Tartă de post cu mere şi aluat caramel

Tartă de post cu mere şi aluat caramelPentru mine, tarta de post cu mere a fost alegerea cea mai simplă și rapidă a unui desert ușor, specific acestei perioade, mai ales că am beneficiat de curând de o lădiță plină cu fructele acestea aromate și atât de hrănitoare.

Este un desert lesnicios, modest aș spune, dar cu un aspect apetisant, gust minunat şi arome ameţitoare de mere, scorţişoară şi caramel. Pentru că am uitat să vă spun că aluatul este făcut cu sirop de zahăr ars…O nebunie, dulce-acrișoară, ușor amăruie…Vă puteți imagina?

Cu puţine ingrediente, multă simplitate şi bun gust, tarta aceasta cu mere poate fi alegerea perfectă pentru oricare zi de post, dar nu numai…Ce spuneți? Până la următoarea postare, vă las cu bine și…evident cu rețeta de mai jos! 🙂

Ingrediente

Pentru aluatul de tartă

  • 300 gr. făină
  • 100 ml ulei
  • 75 gr.zahăr
  • 150 ml apă rece
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 linguriţă drojdie uscată
  • 1 vârf cuţit de sare

Tartă de post cu mere şi aluat caramelPentru umplutură

  • 8 mere
  • 1 lingură de ulei
  • 1 lingură scorţişoară măcinată
  • 3 linguri zahăr brun
  • opţional, 2 linguri sirop de agave

Pentru uns tava:

  • 1 lingură făină
  • 1 lingură ulei

Mod de preparare

Aluatul de tartă:

-Într-un ibric se pune zahărul cu zahărul vanilinat şi 2-3 linguri de apă şi se lasă la foc foarte mic până când tot zahărul se fluidizează şi se formează caramelul de culoare brun deschis.

-Se toarnă cu grijă restul de apă peste zahărul caramelizat şi se lasă să fiarbă câteva minute, până când se topeşte tot caramelul şi rezultă un sirop caramel concentrat. Când este gata siropul se dă deoparte şi se lasă să se răcească.

-Cât timp se răceşte caramelul se cerne făina într-un vas, se adaugă drojdia uscată şi sarea care se amestecă în făină, după care se toarnă uleiul şi se frământă. Va rezulta un aluat foarte sfărâmicios.

Tarta de post cu mere2-Se răstoarnă aluatul pe masa de lucru (dar puteţi opta şi pentru varianta frământării direct în vasul cu făina dacă acesta este suficient de larg) şi se toarnă treptat câte o lingură de sirop rece de caramel, frământând mereu, până când aluatul se leagă şi devine elastic. Aluatul va fi destul de „lipicios” din cauza siropului caramel, pe care este posibil să nu îl folosiţi tot.

-Din aluatul obţinut se formează o bilă care se va înveli în folie alimentară şi se va lăsa la rece în frigider pentru cca. ½ – 1 oră.

-După 1 oră se scoate aluatul din frigider se aşează pe masa de lucru/planşeta presărată cu făină şi se întinde cu ajutorul sucitorului o foaie rotundă de dimensiunea tăvii de copt.

Umplutura de mere:

-Cât timp aluatul este la rece ne ocupăm de umplutura de mere.

-Se spală, se usucă/şterg bine merele, se taie în jumătate şi se scot cotoarele.

-Jumătăţile de mere se taie în felii mai groase şi se pun la călit într-o tigaie cu un strop de ulei, până se înmoaie puţin, atât cât să poată fi modelate.

-Pe măsură ce feliile de măr se călesc, acestea se scot din tigaie şi se pun pe un prosop absorbant de hârtie şi se lasă să se răcească.

Tarta de post cu mere3ASAMBLAREA:

-Se tapetează o tavă rotundă cu diametrul de 28 cm ungându-se cu puţin ulei şi presărând uniform făină.

-Din aluatul pregătit, se întinde o foaie pe planşeta de lucru şi cu ajutorul sucitorului se pune în tavă. Foaia trebuie să îmbrace integral interiorul tăvii, inclusiv pereţii.

-Foaia se înţeapă cu o furculiţă şi se presara uniform cu puţină scorţişoară.

-Peste blat se aşează feliile de mere concentric, în formă de floare, începând din centrul tăvii către margine.

-După ce am aşezat frumos feliile de mere, aceste se ung cu ajutorul unei pensule cu puţin sirop caramel, iar deasupra merelor se presară restul de scorţişoară şi zahărul brun.

-Se bagă tava cu tarta în cuptorul încins şi se coace la temperatura de 180°C cca. 20 minute (depinde de cuptor), sau până când merele şi aluatul sunt uşor rumenite şi coapte.

Tartă de post cu mere şi aluat caramel       Tartă de post cu mere şi aluat caramel-Când s-a copt, se scoate tarta din cuptor, se lasă să se odihnească cca. 15 minute, după care se poate porţiona şi servi.

Tartă de post cu mere şi aluat caramel

Tartă de post cu mere şi aluat caramel-Tarta de post cu mere se poate servi atât caldă cât şi rece, stropită opţional şi după preferinţă cu sirop de agave, sau presărată cu zahăr pudră şi bucăţi de nuci caramelizate.

Tartă de post cu mere şi aluat caramel

Tartă de post cu mere şi aluat caramel

Poftă bună!

Rețeta o găsiți și pe Hobby Chef, unde am postat-o prima oară.

Notă:

-Pentru un aspect şi mai frumos puteţi folosi mere roşii, galbene şi verzi în combinaţia dorită.

-Aşezarea feliilor de măr în acest fel este opţională, acest lucru făcându-se în funcţie de inspiraţia şi răbdarea fiecăreia.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s