Muşchiuleţ aromat de porc împletit cu bacon

Muşchiuleţ aromat de porc împletit cu baconFiindcă se apropie sărbătoarea Pascală cu pași repezi și nu toată lumea mănâncă miel, m-am gândit să vă arăt și această rețetă de mușchiuleț aromat de porc împletit cu bacon, care este de o savoare aparte, făcând deliciul unei mese aparte.

Cum orice sărbătoare importantă este un nou prilej pentru noi de a pregăti mâncăruri alese şi deosebite, vă prezint aici un alt mod relativ simplu, de a prepara muşchiuleţul de porc: împletit, împănat cu bacon şi aromat diferit cu mirodenii care se combină într-un gust deosebit. Muşchiuleţul pregătit astfel va excela în frăgezime, iar papilelele noastre gustative vor fi pe deplin satisfăcute de plinătatea şi savoarea aromelor revărsate. Măcar o dată trebuie încercată această reţetă. Vă puteţi da frâu liber imaginaţiei, gusturilor şi preferinţelor voastre în materie de mirodenii, testând şi încercând variantele preferate şi…cu siguranţă nu veţi regreta.  Iar la sfîrşit veţi savura o friptură deosebită în zi de sărbătoare alături de prieteni dragi şi de un pahar de vin roşu sec…Să vedeţi atunci senzaţii!

Ingrediente (6 porții)

  • 2 bucăţi mai mari de muşchiuleţ de porc (cca 500-600 gr/buc.)
  • 150 gr. bacon feliat
  • 50 gr. unt
  • 1 buc. ceapă
  • 1 buc.morcov
  • 1 linguriţă sare (sau după gust)
  • ½ linguriţă piper mozaic (negru, roşu, alb, verde) proaspăt măcinat
  • ½ linguriţă boia dulce
  • ¼ linguriţă boia iute
  • 1 linguriţă cimbru uscat
  • 6 grăunţi de usturoi
  • 2 linguri de muştar
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingură cojă rasă de lămâie
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1/2 pahar de apă
  • 1/2 pahar de vin alb

Mod de preparare

-Dacă este cazul, se spală fiecare muşchiuleţ de porc și se şterge foarte bine pentru a fi perfect uscat.

-Se fasonează muşchiuleţii (dacă este cazul) îndepărtându-se pieliţele şi grăsimea în exces.

-Se taie fiecare muşchiuleţ pe lung în trei fâşii aproximativ egale, lăsând la fiecare un capăt netăiat de cca. 3-4 cm (pentru o împletire facilă).

-Într-un vas mic se topeşte untul, se lasă la răcit, iar când acesta ajunge la temperatura camerei se unge bine cu el, masându-se uşor, fiecare fâşie de carne. Untul care rămâne se va folosi ulterior.

-Se lasă carnea să se odihnească cca. 10 minute timp în care ne ocupăm de pregătirea condimentelor.

-Se iau trei boluri mici în care se pun condimente după cum urmează: în primul bol se amestecă sarea, piperul mozaic, boiaua dulce şi iute şi cimbrul; în al doilea bol se amestecă grăunţii de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi (prin aparatul special) împreună cu muştarul; în al treilea bol se amestecă mierea, coaja şi zeama de lămâie.

-Fiecare din cele trei fâşii de muşchiuleţ se unge peste tot cu amestecul de condimente aferent unui bol, rezultând în final trei fâşii de carne condimentate diferit. Se procedează identic cu amândoi muşchiuleţii.

-Se lasă muşchiuleţii astfel pregătiţi pentru încă cca. 15 minute să îşi „tragă” aromele şi să se frăgezească, timp în care curăţăm şi spălăm ceapa şi morcovul, după care le tăiem: ceapa în jumătate sau sferturi şi morcovul în rondele subţiri.

-Se împleteşte cu grijă fiecare muşchiuleţ, începând împletitura de la capătul netăiat iar la final, celălat capăt se prinde cu scobitori sau beţe pentru frigărui.

-După ce muşchiuleţii s-au împletit aceştia se împănează cu feliile subţiri de bacon, respectiv, se aşează baconul printre împletituri.

-Se dă drumul la cuptor pentru a se încinge şi se reglează temperatura la 200°

Muşchiuleţ aromat de porc împletit cu bacon-Între timp se pune la încins o tigaie antiaderentă (teflon ) fără ulei, iar când aceasta s-a încins se prăjeşte fiecare muşchiuleţ împletit cca. 2-3 minute pe fiecare parte, atât cât să formeze o uşoară crustă maronie.

Muşchiuleţ aromat de porc împletit cu bacon-Dacă nu aveţi tigaie pe care să o puteţi băga mai apoi şi în cuptor, se transferă muschiuleţii în tava de gătit, se scurge peste ei grăsimea lăsată în tigaie, se stropesc cu restul de unt topit, se aşează bucăţile de ceapă şi rondelele de morcov printre muşchiuleţi şi se adaugă apa.

-Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se bagă în cuptorul încins la 200°C pentru cca. 20 minute.

-După 20 minute se scoate folia, se adaugă vinul, se ung muşchiuleţii cu ajutorul unei pensule cu lichidul din tavă, eventula se întorc pe partea cealaltă şi se introduce tava în cuptor până când muşchiuleţii se rumenesc.

Muşchiuleţ aromat de porc împletit cu bacon-Când sunt gata, se scot muşchiuleţii din cuptor şi se lasă să”se odihneasca” cca.10 minute acoperiţi lejer cu folie alimentară.

Muşchiuleţ aromat de porc împletit cu bacon

Muşchiuleţ aromat de porc împletit cu bacon

Muşchiuleţ aromat de porc împletit cu bacon-Se scot muşchiuleţii pe platoul de servit alături de garnitura, sosul şi salata preferată. Fiind de sezon, noi acum i-am servit simplu, cu cartofi natur condimentaţi şi murături asortate.

Muşchiuleţ aromat de porc împletit cu bacon

Muşchiuleţ aromat de porc împletit cu bacon

Poftă bună!

Rețeta aceasta am publicat-o prima oară pe Hoby Chef.

Notă:

– Cât timp sunt în cuptor, este bine să supraveghem muşchiuleţii împletiţi şi să îi stropim/ungem cu grăsimea din tavă, eventual să îi întoarcem de pe o parte pe alta pentru o rumenire uniformă.

-Când distribuiţi feliile de bacon printre împletiturile muşchiuleţului trebuie sa aveţi grijă să nu le lăsaţi prea mult în afara, deoarece acestea se prăjesc foarte repede şi se vor arde.

-Dacă preferaţi, din legumele şi lichidul rămase în tava de copt se poate prepara un sos grozav cu care se poate servi friptura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s