Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramel

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramelVă propun o rețetă de prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramel, sau cum să te bucuri de un deliciu de prăjitură atunci când ești provocat la un concurs de Medy și primești o leapșă dulce de la ea, când te gândești că vine Sfintele Paști și nu ai niciodată timp să pregătești n tort, sau când desertul tău trebuie ales să satisfacă gustul, doleanțele și celor dragi.

Da, dacă tot trebuia să fac un desert cu produse de la Dr. Oetker pentru masa de Paști, ținând cont de abundența de mâncăruri și preparate delicioase, atunci ce ar merge cel mai bine alături de dulciurile tradiționale, decât un desert răcoritor, ușor, cu fructe de sezon, cu blat pufos cu aromă de căpșuni însiropat cu caramel și cremă de vanilie. Se face relativ ușor, relaxat, se poate pregăti repede în etape, lăsând astfel timp preparării și altor bunătăți.

Nu știu la voi cum este, dar cum eu nu reușesc să fac niciodată tort de Paști, i-am dat acestei prăjituri un aer festiv special pentru această zi și chiar mă gândesc acum că poate ține locul cu brio unui tortuleț. Până la urmă chiar nu contează decorul, atunci când gustul este absolut divin, prăjitura a fost apreciată și s-a terminat în două zile.

Pentru că este simplă, aromată, cu gust și parfum de căpșuni proaspete, cu accente de caramel care îi dă o savoare aparte și cu o textură plăcută, această prăjitură poate face deliciul meselor de sărbători și nu numai… Poate fi făcută în orice moment al anului și chiar dacă o pregătim în tava normală de aragaz…va fi la fel de cuceritoare. De mult m-a tentat această combinație căpșuni-vanilie-caramel și îmi doream să pregătesc un astfel de desert, care să întrunească gusturile tuturor membrilor familiei. 🙂

Vă las rețeta de prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramel și vă doresc Sărbători Pascale frumoase, cu binecuvântare și liniște!

Ingrediente

BLAT :

  • 6 ouă
  • 150 gr. zahăr pudră
  • 200 gr. făină
  • 3 linguri (mai mari) sirop concentrat de căpșuni (sau sirop din dulceața de căpșuni)
  • coaja rasă de la 2 portocale
  • 1 plic zahăr vanilinat Dr. Oetker
  • 1 plic praf de copt Dr. Oetker
  • 1 vârf cuțit sare
  • opțional, după caz, colorant alimentar roșu Dr. Oetker
  • ulei, făină pentru tapetat tava

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramelCREMA DE VANILIE:

  • 8 gălbenușuri
  • 120 gr. zahăr pudră
  • 80 gr. zahăr pudră cu aromă de vanilie Dr. Oetker
  • 1 l lapte
  • 90 gr. amidon alimentar Dr. Oetker
  • 200 gr. unt
  • 1 plic esență vanilie Bourbon Fineese de la Dr. Oetker

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramelSIROP CARMEL:

  • 200 gr. caramel de casă (sau caramele cu lapte)
  • 100 ml lichior Amaretto
  • sucul de la 2 portocale

SONY DSCPrăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramelASAMBLARE ȘI  ( opțional) DECOR:

  • 800 gr. căpșuni
  • 200 ml. smântână dulce pentru frișcă (30% grăsime)
  • 2-3 linguri zahăr pudră (opțional)
  • 8 albușuri
  • 150 gr. zahăr tos
  • 150 gr. fulgi de migdale
  • frunze de mentă
  • câteva ouă de ciocolată

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramel

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramelMod de preparare

BLAT:

-Se încinge cuptorul la 180°C.

-Se unge tava de copt cu ulei și se tapetează cu făină, sau cu hârtie de copt. Eu am folosit o tavă circulară cu diametrul 28 cm.

-Se separă gălbenușurile de albușuri și se bat bine împreună cu un praf de sare și cu 2 linguri de zahăr pudră, până încep să se albească și zahărul nu se mai simte.

-Se adaugă coaja rasă de portocală și se omogenizează.

-Se bat/mixează bine, spumă tare, cele 6 albușuri cu un praf de sare.

-Se adaugă treptat restul de zahăr amestecat cu zahărul vanilinat și se bate/mixează în continuare până ”se topește” zahărul iar bezeaua este densă și tare.

Prajitura cu capsuni, crema de vanilie si bezea caramel5-Peste spuma de albușuri se adaugă treptat siropul concentrat de căpșuni, mixând în continuare până se incorporează tot siropul iar bezeaua capătă o culoare ușor roz. Dacă doriți o culoare mai intensă (trebuie să țineți cont că nu s-au pus gălbenușurile și culoarea se va diminua), puteți adăuga 1-2 picături colorant alimentar, după preferință. Eu am avut un sirop concentrat de casă, de căpșuni de la soacra mea și bezeaua s-a colorat frumos și discret.

-Se adaugă treptat gălbenușurile peste bezea, alternând cu făina cernută împreună cu praful de copt și se omogenizează amestecând încet și cu grijă doar cu o spatulă sau lingură de lemn. Mișcările trebuie să fie circulare, de sus în jos pentru a nu strica bezeaua. Va rezulta un aluat aerat, pufos, care va curge destul de greu.

Prajitura cu capsuni, crema de vanilie si bezea caramel6-Se toarnă aluatul în tavă și se bagă la copt în cuptorul încins, la temperatura de 180°C pentru cca. 30 minute (depinde de cuptor), sau până când blatul s-a rumenit ușor și s-a desprins de pe margini.

-Când este gata, se scoate blatul din cuptor și se răstoarnă imediat pe un grătar unde se lasă să se răcească. În cazul în care blatul a crescut inegal, se lasă la răcit așa răsturnat, cu fundul în sus, pentru a se aplatiza uniform.

Prajitura cu capsuni, crema de vanilie si bezea caramel7-Când este complet rece blatul se taie pe orizontal în trei discuri.

                                                    *  *  *

Cât timp se coace blatul și se răcește, se pregătește crema de vanilie și siropul caramel:

CREMA DE VANILIE:

-Într-un vas/castron se amestecă bine cele 8 gălbenușuri cu tot zaharul pudră (inclusiv cel aromat), până nu se mai simte zaharul.

-Se adaugă amidonul și apoi treptat 1 pahar de lapte rece, amestecând bine în continuare.

-Restul de lapte se pune într-o cratiță antiaderentă (din teflon/ceramică sau cu fund dublu) pe foc, iar când acesta s-a încălzit se iau 2 polonice de lapte cald și se toarnă treptat peste amestecul de gălbenușuri, amestecând repede și bine, astfel încât să uniformizăm temperaturile.

-Se toarnă încet compoziția de ou peste laptele fierbinte din cratiță amestecând continuu și se lasă să fiarbă la foc mic, continuând să amestecăm pentru a nu se forma cocoloașe. Amidonul fierbe și se îngroașă repede, deci….se ține crema pe foc pană ce aceasta se îngroașă și începe să se desprindă de pe vas.

Prajitura cu capsuni, crema de vanilie si bezea caramel8-Când crema este fiartă se dă la o parte de pe foc și se lasă la răcit la temperatura camerei.

-În crema rece se adaugă esența de vanilie și untul moale la temperatura camerei, mixând bine câteva minute până când capătă o textură fină și delicată.

SIROP CARMEL:

-Se pun într-un ibric toate ingredientele și se lasă la foc mic, amestecând din când în când, până când caramelul se topește și rezultă un sirop gros, omogen.

-Se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.

ASAMBLAREA:

-Cât timp se răcește crema și siropul, pregătim smântâna dulce pe care o batem puțin cu telul, adăugând după gust zahăr pudră, după care o lăsăm câteva minute în frigider să se răcească.

-Se spală căpșunii, se înlătură codițele și se taie felii mai subțiri, sau după preferință.

-Așadar, pentru asamblare avem nevoie de: cele 3 blaturi tăiate, crema de vanilie, smântâna dulce bătută, căpșunii feliați și siropul caramel.

-Se așează primul blat pe platoul de montat și se însiropează ușor, uniform cu 4-5 linguri de sirop caramel.

-Se întinde un strat foarte subțire de smântână (doar cât să stea căpșunile), se așează feliile de căpșuni după dorință și se întinde apoi jumătate din cremă.

Prajitura cu capsuni, crema de vanilie si bezea caramel9-Se așează al doilea blat, se presează foarte ușor (cu grijă, să nu vă iasă căpșunii și crema) și se repetă identic operațiunile de mai sus.

-Peste al doilea strat de cremă se așează ultimul blat, care doar se însiropează.

-Se îmbracă prăjitura cu un strat subțire de smântână și se lasă la rece, în frigider, pentru minim 2 ore, până când se întărește smântâna.

-După aproximativ două ore prăjitura este bună de servit, nu înainte de a o decora.

-Dacă v-a mai rămas smântână dulce, se întinde puțin pe lateral și se decorează cu fulgi de migdale.

-Pentru bezeaua caramel, se bat mai întâi albușurile spumă tare cu un praf de sare, cu ajutorul mixerului.

-Se pun cele 150 gr zahăr într-un ibric mai larg pe foc mic și se lasă să se topească amestecând ușor, până când caramelul capătă culoarea coniacului.

-Peste spuma de albușuri se toarnă trepat zahărul caramelizat fierbinte (imediat ce este luat de pe foc) și se mixează la viteză maximă, până când tot caramelul este incorporat. Bezeaua este în acest fel prelucrată termic și capătă o ușoară nuanță de caramel.

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramel

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramel-Se pune bezeaua caramel cu lingura peste prăjitură, din loc în loc formând niște vârfuri/moțuri, iar pe margine se așează căpșuni tăiați în jumătate și câteva frunzuțe de mentă. În mijlocul ”cuibului” de bezea se pun câteva ouă de ciocolată, că doar este pentru Paști, nu?

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramel

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramel

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramel-Pentru a fixa acea formă de cuib și a da un aspect mai interesant eu am ars bezeaua cu o lampă specială.

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramel

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramel

-Prăjitura se feliază apoi după preferință și se servește alături de căpșuni proaspeți.

Prăjitură cu căpșuni, cremă de vanilie și bezea caramelPoftă bună!

Pentru această prăjitură m-am inspirat din revista Mega Imge – ”Rețete 100 deserturi”.

Utile:

-Asamblarea prăjiturii se face când blatul, crema și siropul sunt complet reci, la temperatura camerei.

-Pentru a preveni formarea unei cruste inestetice, cât timp crema de vanilie se lasă la răcit, aceasta se acoperă cu folie alimentară.

-Pentru un gust deosebit, fulgii de migdale se pot prăji puțin în cuptor.

-Decorarea acestei prăjituri este opțională. Puteți la fel de bine să o ornați cu frișcă și căpșuni, sau doar simplu cu căpșuni peste stratul subțire de smântână bătută. În această situație, albușurile se păstrează în pungi/cutii la congelator.

-Fiind cu căpșuni, prăjitura se păstrează în frigider, maxim 3 zile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s