Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacao

Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacaoDulce, aromat și savuros, cu nuci, stafide, rahat, mac, ciocolată sau brânză, la noi, cozonacul este simbolul tradiționalului și nu poate lipsi de pe masă la nici o sărbătoare creștină.

Cozonacul pufos cu aluat opărit este o rețetă de cozonac de familie, o rețetă mai veche, care a fost îmbunătățită progresiv de-a lungul timpului. Aceasta este practic rețeta originală de la care am pornit și pe care am adaptat-o mai apoi în rețeta pentru cozonac de casă cu nucă, cu aluatul frământat la mașina de pâine. Deși la mine în familie este preferat doar cozonacul umplut cu nucă și albuș, pentru această rețetă am pregătit și o umplutură mai specială, o cremă de nucă cu cacao, pe care am să v-o prezint în continuare.

Avantajul acestui cozonac cu aluat opărit este acela că iese tare pufos și se păstrează așa mai  mult timp. V-am povestit istoria acestei rețete de cozonac, (cel mai bun după gustul meu 😉 ), când am scris rețeta cozonacului de casă cu nucă. Este practic rețeta din familia socrului meu, mare iubitor și amator de cozonac de casă. De peste 25 de când am intrat în familia lor am mâncat același cozonac pufos și delicios preparat chiar de dumnealui. În ultimii ani, din cauza vârstei înaintate nu a mai putut face cozonaci și atunci le-am cumpărat o mașină de pâine și am învățat-o pe soacra mea să facă rețeta la mașina de pâine. Nu vă pot spune câtă bucurie a fost pe chipul socrului meu când a văzut că vor putea avea în fiecare an de sărbători cozonaci făcuți în casă, după chiar rețeta lui.

Să revin însă la rețeta aceasta care este cea tradițională, cu frământare. Este puțină muncă la cozonaci, dar și satisfacția finală este pe măsură. Pufoșenia, aromele cozonacilor vă vor lămuri că este o rețetă extraordinară. Ani de zile, până să primesc mașina de pâine, am făcut această rețetă, mai întâi soțul meu, apoi de vreo 5-6 ani încoace, eu. Nu vă spun cum era pe vremuri când mergeam la socrii și ne ”comparam” cozonacii. Fiecare ne lăudam ”marfa”…de fapt aceeași rețetă făcută de mâini diferite…Toată lumea spunea mereu că ai mei sunt mai buni… 😉 Veți vedea acum și voi!

De mult timp m-am gândit să vă dau și această rețetă, iar acum în prag de sărbătoare Pascală, mi se pare tocmai potrivită ideea. Cozonacii mei sunt pufoși, dulci, aromați și vă vor inunda casa de miresme de sărbătoare și inima de bucuria reușitei. Într-un cuvânt, cozonacii după acestă rețetă sunt grozavi și merită fiecare picătură de sudoare vărsată pentru ei. Am încercat să vă explic rețeta pas cu pas și în detaliu, astfel încât să nu uit nimic și să vă conduc către o reușită deplină pentru a avea cei mai buni și pufoși cozonaci ever.

Numai încercați-i și minunați-vă de cozonacii pe care îi veți obține!

Cu suflet luminat să petreceți un Paște fericit, liniștit și îmbelșugat alături de cei dragi!!

Ingrediente (2 cozonaci mari sau 3 mai mici)

Pentru ALUAT:

  • 1 kg făină albă pentru cozonac (000 nule)
  • 400 ml lapte duce
  • 350 gr. zahăr
  • 3 ouă întregi și 4 gălbenușuri
  • 200 gr. grăsime (eu pun jumătate unt și jumătate ulei; dacă aveți untură de pasăre/porc puteți să puneți cu aproximație câte o treime din fiecare: ulei, unt, untură)
  • 50 gr. drojdie
  • arome ( după gust); eu pun așa:
    • 2 fiole esență rom sau 3 lingurițe rom
    • coja rasă de la 1 lămâie mare
    • 2 lingurițe esență de vanilie sau 2 – 3 plicuri zahăr vanilinat
  • 1 linguriță sare

Pentru UNS:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 2-3 linguri lapte
  • 3 – 4 linguri zahăr tos cu 3 linguri apă

Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacaoPentru UMPLUTURĂ DE CREMĂ DE NUCĂ CU CACAO:

  •  300 g nucă măcinată
  • 125 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 80 g unt
  • 1 gălbenuș de ou (opțional)
  • 1 lingură cacao
  • 1/2 linguriță scortișoara
  • 2 plicuri zahar vanilinat

Mod de preparare

ALUATUL DE COZONAC:

-Într-un castron mare/ lighean (în care se va frământa cozonacul) se cerne de 2-3 ori făina și se ține într-un loc cald cca. 8-10 ore, până când făina devine călduță, tocmai bună pentru cozonaci.

-Se pregătește întâi maiaua cu aluat opărit.

-Se iau 2-3 linguri (cca. 75 gr) de făină și se pun separat, într-un castron (mai mare).

-Din cei 400 ml lapte se ia o cană cu cca. 200 ml lapte care se pun într-un ibric pe foc să fiarbă. Când laptele a început să clocotească se toarnă imediat peste cele 2-3 linguri de făină și se amestecă bine să se desfacă și să nu facă cocoloașe. Aluatul opărită, va arăta ca o pastă și ea trebuie să rămână aproape caldă.

-Separat, dar în același timp, se sfărâmă cu o furculiță cele 50 gr. drojdie într-un castron cu 2-3 linguri de lapte călduț. Se amestecă bine și se pune apoi o lingură de făină și 2-3 linguri de zahăr, după care se omogenizează.

Cozonac de casa cu nuca2-Se toarnă drojdia astfel pregătită peste aluatul opărit, ambele compoziții fiind călduțe și se amestecă bine.

-Castronul cu maiaua rezultată se acoperă cu folie alimentară/ prosop curat și se lasă într-un loc cald cca.10-15 minute să crească, până ce își dublează volumul.

-Cele 200 ml lapte rămas se încălzesc puțin cu o lingură de zahăr, amestecând până se topește zahărul.

-Într-un vas mic se amestecă untul cu uleiul în părți egale (eventual și cu untura dacă doriți și aveți, la fel în părți egale) și se pun la foc mic sau la microunde, până se topește untul (și untura, dacă ați pus), apoi se lasă la răcit la temperatura camerei.

-Se separă gălbenușurile de albușurile care se lasă deoparte într-un vas. Se bat bine cu ajutorul mixerului gălbenușurile cu sarea, zahărul rămas (cca. 300 gr din care se mai opresc 2 linguri) și cel vanilat (sau esența), până se omogenizează și încep să se albească.

-Se bat cele 3 albușuri bine cu mixerul, împreună cu un praf de sare, iar când spuma s-a întărit se adaugă 2 linguri de zahăr, continuând mixarea până se topește zahărul.

-Când toate ingredientele sunt pregătite și au ajuns între timp la temperatura camerei (amestecul de unt topit și laptele încălzit mai sunt puțin călduțe) se începe frământarea cozonacului.

-Se ia maiaua crescută și se răstoarnă în vasul de frământat cu făina cernută.

-Se adaugă gălbenușurile bătute peste făină și maia și se amestecă cu o lingură de lemn sau spatulă.

-Peste făina amestecată cu drojdia și ouale se toarnă restul de lapte călduț și se amestecă cu o lingură  sau cu mâna până ce acestea se incorporează.

-Se adaugă spuma de albușuri și se amestecă cu mâna până și acestea sunt incorporate în aluat.

Cozonac de casa cu nuca3-Se începe frământarea aluatului în care se adaugă treptat câtă puțină grăsime călduță pe măsură ce se frământă, până se pune toată grăsimea.

-Se adaugă aromele (esența de rom și coaja de lămâie) și se continua frământarea aluatului.

-După cca. 45 minute când toată grăsimea a fost incorporată, iar aluatul începe să formeze mici ”bășici” de aer și nu se mai lipește de mâini, se acoperă vasul cu aluat cu o folie alimentară unsă cu puțin ulei și un șervet curat de bucătărie și se lasă la loc călduț cca. 1 oră să crească.

-Cât timp aluatul este la crescut până își dublează volumul, se pregătește umplutura şi tăvile de copt. Se ung tăvile cu ulei și se tapetează cu făină, sau mai simplu, se îmbracă cu hârtie de copt la interior.

UMPLUTURĂ DE CREMĂ DE NUCĂ:

-Într-o crăticioară mică se pune laptele și untul și se lasă la foc mic, până se topește untul, după care dăm deoparte și se lasă la răcit.

-Într-un castron se amestecă nuca măcinată, zhărul, cacaoa, scorțișoara și zahărul vanilat.

-Se toarnă amestecul de lapte și unt răcorit peste amestecul de nucă și se omogenizează bine până devine o cremă.

Cozonac de casa cu nuca4-Peste crema de nuci se adaugă opțional (eu am făcut și fără) gălbenușul de ou bătut bine și se omogenizează, până obținem un amestec cremos.

-*La mine în fotografie apare și cealaltă variantă de umplutură din nucă măcinată și albuș cu zahăr, pentru că soțului meu îi place la cozonaci doar această umplutură.

 *   *   *

-Între timp aluatul a crescut și și-a dublat volumul.

-Se unge suprafața de lucru cu o peliculă fină de ulei, apoi se răstoarnă pe ea aluatul și se împarte în două părți egale (sau trei, depinde de mărimea tăvilor), pentru cei doi (trei) cozonaci. Mie îmi ies mereu 3 cozonaci deoarece am tavile mai mici. Aluatul bun trebuie să fie elastic, să se manevreze ușor și să nu fie lipicios.

-Aluatul de cozonac se lucrează numai cu mâna puțin unsă cu ulei, nu se folosește sucitorul.

-Considerăm că aveți tăvi mari și vă ies doi cozonaci. Pentru fiecare jumătate de aluat, pot fi mai multe moduri de modelare a cozonacului, depinzând de măiestria și priceperea fiecăruia.

  • Cozonac simplu: Se întinde fiecare jumătate de aluat (pentru un cozonac) cu mâna, până se formează un dreptunghi aproximativ (de lățimea tăvii de copt, pe partea pe care se rulează) cam de 1 cm grosime, se întinde ½ din umplutura de nucă, uniform, mai putin către capete, se rulează bine și se așează cozonacul astfel format în forma tapetată, cu partea unde s-a terminat de rulat spre fundul tăvii (dacă este în sus, cozonacul se desface la copt și este inestetic).
  • Cozonac împletit: Se împarte jumătatea de aluat în două sau în trei părți egale, se urmează același procedeu ca mai sus, iar sulurile de aluat se împletesc după caz în trei, sau se răsucesc (ca la șnur, cum am procedat eu) în două. Se așează la fel în tava de copt.

Cozonac de casa cu nuca5-După ce cozonacii s-au montat în tăvi, se acoperă cu un șervet de bucătărie curat și se lasă cca 30-40 minute la crescut, într-un loc mai călduț.

-După ce cozonacii au crescut în tăvi, cu ajutorul unei pensule, se ung cu galbenușul de ou amestecat cu cele 2 linguri de lapte și se bagă la cuptor.

Cozonac de casa cu nuca6-Cozonacii se coc în cuptorul încins prealabil la temperatura de 200°C, aproximativ 40-45 minute. După 15 minute se micșorează temperatura de coacere la 170-180°C.

Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacao-Când s-au copt (se poate face testul cu scobitoarea, sau paiul), se scot din cuptor și se ung repede când sunt foarte fierbinți cu ajutorul unei pensule, cu zahăr pus în apă (fără să se amestece, numai să se umezească zahărul).

Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacao

Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacao

Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacao-Cozonacii se lasă să se răcească în tăvi, după care se scot și se învelesc cu un șervet curat.

Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacao

Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacao-Când s-au răcit se scot cozonacii din tavă și se feliază.

-Aici este o fotografie cel cu nucă și albuș:

Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacao

Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacao

Succes și Poftă bună!

Utile:

-Toate ingredientele trebuie pregătite cu câteva ore bune înainte, chiar de cu seară, astfel încât acestea să fie calde, la temperatura camerei.

-Făina se cerne de mai multe ori, pentru a fi mai aerată.

-Pentru a diminua timpul de creștere al aluatului, vasul/forma se poate introduce în cuptorul foarte ușor încălzit (la cca. 40 °C).

-Această rețetă se poate frământa la mașina de pâine: când toate ingredientele sunt puțin călduțe se pun în mașina de pâine în următoarea ordine: laptele + zahărul, untul topit, ouăle, aromele, făina și drojdia. După ce aluatul a crescut în mașina de pâine, acesta se răstoarnă pe masa de lucru în vederea modelării/montării cozonacilor.

 -Reușita cozonacilor, în general, depinde de foarte mulți factori: tipul de făină (trebuie o făină albă superioară trei nule – 0000, zahărul, drojdia, ouăle, laptele, etc. Este recomandat și de preferat să folosiți ouă și lapte de casă, de țară…de fapt toate ingredientele trebuie să fie de cea mai bună calitate…

-Cozonacii se păstrează pufoși și pentru mai mult timp, dacă imediat ce s-au răcit bine se învelesc în hârtie de pergment, se înfoliază cu folie alimentară și se depozitează în loc uscat … Eu așa procedez și am avut cozonac pufos chiar și după 2 săptămâni.

 

2 gânduri despre „Cozonac pufos cu aluat opărit umplut cu nucă și cacao

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s