Prăjitură de post cu mere, nuci, stafide și aromă de portocală

Prăjitură de post cu mere, nuci, stafide și aromă de portocalăEste atât de bună această prăjitură cu mere, încât nici nu zici că este de post. Cu o textură plină, îmbogățită de prezența nucilor și stafidelor, cu aromă dulce acrișoară de mere, scorțișoară și portocală, prăjitura aceasta te ademenește și te încântă cu savoarea ei.

Am pregătit-o anul trecut în postul Crăciunului, alături de alte prăjituri ”de dulce” pentru petrecerea de Crăciun a fetei mele, special pentru colegii ei de birou și am înțeles că s-a bucurat de mare succes. Am repetat-o apoi și acasă, dar fără să reușesc să  fac nici o fotografie atunci…am pregătit-o și acum, puțin ”cosmetizată”…De fapt,  am schimbat doar tava de copt și i-am făcut o glazură cu portocale deasupra și…iatămă-s. Vin în întâmpinarea voastră cu o nouă rețetă de prăjitură de post, minunată și aromată.

Voi, bucurați-vă de rețeta aceasta simplă și rapidă, de o nouă prăjitură de post cu mere, nuci, stafide și aromă de portocală, iar eu vă aștept aici cu impresii și păreri, pentru că trebuie să o încercați! Pe curând, dragilor! 🙂

Ingrediente

  • 4 mere mari
  • 200 gr. zahăr brun
  • 120 ml ulei
  • 375 gr.făină
  • 1 plic praf de copt
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată
  • 100 gr. stafide
  • 100 gr. nuci
  • sucul și coaja de la o portocală
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon sau 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 vârf cuțit de sare

Prăjitură de post cu mere, nuci, stafide și aromă de portocalăPentru glazura de portocale:

  • 150 gr. zahăr pudră
  • sucul de la 1 portocală
  • opțional 1/4 linguriță pudră turmenic (pentru culoare)

Mod de preparare

-Mai întâi se pun stafidele la înmuiat într-un castronel cu puțină apă caldă (atât cât să le acopere) și esența de rom.

-Cu un cuțit se taie nucile grosier (mai mari).

-Se spală merele, se curăță de coajă și se rad pe răzătoarea mare.

Prajitura de post cu mere, nuci si stafide2-Merele rase se pun într-un vas/castron și se amestecă cu zahărul, zahărul vanilat (sau esența de vanilie), uleiul și sucul de portocală. Se lasă cca. 5 minute până se dizolvă zahărul.

-Între timp în alt vas/castron se cerne făina și se amestecă cu sarea, praful de copt și scorțișoara.

-Peste amestecul de făină se adaugă compoziția cu mere la care s-a adăugat coaja rasă de portocală și se omogenizează.

-La sfârșit se adaugă nucile tăiate mai mare și stafidele bine scurse care se amestecă în compoziție.

-Se tapetează tava cu ulei și făină și se toarnă aluatul pregătit. Eu am folosit o tavă de Guguluf cu diametrul de 24 cm și înălțime de 6 cm.

Prajitura de post cu mere, nuci si stafide3-Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 40-45 minute (depinde de cuptor), sau până când prăjitura este coaptă (se face ”testul cu scobitoarea”).

-Când este gata, se scoate tava din cuptor, se lasă prăjitura să se răcoreasc puțin, după care se răstoarnă pe un grătar unde se lasă să se răcească bine.

-Cât timp se răcește prăjitura preparăm glazura. Într-un vas se amestecă cu mixerul (cu viteză mică la început) zahărul farin cu zeama de portocală care se toarnă treptat, până se omogenizează, iar glazura capătă consistența unei smântâni mai subțiri. Se marește treapta de viteză la maxim și se mixează până când obținem o glazură fină și lucioasă. Opțional, se poate adăuga de la început puțin turmenic pentru culoare.

Prăjitură de post cu mere, nuci, stafide și aromă de portocală  Prăjitură de post cu mere, nuci, stafide și aromă de portocală

-Când glazura este gata, aceasta se toarnă peste prăjitura rece.

Prăjitură de post cu mere, nuci, stafide și aromă de portocală-Se dă la rece cca. 1 oră până când glazura se întărește puțin, după care se poate decora după preferință, sau nu. Eu am presărat câtiva fulgi din ciocolată amăruie.

Prăjitură de post cu mere, nuci, stafide și aromă de portocală

Prăjitură de post cu mere, nuci, stafide și aromă de portocală-Când este complet rece prăjitura se porționează după preferință și atunci ne putem bucura de savoarea ei alături de cei dragi, la desert după masă, sau la o ceașcă de cafea sau ceai, sau pur și simplu când simțiți nevoia de dulce (de post).

Prăjitură de post cu mere, nuci, stafide și aromă de portocalăPoftă bună!

Utile:

-Ingredientele se pot măsura rapid cu ajutorul unei căni obișnuite de ceai (de 250 ml): 2 căni mere rase, 1 cană rasă zahăr brun, ½ cană ulei, 2 ½ căni rase făină…

-Pentru un gust deosebit, nuca se poate prăji puțin înainte.

-Este posibil ca pentru glazură să nu folosiți tot sucul de portocală; dacă ați ”scăpat” prea mult suc de porocală și glazura vi se pare prea subțire, mai adăugați 1-2 linguri de zahăr pudră și continuați să mixați, până când glazura ajunge la consistența dorită, este fină și zahărul se simte tot mai puțin.

-Dacă nu aveți tavă de guguluf, prăjitura se poate face în tavă normală cu dimensiunea:20cmx30cm.

-Prăjitura se poate păstra acoperită în frigider, până la o săptămână și este la fel de bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s