Chocolate Crinkles

Chocolat CrinklesChocolate Crinkles, sau acele fursecuri de ciocolată, cu aspect crăpat, ”de piatră”, pe care în sfârșit, după ce le-am tot văzut și admirat pe la alții, am reușit și eu să le fac. Le-am făcut, le-am savurat și m-au cucerit iremediabil: au gust delicios și fin, textură fragedă, umedă și extrem de ciocolatoasă la interior cu înveliș ușor crocant, iar aspectul…este deosebit de apetisant și inedit. Am ales bine să le fac pentru această provocare, deși poate se încadrau mai bine de Sărbători, dar cred totuși că sunt potrivite în orice moment al zilei sau oricare anonimp pentru că merg de minune alături de o ceșcuță de cafea sau ceai, sau un pahar de lapte. Sunt extrem, extrem de savuroase, iar eu sunt încântată că am întrăznit, în sfârșit să le prepar. Se fac atât de ușor și repede, aluatul fiind complet nepretențios! Nu cred ca mi-a luat mai mult de 15 minute prepararea lor, iar la copt durează și mai puțin.

Da, am aleas această rețetă de pe blogul unei unei tinere drăguțe, talentată și harnică, Elena Bite, care a fost în luna iunie gazda provocării ”Weekend cu spor” , inițiată de Ștefania Anastasiu. Am făcut aceste fursecuri luna trecută, dar cum am fost nevoită din motive medicale să iau o pauză cu postările pe blog, nu am reușit să postez rețeta până acum. Sper ca fetele să nu fie foarte supărate pe mine și să-mi înțeleagă întârzierea. Elena, nu știu de unde ai luat tu această rețetă, dar chocolate crinkles-ii aceștia sunt divini, iar eu îți foarte mulțumesc pentru rețetă, fată dragă!

Trebuie musai făcute aceste fursecuri de ciocolată sau Chocolate Crinkles, măcar o dată în viață. Eu deja i-am trecut pe lista fursecurilor preferate și/sau biscuiților adorați. Aspectul lor deosebit îi fac aparte, demni de mese/sărbători speciale, iar gustul fin și pronunțat de ciocolată chiar dă dependență. Sunt minunați pentru copii, sunt buni pentru la pachețel, mai ales că rezistă bine mersi peste două săptămâni.

Eu vă las rețeta și vă aștept aici cu impresii și fotografii, pentru că nici nu mă gândesc să nu îi pregătiți și voi. 🙂

Ingrediente ( cca. 50 bucăți)

  • 225 gr ciocolată neagră de bună calitate (min 52% cacao)
  • 60 gr unt
  • 2 ouă mari
  • 100 gr zahăr tos
  • 225 gr făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 3-4 linguri zahăr tos (pentru exterior)
  • 4-5 linguri zahăr pudră pentru exterior

Chocolate CrinklesMod de preparare

-Într-un vas se topește ciocolata (ruptă în bucățele) împreună cu untul, la baie de aburi. Se amestecă ocazional și se ține pe aburi până când rezultă o cremă omogenă fluidă. Când este gata se dă vasul deoparte și se lasă să se răcorească la temperatura camerei.

-Într-un vas de mixer se pun ouăle (la temperatura camerei), un praf de sare și se mixează împreună cu cele 100 gr zahăr tos, până când ouăle se deschid la culoare și aproape își dublează volumul.

-Peste crema de ouă se adaugă ciocolata topită foarte puțin călduță, extractul de vanilie și se mixează bine pentru omogenizare.

Chocolat Crinkles2-La sfârșit se presară făina cernută împreună cu praful de copt, se amestecă bine până când rezultă un aluat dens și cremos.

-Se acoperă vasul cu aluat cu folie alimentară și se dă la rece în frigider pentru minim 3 ore pentru a se întări. Dacă puteți să îl lăsați peste noapte cum am procedat eu, este și mai bine.

-După cele 3 ore (sau a doua zi, după caz) se scoate aluatul din figider și se modelează în biluțe de mărimea unei nuci, aproximativ, cu ajutorul unei lingurițe. Mie mi-au ieșit cca. 50 de biluțe.

-Se pune zahăr tos și zahăr pudră în două castronele separate.

Chocolat Crinkles3-Se ia fiecare biluță și se ”tăvălește” mai întâi prin zahăr tos, apoi din abundență prin zahăr pudră.

-Fursecurile astfel modelate, se așează în tava tapetată cu hârtie de copt, nu foarte apropiate, deoarece ele se mai lasă la copt.

Chocolat Crinkles4-Se încălzește cuptorul la 170 °C și se introduce tava cu Chocolat Crinkles în cuptorul încins, lăsându-se la copt pentru 8-10 minute, până când fursecurile încep ușor să crape și exteriorul este crocant, tare. Nu trebuie depășit acest timp, pentru că deși la exterior sunt crocante, interiorul trebuie să rămână ușor umed, ca la negresă.

Chocolat Crinkles5

Chocolat Crinkles6-Când sunt gata se lasă să se răcorească în tavă, după care se mută pe un grătar până se răcesc complet.

Chocolate Crinkles

Chocolat Crinkles8

Chocolat Crinkles9-Chocolat Crinkles se pot servi ca atare simpli, sau alături de cafea, ceai, sau lapte, unde se potrivesc de minune. Au un gust și aspect de excepție, fiind excelenți pentru mese festive/ deosebite, dar și în orice zi, putând fi un adevărat succes la pachețelul de școală sau serviciu.

Chocolate Crinkles

Chocolat Crinkles11

Chocolat Crinkles12Poftă bună!

Utile:

-Deși de regulă, la prepararea unui desert se folosește ciocolată de aceeași marcă/firmă, eu am folosit aici 100 gr. ciocolată Lindt Dark 85% cacao și 125 gr ciocolată  Casino Noir Dessert  min. 52% (de la Mega Image). Important este să folosiți ciocolată neagră de foarte bună calitate.

– Pentru o aromă intensă, puteți adăuga, după gust și puțin rom sau esență de rom.

– Chocolat Crinkles se pot păstra timp de mai bine de 2 săptămâni, la loc uscat și răcoros în cutii închise ermetic.

-Crăpăturile care se formează în timpul coptului le dau un aspect deoasebit, putând fi astfel pregătiți cu succes pentru Sărbătorile de iarnă.

2 gânduri despre „Chocolate Crinkles

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s