde cu zeama de varza7-Se servește fierbinte, cu ardei iute proaspăt sau murat și cu smântână. Menționez că este la fel de bună și rece.

Ciorba de salata verde cu zeama de varza8Poftă bună!

 Sfaturi utile:

-Dacă preferați, puteți adăuga în această ciorbă, smântână, lapte bătut, sau iaurt. Acestea se pot adăuga împreună cu oul bătut, sau la servire.

-Această ciorbă se poate face și de post, renunțând la oul bătut și la servirea cu smântână.

-Ciorba trebuie să iasă mai groasă, deci, cu cât mai multă salată cu atât mai bine.Trebuie să aveți în vedere că salata scade foarte mult la fierbere.

-Dacă nu aveți zeamă de varză se poate face și este la fel de bună și cu borș proaspăt.

-Dacă folosiți zeamă de varză trebuie să puneți sare cu atenție, ținând cont că și zeama este sărată.

-Se poate înlocui salata cu ștevia sau loboda și veți avea ciorba de primăvară preferată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s