Panna Cotta de căpșuni cu citrice și busuioc

Panna Cotta de căpșuni cu citrice și busuiocPanna Cotta este desertul preferat al soțului meu, așa că am cereri destul de dese să o pregătesc. Deși am făcut de nenumărate ori acest desert rapid, fin și delicat, nu am reușit până acum să postez nici o rețetă.

Pentru că mi se pare un desert ușor, la îndemână, potrivit și pentru copii, îmi propusesem să îl postez fix, de 1 iunie, în cinstea zilei copiilor de pretudindeni. Așa că, indiferent de ora postării, le spun cu drag și multă căldură: ”La mulți ani”, tuturor copiilor!

Panna Cotta de căpșuni cu citrice și busuioc este o nebunie cu arome seducătoare. Jeleul de cășuni îi conferă pe lângă gustul deosebit și o ținută aparte. Vă prezint așadar o rețetă pe cât de simplu de făcut, pe atât de delicioasă și savuroasă. Cum sezonul căpșunilor este aproape pe trecute, trebuie să vă grăbiți și voi să încercați această Panna Cotta de căpșuni cu citrice și busuioc, mai ales că este tare potrivită pentru aceste zile călduroase. Este acel desert rapid care nu necesită coacere, iar combinația de căpșuni cu busuioc este ca o mângâiere aromată pentru papilele noastre gustative! Aștept părerile voastre! Pe curând! 🙂

Ingrediente

  • 300 gr. căpșuni
  • 1 portocală
  • 1 lămâie
  • 1 legătură busuioc
  • 600 ml smântână lichidă pentru frișcă (30-35% grăsime)
  • 200 gr. zahăr
  • 12 foi gelatină (2×10 gr.) sau 2 plicuri gelatină mărunțită
  • 1 păstaie de vanilie
  • opțional decor: căpșuni, frunze busuioc/mentă

Panna Cotta de căpșuni cu citrice și busuiocMod de preparare

-Se pregătesc mai întâi formele: de ceramică, plastic, metal, sticlă, silicon, etc.. Acestea deplind de ceea ce preferați sau aveți prin casă și ce utilizați mai des. Eu am folosit opt forme de brioșe de unică folosință (8x100ml), precum și alte două forme speciale tot de 100 ml. Deci trebuie să vă pregătiți forme pentru cca. 900-1000 ml compoziție Panna Cotta.

Panna Cotta de căpșuni cu citrice și busuioc-Se spală căpșunile, se înlătură codițele și apoi se taie grosier în jumătate sau sferturi, oprind câteva pentru decor (opțional).

-Foile de gelatină se lasă la înmuiat în apă rece pentru cca. 5 minute și se presează ușor. Dacă folosiți gelatină mărunțită, la fel se pune la înmuiat urmând instrucțiunile de pe ambalaj.

-Se dau pe răzătoare lămâia și portocala și apoi se storc.

-Se toacă busuiocul grosier (inclusiv codițele).

Panna Cotta de căpșuni cu citrice și busuioc-Se taie păstaia de vanilie pe lungime, se scot semințele cu ajutorul uni cuțit și se pun la fiert împreună cu smântâna pentru frișcă și 120 gr. zahăr, amestecând ușor.

Panacotta cu capsuni, lamaie si busuioc4-Când zahărul s-a topit și smântâna începe să fiarbă se oprește focul și se adaugă coaja rasă de portocală și lămâie și busuiocul tocat. Se lasă la temperatura camerei cca. 30 minute până când toate aromele s-au infuzat, iar crema de smântâna s-a răcit.

-Între timp se pun la foc mic căpșunile împreună cu sucul obținut de la lămâie și portocală și restul de zahăr (80 gr.) pentru cca. 8-10 minute, până când căpșunile se înmoaie puțin.

-Se dau căpșunile printr-o sită deasă pasându-le ușor, astfel încât să rezulte un sos fin dens și concentrat. În sosul cald de căpșuni se pun jumătate din foile de gelatină stoarse bine și se omogenizează. (Dacă folosiți gelatină mărunțită, după ce aceasta s-a umflat, se lichefiază punând vasul cu gelatină într-un alt vas mai mare cu apă fierbinte, iar apoi gelatina lichefiată se toarnă peste sosul de căpșuni).

-În fiecare formă se pun 1-2 linguri din sosul de căpșuni astfel pregătit și se introduc formele în congelator pentru cca. 3-4 minute, sau în frigider până când se întărește puțin sosul. Stratul de sos de căpșuni trebuie să fie de cca 1 cm grosime, deci, se va întări repede.

-Între timp, se strecoară crema răcită de smântână și se adaugă în ea restul de gelatină și restul de sos de căpșuni, după care se omogenizează bine. Opțional, puteți opri 1-2 linguri sos de căpșuni pentru decor. Indiferent ce fel de gelatină utilizați (foi sau mărunțită), ținând cont că o punem într-un preparat rece, acum aceasta trebuie să fie lichefiată și se procedează la fel ca mai sus.

Panacotta cu capsuni, lamaie si busuioc3-Se toarnă compoziția de Panna Cotta imediat în formele pregătite, peste sosul de căpșuni puțin întărit, astfel încât cele două să nu se amestece. Se introduc formele cu Panna Cotta în frigider pentru minim 6 ore. Este recomandat să le lăsați la rece peste noapte pentru a se întări bine.

Panna Cotta de căpșuni cu citrice și busuioc-După ce s-a întărit, Panna Cotta se poate servi. În momentul servirii aceasta se scoate din forme prin răsturnare pe un platou/farfurie și se decoreză cu sosul de căpșuni și căpșunile proaspete oprite anterior, precum și câteva frunzulițe de busuioc/mentă. (Eu am decorat farfuria de prezentare și cu batonul de vanilie.)

Panna Cotta de căpșuni cu citrice și busuiocPanna Cotta de căpșuni cu citrice și busuiocPanna Cotta de căpșuni cu citrice și busuiocPanna Cotta de căpșuni cu citrice și busuiocPanna Cotta de căpșuni cu citrice și busuiocPanna Cotta de căpșuni cu citrice și busuiocPoftă bună!

Utile:

-Dacă folosiți gelatină mărunțită, fiecare plic se va pun la umflat separat, deoarece unul îl vom folosi pentru sosul de căpșuni, celălalt pentru crema de smântână.

-Înainte de a turna compoziția de Panna Cotta/jeleu de căpșuni, formele se umezesc cu puțină apă rece.

-Pentru a scoate mai ușor Panna Cotta din forme după ce s-a întărit, acestea se cufundă pentru câteva secunde în apă caldă. Atenție, apa caldă  trebuie să fie cu cel puțin 1 cm sub marginea formelor!

 

4 gânduri despre „Panna Cotta de căpșuni cu citrice și busuioc

  1. 🙂 salut. azi in special am intrat la tine pe blog, pentru ca am decis sa mai gatesc ceva si de casa. ai retete foarte interesante si pentru start voi incerca salata din paste. sper ca mi va iesi. sa ai o zi buna si multumesc pentru varietatea de bucate pe care le postezi 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s