Prăjitură din foi cu miere

Prăjitură din foi cu mierePrăjitura din foi cu miere a fost și râmâne visul dulce al copilăriei mele. Era și este prăjitura mea de suflet, așa fină, pufoasă, cu cremă delicată, acrișoară, de griș cu lapte și unt care se potrivește de minune cu gemul de caise cu care sunt unse aromatele foi cu miere.

Da, am reinterpretat această prăjitură a cărei rețetă am luat-o din faimosul meu caiet de rețete din adolescență, probabil fiind a mamei sau a vreunei mătușe… Îmi plac prăjiturile cu foi, mai ales cu foile acestea cu miere, care sunt fragede și au un gust minunat. Am preferat acum varianta cu mai multă cremă (am dublat cantitățile), adică trei straturi de cremă și fiecare foaie unsă cu gem de caise, în locul celei cu două straturi de cremă și a unuia de gem. În plus, mi s-a părut o idee tare savuroasă să pun o glazură de ciocolată și…se pare că am avut mare dreptate.

Prăjitura mea din foi cu miere a ieșit excelentă, delicioasă…”Albinița” a colpilăriei noastre este divină și sub această formă.

Voi termina cu laudele sperând să mă credeți pe cuvânt și vă las cu rețeta mea, poate prea lungă, dar…v-ați obișnuit voi cu mine și știți că vreau să vă explic pas cu pas, în detaliu, toate trucurile și secretele mele, nu? Așadar, citiți rețeta cu răbdare! Deși rețeta este lungă, prăjitura este foarte simplă și ușor de pregătit, nu cred să vă ia mai mult de o oră. Foile se fac rapid, iar crema este floare la ureche… 😉

Vă aștept cu păreri și impresii tot aici, pe blog! Pe curând, dragilor! 🙂

Ingrediente

Pentru FOI CU MIERE( 4 bucăți):

  • 200 gr. zahăr
  • 3 linguri de miere
  • 6 linguri de lapte
  • 50 gr. unt
  • 1 ou
  • 1 linguriță bicarbonat stins cu zeamă de lămâie (sau apă minerală)
  • făină cât cuprinde (cca. 750 gr.)
  • ½ linguriță esență vanilie
  • coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • un vârf cuțit sare

 Pentru CREMA DE GRIȘ:

  • 1,0 l lapte
  • 10 linguri de griș (180 gr.)
  • 300 gr. zahăr pudră
  • 300 gr. unt (80% grăsime)
  • 1-2 lingurițe esență de vanilie (după gust)
  • coaja rasă de la 1 lămâie (sau după gust)
  • zeama de la 2 lămâi

 Pentru ASAMBLARE:

  • 1 borcan gem de caise (sau orice alt gem acrișor)

 Pentru GLAZURA DE CIOCOLATĂ:

  • 100 gr. ciocolată neagră
  • 30 gr. unt
  • 2 linguri sirop d(opționae porumb

Pentru DECORl):

  • 2 linguri ornamente de ciocolată
  • 2 linguri coajă de portocală confiată

Mod de preparare

FOILE CU MIERE(4 foi):

-Se pun împreună zahărul, mierea, laptele, untul, într-o crăticioară care se lasă la foc mic, până când se topesc toate ingredientele și se amestecă ușor cu o lingură de lemn/spatulă pentru omogenizare.

-Când ingredientele s-au topit, se ia crăticioara de pe foc și se dă deoparte pentru a se răci conținutul.

-Când amestecul s-a răcorit se pune oul și se amestecă până ce acesta se incorporează.

Prajitura din foi cu miere1-Se adaugă apoi bicarbonatul stins cu puțină zeamă de lămâie, esența de vanilie, coaja rasă de lămâie, sarea, apoi se pune treptat făina (cernută înainte) cât cuprinde, pentru a rezulta un aluat tare, elastic care să poată fi frământat și modelat.

-Se împarte aluatul în patru părți egale și se întind patru foi subțiri care se vor coace pe fundul tăvii. Eu am întins toate foile pe blatul de lucru presărat cu făină, după care le-am mutat cu grijă pe hârtie de copt tăiată pe dimensiunea tăvii.

Prajitura din foi cu miere2-Se translatează hârtia de copt cu foaia de aluat pe fundul tăvii, se înțeapă aluatul cu furculița și se bagă în cuptorul preîncălzit la 175°C pentru cca. 8 minute (depinde de cuptor), până când foaie se rumenește ușor pe margini. La copt, foile își vor schimba culoarea în auriu, de la miere.

-După ce toate foile s-au copt, se lasă să se răcească fiecare, separat. În timp ce foile se răcesc, ne ocupăm de cremă.

CREMA DE GRIȘ:

-Se pune grișul într-un castron, se toarnă treptat lapte rece (cca. un pahar) și se amestecă cu o lingură de lemn/tel până se obține o compoziție fluidă ca o smântână mai subțire.

-Se pune restul de laptele la fiert.

-Când laptele începe să clocotească se toarnă în el, încet, amestecând continuu, compoziția de griș și se lasă să fiarbă la foc mic amestecînd în continuare, până când crema este fiartă și se îngroașă suficient. Vom obține astfel un griș cu lapte mai consistent și mai vârtos.

-Se dă crema la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.

-Între timp se mixează untul cu zahărul pudră până când acesta devine cremos și își dublează volumul, iar zahărul nu se mai simte.

Prajitura din foi cu miere2a-Se adaugă treptat zeama de la cele două lămâi și se continuă mixarea cu mixerul la viteză mică.

-Peste crema rece de griș (la temperatura camerei) se adaugă spuma de unt cu lămâie, coaja de lămâie și esența de vanilie și se continuă mixarea la viteză medie, până când se obține o cremă de griș omogenă, fină, aerată și alifioasă.

GLAZURA DE CIOCOLATĂ:

-Glazura se pregătește a doua zi, după ce prăjitura a stat deja la rece.

-Într-un vas mic se pune ciocolata ruptă bucățele împreună cu untul, se lasă la foc mic, sau pe baie de abur, amestecând ușor până când acestea se topesc și rezultă o cremă fină.

-Se adaugă siropul de porumb, se omogenizează, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească.

ASAMBLARE:

-Crema se împarte în trei părți și se întinde peste primele trei foi, care au fost unse mai întâi cu gem de caise.

Prajitura din foi cu miere3-Se așează prima foaie în tava de asamblat, se unge cu gem de caise cu ajutorul unei pensule, se întinde primul strat de cremă care se nivelează, se așează foaia a doua și se presează puțin.

Prajitura din foi cu miere4-Se procedează similar cu foaia a doua și a treia: se unge fiecare cu gem și se întinde crema de griș, peste care se așează foaia următoare și se presează.

-Peste ultima foaie, a patra, se va turna glazura de ciocolată a doua zi.

-Prăjitura astfel asamblată se dă la rece cu o mică greutate peste ea și se ține acolo cel puțin o zi, timp în care foile se înmoaie și se înfrăgezesc. (Aveți grijă să nu puneți o greutate prea mare, pentru că riscați să iasă crema dintre foi. După câteva ore, după ce crema se întărește, trebuie să luați ”greutatea” de pe prăjitură).

Prajitura din foi cu miere5-După 24 ore de stat la rece, se prepară glazura de ciocolată care se toarnă puțin călduță peste prăjitură și se nivelează frumos.

Prăjitură din foi cu miere

Prăjitură din foi cu miere-Se mai lasă prăjitura glazurată la rece încă vreo 4-5 ore, până se întărește glazura.

Prăjitură din foi cu miere

Prăjitură din foi cu miere-Înainte de servire se taie prăjitura după preferință și se decorează opțional cu ornamente de ciocolată și fâșii fine de portocală confiată cum am procedat eu, sau…după dorința și inspirația fiecăruia.

Prăjitură din foi cu miere

Prăjitură din foi cu mierePoftă bună!

Secrete” utile:

-Dacă vă hotărâți să pregătiți această prăjitură, trebuie să o faceți cu 1-2 zile înainte de consum, pentru a lăsa suficient timp foilor să se înmoaie și să devină pufoase.

-Pentru diminuarea timpului pregătire, foile se pot coace simultan, câte două, la jumătatea timpului inversând poziția tăvilor în cuptor.

-Atenție, foile coapte nu se vor suprapune dacă sunt calde! Atunci când se răcesc acestea trebuie să fie tari, ca un biscuit…deci nu vă speriați! Se vor înmuia și vor deveni foarte pufoase după ce asamblăm prăjitura și vor sta la rece cel puțin o zi.

-Crema este gata atunci când bulele de fierbere sunt foarte mari și ea are o consistență mai tare decât a grișului cu lapte.

-Pentru a împiedica formarea unei pojghițe inestetice cât timp se răcește, crema de griș se acoperă direct pe suprafața ei cu folie alimentară.

-Se poate renunța la glazura de ciocolată și atunci prăjitura se decorează simplu cu zahăr pudră.

 

4 gânduri despre „Prăjitură din foi cu miere

Lasă un răspuns către Maria Udrea Anulează răspunsul