Borș de miel

Borș de mielNu există masă de Paști la noi în familie fără să facem borș de miel. Și cum sărbătoarea Pascală se apropie cu pași repezi, iar eu încă nu m-am învrednicit până acum să vă dau această rețetă, m-am gândit să v-o scriu azi. Da, nouă ne place carnea de miel și cel puțin de 3-4 ori pe an pregătesc diverse feluri de mâncare cu ea. Așadar, acum a venit rândul acestui borș minunat,  pregătit simplu, ca la mine în sudul țării, unde borșul de miel nu se drege cu ou și smântână. Cu această rețetă am crescut, așa că vreau să v-o prezint la fel și vouă. Cum mama mea nu punea nici orez în acest borș, tot așa îl pregătesc și eu acum.

La noi, la borșul de miel, pe lângă carnea cu os folosită, se pune musai și căpățâna întreagă sau jumătate. De regulă, în fiecare an de Paști, dacă nu cumpărăm miel, este imposibil să nu primim cadou cel puțin unul. Încă de atunci îl porționăm  (recunosc, tot cu ajutorul mamei și al soțului), opresc carne proaspătă pentru masa de Paști (drob, borș, stufat, friptură), iar restul îl împart în punguțe etichetate pe categorii: carnea cu os (cap, gât, capul de piept, șir, rasoale/picioare, coada) merge la ciorbă/borș, mâncare, stufat, iar pulpa, o parte din antricot și fleica, spata la friptură; antricotul și fleica le porționez și pentru ciorbă/mancare și pentru friptură, deși cea mai bună carne la friptură rămâne tot pulpa (din spate). V-am povestit toate acestea, deoarece borșul nostru de miel are câte puțin din toate ca să satisfacă toate preferințele, dar voi puteți pune ce carne vă avantajează, însă obligatoriu cu os.

Uneori mama mai punea măcriș și câteva fire de ceapă verde, dar eu am constatat de-a lungul anilor că ne place mai mult fără. Dorim să simțim gustul de carne fragedă, atât de plăcut al mielului…până la urmă aceasta fiind adevărata savoare a acestui borș…Iar gustul și aroma borșului nu pot fi accentuate decât de o mână zdravănă de leuștean proaspăt…care îi va da o aromă desăvârșită.

La mine acasă era obiceiul ca în momentul servirii ciorbei de miel să se scoată căpățâna separat pe un platou/farfurie, iar capului de familie (tatei)  îi revenea sarcina să o porționeze și să o împartă la ceilalți meseni…evident bătălia era pe bietul creieraș. În copilărie, adoram acest ritual (poate puțin prea ”barbar”) al prânzului tradițional de Paști, în familie.  Acum, sarcina a revenit soțului meu care a păstrat tradiția familiei mele. Iubesc tradițiile de familie și sărbătorile acasă și…cred că acestea sunt momentele cele mai grele când mi se face un aprig dor de tata. 😦

Off…borșul acesta! M-au năpădit amintirile scriind, dar înghit totuși în sec acum numai când mă gândesc la el…Este o ciorbă aproape obișnuită, dar care dă atâta savoare, plinătate și aromă mesei de Paști. Savurați-l și voi, dragii mei și pregătiți-l așa cum vă place, cum v-ați obișnuit acasă. Sărbători binecuvântate, tuturor!

Ingrediente (10-12 porții)

  • 1,5 kg carne de miel (căpățână, picioare, gât, câte o bucătă mică de antricot, șir și fleică, sau după preferință)
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • ½ ardei gras
  • 1 păstârnac
  • ½ rădăcină ţelină mică
  • ½ rădăcină pătrunjel
  • 1 legătură leuștean verde
  • 4 roșii ( sau 2 linguri pastă de roșii)
  • 1 litru borș
  • 3 litri apă
  • sare (după gust)

Mod de preparare

-Se curăță foarte bine (mai ales căpățâna), se spală carnea și se porționează, după preferință. Căpățâna se lasă întreagă.

-Se curăţă, se spală și se taie legumele (morcovii, cepele, ardeiul gras, păstârnacul, țelina, pătrunjelul) în cuburi mici, sau după preferință, iar leușteanul se toacă mărunt.

Borș de miel-Se spală, se decojesc roșiile și se taie mărunt, sau se dau pe răzătoare, cum am făcut eu.

-Într-o oală mai mare se pune carnea la fiert cu apă rece și puțină sare, având grijă ca atunci când începe să fiarbă, să luăm toată spuma. După ce am spumuit-o foarte bine, acoperim oala și lăsăm să fiarbă la foc mic.

Borș de miel-Când carnea este pe jumătate fiartă se adaugă toate legumele tăiate.

-Pe parcurs, se mai completează ciorba cu apă fiartă, după caz. (Nu trebuie să umpleți oala cu apă, trebuie să țineți cont că mai este de pus și borșul).

-Se fierbe separat borșul, se ia spuma și  se strecoară, dacă este cazul.

-După ce carnea și legumele sunt fierte, se pun roșiile date pe răzătoare și se lasă să mai dea câteva clocote până când roșiile sunt fierte, după care se adaugă borșul deja fiert, treptat, după gust și se potrivește de sare.

-După ce s-a ”umplut” oala cu borș se lasă ciorba să fiarbă încă puțin, preț de un clocot, două, după care se oprește focul și se presară leușteanul proaspătă tocată mărunt. Se ține oala acoperită cu capacul pentru câteva minute pentru ca toată aroma să fie infuzată în borș.

Borș de miel-Borșul de miel se servește fierbinte, cu ardei iute proaspăt sau murat și după preferință cu usturoi sau ceapă verde.

Borș de miel

Borș de mielPoftă bună!

 Utile:

-Vă trebuie ceva măiestrie pentru a curăța căpățâna de miel, așa că trebuie să vă înarmați și cu ceva răbdare. Se sparge și se desface maxilarul în două pentru a se curăța bine, precum și pentru a scoate limba care se curăță separat.

-Pentru a elimina toxinele din carne este bine ca să aruncați prima apă în care a fiert carnea câteva clocote (până apar primele semne de spumă).

-Am selectat câteva sfaturi/filmulețe/articole utile pentru voi despre carnea de miel pe care vi le prezint mai jos:

  •  Cum se tranșează un miel:

            https://www.youtube.com/watch?v=InFgwUMBO4o

            https://www.youtube.com/watch?v=WIwjyRFFT9M

  • Ca la români:

           https://www.youtube.com/watch?v=yznCZH2a1Cg

  •  Cum se imparte și ce se poate pregăti din carnea de miel:

       http://www.blow.ro/2012/04/09/cum-se-imparte-si-ce-se-poate-prepara-din-carnea-de-miel/

  • Totul despre carnea de miel:

       http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/tu-ce-stii-despre-carnea-de-miel-4219170/

       http://www.femeia.ro/sanatate/totul-despre-carnea-de-miel-2146202

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s