Pulpă de miel umplută cu spanac

Pulpă de miel umplută cu spanacDeoarece Sfintele Paști se apropie cu pași repejori mi-am adus aminte de această rețetă pe care am postat-o acum ceva vreme pe Hoby Chef. Cum carnea de miel este acum la mare căutare, iar gospodinele vor căuta rețete felurite și deosebite în afara tradiționalei fripturi de miel, această rețetă de pulpă de miel umplută cu spanac poate fi o alegere bună.

Pulpa de miel umplută cu spanac  este de fapt o ruladă fragedă și suculentă cu un gust extraordinar îmbogățit de aroma verde a primăverii prin umplutura de spanac proaspăt. Se pregătește destul de ușor și nu vă ia nici foarte mult timp. Din propria mea „experiență”, la această rețetă, trebuie să aveți în vedere doar ”două momene critice”: pulpa de miel trebuie rulată strâns și cu răbdare, să nu vă curgă umplutura în tavă la copt (cum am pățit eu) și să lăsați ruloul să se răcorească puțin înainte de a-l tăia, umplutura fierbinte fiind moale datorită cașcavalului. Deci, nu trebuie tăiată fierbinte, așa cum am procedat eu, indiferent  de câtă poftă vă este și cât vă plouă în gură de la mirosul revărsat în bucătărie. 😉

Vreau să refac această rețetă de pulpă de miel umplută cu spanac în zilele următoare, să o savurăm și noi la masa de Paști și pe voi să vă uimesc mai apoi cu niște fotografii mai arătoase. Sper să reușesc să fac fotografii, pentru că destul de rar apuc să fac asta la mesele de sărbătoare. 😉 Până atunci, să vă fie bine! Sărbătoare Pascală îmbelșugată și luminată alături de cei dragi!

Ingrediente (6-8 porții)

  • 1 buc. pulpă de miel dezosată (de preferat cea din spate)
  • 500 gr. spanac proaspăt (sau 250 gr. spanac congelat)
  • 1 buc. ceapă
  • 1 buc. ou
  • 100 gr. caşcaval
  • 60 gr. unt
  • 1 lingură ulei măsline
  • 8 buc. grăunţi usturoi
  • 1-2 buc. roşii
  • 1pahar de vin alb
  • 1 linguriţă cimbru
  • 1 linguriţă sare
  • ½ linguriţă piper

Mod de preparare

-Dacă pulpa este întreagă, se spală, se şterge bine, se dezosează şi se curăţă de grăsime şi pieliţe şi se taie în aşa fel încât se obţine o bucată aproximativ dreptunghiulară.

-Dacă pulpa este dezosată aceasta doar se curăţă şi se fasonează astfel încât să obţinem o bucată de carne nu foarte groasă, de formă dreptunghiulară.

-Într-un castronel se amestecă uleiul de măsline, 1-2 linguri de vin alb, sarea, piperul, cimbrul şi 3 grăunţi de usturoi zdrobiţi (prin aparatul special).

-Pe un tocător sau suprafaţă plană se întinde pulpa de miel fasonată, se bate uşor cu ciocanul de şniţele şi cu ajutorul unei pensule se unge cu amestecul de condimente pregătit.

Pulpă de miel umplută cu spanac-Se rulează pulpa, se pune într-un vas, se acoperă cu folie alimentară şi se dă la rece pentru cel puţin 2 ore.

-Între timp ne ocupăm de spanac.

-Se alege spanacul, se păstrează numai frunzele verzi sănatoase și se spală în cât mai multe ape.

Pulpă de miel umplută cu spanac-Se lasă pe foc un vas mai mare cu apă, iar când apa clocotește se pune treptat spanacul și se opărește cca. 1-2 minute.

-Spanacul opărit se scoate într-o sită, pentru scurs.

-Între timp se spală ceapa, se taie mărunt şi se căleşte uşor în jumătate din cantitatea de unt.

-Când spanacul s-a răcit suficient cât să fie manevrabil, se ”stoarce” puțin între mâini să fie bine scurs, apoi se taie mărunt şi se adaugă peste ceapa uşor călită.

Pulpă de miel umplută cu spanac-Se căleşte spanacul în amestec cu ceapa până când lichidul lăsat de spanac scade complet.

-Se opreşte focul şi se lasă spanacul să se răcească.

-Peste spanacul rece se adaugă un ou, caşcavalul ras, 2 grăunţi de usturoi tocaţi mărunt, sare şi piper după gust.

Pulpă de miel umplută cu spanac-După două ore se scoate pulpa de miel din frigider, se întinde pe o suprafaţă plană (tocător), se aşează deasupra umplutura de spanac şi se rulează carnea cât mai strâns şi uniform, prinzându-se din loc în loc cu scobitori. Pentru a nu se desface este bine ca ruloul de carne să se lege cu sfoară de bucătărie.

Pulpă de miel umplută cu spanac-Se pune restul de unt într-o tigaie mai mare pe foc, iar când acesta se topeşte se pune ruloul de carne care se prăjeşte uşor câte 1-2 minute pe toate părţile.

-Când ruloul este uşor prăjit se mută într-o tavă sau vas termorezistent, se toarnă untul rămas de la prăjit, se pun roşiile tăiate felii, 3 grăunţi de usturoi tăiat mărunt şi se toarnă ½ din cantitatea de vin.

Pulpă de miel umplută cu spanac-Se acoperă tava cu folie alimentară de aluminiu şi se bagă în cuptorul încins la 200°C pentru cca. 1 oră.

-După 30 minute se scoate tava din cuptor, se înlătură folia de aluminiu, se întoarce ruloul şi se introduce din nou tava în cuptor.

-Pulpa de miel umplută cu spanac se ţine la cuptor până când aceasta este bine făcută şi rumenită frumos. Pentru o rumenire uniformă, din când în când se unge pulpa cu sosul din tavă, se întoarce şi se stropeşte cu restul de vin.

Pulpă de miel umplută cu spanac-Când este gata se scoate tava din cuptor şi se lasă acoperită să se „odihnească” cca. 10-15 minute, după care se înlătură sfoara, eventual scobitorile şi se acoperă din nou până la servire.

Pulpă de miel umplută cu spanac-Se scoate pulpa umplută de miel pe un platou, se taie aproape rece în felii de cca. 1 cm şi se seveşte alături de salata şi garnitura preferată.

 Poftă bună!

Utile:

-Dacă nu aveţi spanac proaspăt, puteţi folosi spanacul congelat; acesta se căleşte direct, adăugându-se peste ceapa călită.

-Pentru a nu ieşi umplutura de spanac trebuie ca ruloul să fie cât mai bine strând şi legat.

-Este bine ca pulpa umplută cu spanac să fie tăiată aproape rece, nu fierbinte cum am tăiat-o eu. Din cauza caşcavalului, umplutura cu spanac este moale atunci când este fierbinte.

-Dacă preferaţi, sosul din tavă  se poate trece prin sită, se condimentează după dorinţă cu sare şi piper şi se serveşte servi alături de feliile de pulpă umplută.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s