Chec zebră din albușuri cu nuci

Chec zebră din albușuri cu nuciSimplu, adorat de cei mici laolaltă cu cei mari, checul este cred, cel mai ”la îndemână” și răspândit desert de la noi. De aceea vă propun astăzi un chec zebră din albușuri cu nuci, care este și o variantă lesnicioasă de a utiliza albușurile pe care le-ați strâns în frigider/congelator.

Mie mi se întâmplă foarte des să îmi rămână albușuri nefolosite și mereu trebuie să improvizez ceva rapid pentru a le folosi. De regulă, după câte ați observat deja, pregătesc din albușurile rămase deserturi. De data aceasta mi-am dat seama că în lista mea de dulciuri, eu nu prea am făcut chec, cel mai simplu, deloc complicat și mai agreabil dulce, desertul cu care toți am crescut în răsfățul dulce al mamelor și bunicilor noastre.

Cu această rețetă veți avea un chec bine crescut, extrem de pufos și fin, chiar dacă nu se folosește deloc praf de copt sau alt aditiv de crescut, un dulce apetisant și tare atrăgător prin aspectul lui ”zebrat”. Copiii îl vor adora, cu siguranță…

Vi-l recomand doar dacă aveți albușuri cu prisosință prin frigider, ramase de la o cremă, cozonac, sau mai știu eu ce alt preparat. Știu că arată tare bine checul zebră cu nuci, este delicios, dar chiar vă rog să nu irosiți ouăle întregi, doar din dorința de a-l pregăti. Eu îl recomand doar dacă ați consumat deja gălbenușurile la altceva, sau aveți în plan să le consumați dar nu știți ce să mai faceți cu albușurile…Deci, să nu mă întrebați apoi, ce faceți cu gălbenușurile… 😉 Chiar nu-mi doresc să risipiți…

Cu un asemenea desert simplu, gustos și provocator, aștept părerea voastră după ce urmăriți rețeta. Sper să vă placă checul meu, iar dacă da, m-aș bucura să testați și voi rețeta, dar nu uitați: doar dacă vă prisosesc câteva albușuri rămase în frgider! 😉

Toate bune să vă fie, dragilor! 🙂

Ingrediente (2 checuri)        

  • 8 albușuri (cca 280 gr)
  • 250 gr zahăr
  • 60 ml apă fiartă (4 linguri)
  • 180 gr + 50 gr făină
  • 120 ml ulei
  • 75 gr cacao (cca. 3 linguri cu vârf)
  • 250 gr. miez de nucă (o cană)
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • coaja rasă de la ½ lămâie
  • un praf de sare
  • pentru decor: nuci tăiate grosier

Mod de preparare

-Se pregătesc cel 2 tăvi de copt speciale pentru chec, care se tapetează fie cu hârtie de copt, fie clasic (se ung cu grăsime – unt, ulei și se presară făină). Tăvile mele au avut dimensiunile 22x8x6 cm (LxBxH).

-Se prăjește ușor în cuptor ¾ din cantitatea de nucă și se taie grosier. Restul de nucă neprăjită se taie și ea grosier și se păstrează pentru decor.

-Cu ajutorul mixerului se bat bine cele 8 albușuri presărate cu un praf de sare. Când bezeaua este tare se adaugă treptat zahărul și se mixează în continuare până ce zahărul s-a topit și bezeaua devine sticloasă și tare.

-Peste spuma de albușuri se adaugă pe rând cele 4 linguri de apă fiartă, amestecând bine cu mixerul după fiecare, apoi se adaugă treptat uleiul mixând în continuare până ce acesta se incorporează în compoziție.

Chec zebra din albusuri cu nuci1-Se adaugă treptat 180 gr. făina cernută și se amestecă încet cu mișcări circulare de sus în jos cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn, până rezultă un aluat omogen.

-La sfârșit se adugă aromele (esența de vanilie și coaja de lămâie), care se incorporează în compoziția rezultată amestecând ușor cu spatula/lingura de lemn.

-Se împarte aluatul în două părți aproximativ egale, punându-se în vase/boluri separate. Într-un vas se adaugă pudra de cacao, iar în celălat se adaugă restul (50 gr) de făină cernută, după care fiecare din cele două compoziții se omogenizează încet cu ajutorul unei spatule.

Chec zebra din albusuri cu nuci2-Peste compoziția albă se presară nuca prăjită tăiată grosier care se amestecă în compoziție.

-Se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 180°C.

-Cele două compoziții (albă și cu cacao) se ”împart” vizual în două, pentru cele două tăvi. Pentru a forma modelul de ”zebră”, cu răbdare, se toarnă aluatul în tăvi astfel: se ia din cele două compoziții câte un polonic pe rând și se toarnă alternând, începând aproximativ din mijlocul tăvii: un polonic de aluat ”alb”, peste care se pune un polonic de aluat cu cacao, iar un polonic de aluat ”alb” peste cel colorat…și tot așa se continuă până se termină ambele compoziții, în ambele tăvi.

-După ce s-a turnat aluatul în tăvi, se presară nucile neprăjite oprite și se bagă tăvile cu chec în cuptorul încins la 180°C, pentru cca. 40 minute (depinde de cuptor) sau până când checurile se rumenesc ușor pe deasupra. (Se poate face proba cu paiul pentru a verifica dacă checurile sunt coapte).

Chec zebră din albușuri cu nuci       Chec zebră din albușuri cu nuci

-Când sunt gata, se scot tăvile cu chec din cuptor, se lasă să se răcorească în tavă, după care se răstoarnă checurile și se lasă să se răcească bine pe un grătar metalic sau din lemn.

Chec zebră din albușuri cu nuci

Chec zebră din albușuri cu nuci

Chec zebră din albușuri cu nuci

-Checul zebră cu nuci din albușuri se servește după pofta inimii, dimineața la ceai/lapte/cafea, la prânz/cină ca desert, ca gustare, fiind la fel de potrivit și adorat chiar și la pachețel.

Chec zebră din albușuri cu nuci

Chec zebră din albușuri cu nuci

Chec zebră din albușuri cu nuciPoftă bună!

 Sfaturi utile:

-Nu adăugați zahărul decât după ce albușurile sunt foarte bine bătute, iar spuma de albușuri este tare (dacă răsturnați vasul, spuma nu se clintește, nu curge).

-Zahărul se adaugă în 3-4 tranșe, puțin câte puțin mixând bine în tot acest timp, fără oprire, cu mixerul la viteza medie.

7 gânduri despre „Chec zebră din albușuri cu nuci

  1. A iesit un fiasco total.Spunandu-ti cum a decurs pe parcurs ,poate-mi spui unde am gresit.
    Batut albus ff bine,adaugat zahar si facut bezeaua corect.Am pus apa ff firbinte si a fost OK.In momentul cand am pus uleiul in fir subtire mi s-a inmuiat bezeaua si de unde era vasul plin de bezea, acum a scazut la juma compozitia.Pus faina si respectat toti pasii.Bagat la cuptor si nu a crescut.Mentionez ca am mixat cu KA.Poate tb sa pun praf de copt.Mi s-a parut aluatul cam tare.Astept un raspuns de la tine.Cu stima

    Apreciază

    • Buna, Violeta! Imi pare rau sa aud asta. Din cate spui tu, pasii par a fi corecti. Sa o luam pe rand: 1. Albusurile le-ai cantarit, sau ai folosit pur si simplu 8 albusuri, pentru ca aici intervine si marimea oualor.2.Avand in vedere ca eu nu am folosit KA, una dintre posibilele explicatii a faptului ca ti s-a inmuiat bezeaua cand ai pus ueiul este acela ca nu trebuia mixat la viteza mare, sau ca ai pus ulei mai mult decat trebuia ( echivalentul a 8 linguri). Eu am utilizat un mixer normal cu 5 viteze. Niciodata cand incorporez alte ingrediente (cu exceptia zaharului) in albusuri (mai ales) nu bat la viteza mare, folosesc doar treapta a 2-a. 3. Compozitia la acest chec este mai vascoasa, curge mai greu, dar trebuia sa fie foarte aerata si pufoasa. Daca tie ti s-a lasat bezeaua si s-a inmuiat de aceea aluatul a iesit tare si nu a crescut. 4.O alta explicatie ar putea fi aceea ca uleiul a fost mult mai rece decat compozitia de albusuri in care am pus deja apa fierbinte…stii este ca la maioneza. 5. In general, la prajiturile din albus nu mai este nevoie de praf de copt pentru ca daca albusul este batut corespunzator, ele vor creste frumos si vor fi pufoase. Eu incerc in ultima vreme sa evit pe cat se poate praful de copt. Cam acestea sunt explicatiile care imi vin acum in minte si…O zi frumoasa iti doresc!

      Apreciază

      • Albusurile fix 280 gr.Eu am cantar electronic si toate sunt cantarite la fix.Inteleg ca trebuia sa bat cu mixer de mana la vit mica.Uleiul era la temp.camerei.Cacao in cazul meu era multa si am pus jumatate din ea.Spune-mi cand pui cu polonicul in tava,nivelezi sau cum iese asa tigrat?La mine erau niste pete.Am pus polonic peste polonic si nu s-a intins.Poate trebuia mai moale coca.Am sa-l mai fac inca o data si am sa vad atunci.In schimb prajitura cu fructe o fac mereu si a iesit din prima foarte bine.E vb de cea cu apa fierbinte.Cu stima,Violeta

        Apreciază

      • Buna, Violeta! 1.OK, am inteles ca toate conditiile au fost indeplinite. 2.Draga mea, nu am spus ca trebuia sa bati cu mixer de mana, chiar ar fi pacat daca ai KA. Eu nu am deocamdata KA si ti-am povestit cum am procedat eu. Ti-am recomandat ca, poate ar trebui atunci cand pui uleiul sa nu folosesti viteza maxima. 3.La prajiturile din albus, daca albusurile sunt batute spuma tare, aluaturile nu au cum sa fie moi, curgatoare. Ele sunt mai vascoase, dar aerate si pufoase in acelasi timp si nu curg. Daca te uiti la pozele mele, aluatul meu se vede ca este vascos, „lasa urme”, dar nu este tare. Imi aduc aminte ca atunci cand am pus cu polonicul in tava, m-am ajutat chiar de o spatula de silicon cu care am „impins” aluatul din polonic mai repede. Cand pui alternand cu polonicul in tava, trebuie sa misti putin tava sa se ajeze/intinda cele doua aluaturi. Ca sa iasa asa modelul trebuie sa torni concentric cate putina compozitie din fiecare aluat.4. Sa stii ca m-am tot gandit la ce mi-ai scris, cautand sa gasesc o explicatie…Astazi, am facut o bezea din albusuri, aveam 8 albusuri de ieri in frigider si mi s-a parut borcanul mai plin ca de obicei…stiam ca am folosit oua mai mari. Curioasa, le-am cantarit si am observat ca cele 8 albusuri acum cantaresc 330 gr. Cand am facut checul eu am folosit 8 albusuri, nu le-am cantarit, stiam ca un albus mediu are cam 35 gr. si de aceea am scris in paranteza „cca 280”.Mea culpa! Chiar nu mai imi amintesc daca le-am cantarit, pentru a eu pun eticheta pe borcan cu cate albusuri am. Acum ma gandesc ca poate ouale mel au fost mai mari…Apoi, cum acest chec l-am improvizat, am pornit de la ideea sa pun cate aprox. 1 lingura (zahar, faina, ulei)/albus, dupa care am rasturnat ingredientele masurate cu lingura in paharul gradat pentru a le masura si ca gramaj. Am cantar electronic, dar m-am obisnuit cu paharul gardat (sunt de moda veche 🙂 ). Am o lingura speciala pe care pe care o folosesc doar la prajituri, dar acum depinde cat de mult pui cu lingura, rasa, sau cu varf…si de aceea ingredientele le masor apoi si cu paharul gradat. Ti-am scris toata aceasta istorioara a checului pentru a-ti spune ca data viitoare sa incerci sa masori si tu asa: cu lingura. Daca oul este mai mare, folosesti lingura cu varf, daca este mai mic, pui lingura rasa de faina. La zahar, poti sa oscilezi (eu de obicei pun putin mai mult, pentru ca imi plac prajiturile mai dulci). Deci: 8 albusuri, 8 sau 10 linguri zahar, 9 (7+2) linguri faina, 8 linguri ulei, 2 linguri de cacao (asa cum ai pus initial, dc asa ai vrut). Daca te mai incumeti, poate incerci sa masori si asa ingredientele…chiar sunt curioasa. Daca nu vrei sa masori cu lingura, incearca sa pui mai putina faina. Sper sa te fi lamurit. Te imbratisez! Toate cele bune si…O zi frumoasa sa ai!

        Apreciază

      • Multam mult pentru raspuns.Eu am pus la congelator in pungute sau paharele de unica folosinta albusurile fct de cum ramaneau si bineinteles cu biletel cate sunt.Am scos si am cantarit.Cand il mai fac,am sa fiu mai atenta.Am sa-ti spun.Cu deosebita stima,Violeta

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s