Prăjitură cu iaurt și caise

Prajitura cu iaurt si caiseDacă este vară, atunci să fie prăjitură cu fructe. Dacă este prăjitură cu fructe atunci să fie una delicioasă și simplu de pregătit, cum este aceasta.

Așadar, vă propun astăzi o prăjitură de excepție, cu aromă răcoritoare, gust deosebit de caisă parfumată, cu blat ușor umed, pufos și fraged. Da, știu că a trecut sezonul caiselor, dar dacă din întâmplare mai prindeți câteva în această vară, negreșit să o faceți și voi pentru că este bună, bună…Dacă nu, rămâne pentru sezonul următor.

Tare greu m-am urnit în vara aceasta cu scrisul rețetelor. Să nu credeți că am lenevit în bucătărie, deoarece asta nu se va întâmpla niciodată…doar cu scrisul am avut ceva probleme. Și asta nu numai din pricina dragului de laptop care s-a virusat grav și a trebuit să reinstalez totul, dar și din cauza problemelor mele cu spatele, care mă obligă să stau departe tot mai mult de calculator, aceasta fiind cea mai dureroasă interdicție, trebuind astfel sa evit o pozitie interzisă, cel puțin acum.

Dar…voi merge însă înainte, pentru că am atâtea rețete pe care nu am apucat să vi le spun și vouă. Ca și această prăjitură pe care am pregătit-o luna trecută și nu am reușit să v-o scriu.  V-am povestit la Prăjitura pufoasă cu căpșuni că vara, în general folosesc două rețete de ”pandișpan” pentru prăjiturile cu fructe. Aceasta este cea de a doua variantă și zău, chiar nu mă pot hotărâ care este mai delicioasă, pentru că sunt grozav de bune amândouă. Și la fel de bine și această rețetă merge cu orice fel de fructe: căpșuni, cireșe, vișine, piersici, caise, prune, zmeură, etc. Și da, este chiar acea prăjitură lesnicioasă, pe care oricare dintre noi o facem rapid când avem poftă de ceva dulce, mai ales când oferta de fructe este destul de mare, la sfârșitul primăverii, vara sau chiar toamna. Este bună cu fructe proaspete, dar merge și cu fructe congelate. Știu că este o prăjitură simplă, obișnuită și majoritatea aveți poate propria rețetă pentru genul acesta de desert de vară. Eu doar vă îmbii să încercați și rețeta mea, după care vă aștept aici cu impresii și păreri. Vă las acum să studiați/savurați rețeta și eventual să v-o salvați. Pe curând! 🙂

Ingrediente

  • 800 gr. caise
  • 5 ouă
  • 200 gr.zahăr tos + 3-4 linguri zahăr pentru caise (opțional)
  • 300 gr. iaurt gras (eu am combinat 150 gr. iaurt grecesc + 150 gr. smântână)
  • 325 gr. făină
  • 80 gr. unt
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1-2 lingurițe extract vanilie
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 praf de sare
  • opțional: zahăr pudră și frunze de mentă pentru decor

Prăjitură cu iaurt și caiseMod de preparare

-Se pregătesc toate ingredientele aducându-se la temperatura camerei și se tapetează tava fie cu hârtie de copt, fie ”clasic” se unge cu puțin ulei și se presară făină. Eu am folosit o tavă cu dimensiunile 35 cm x 30 cm.

-Se spală caisele, se taie în jumătăți, se scot sâmburii și se pun deoparte într-un vas.

-Se topește untul fie în cuptorul cu microunde, fie pe foc și se lasă să se răcorească la temperatura camerei.

– Într-un vas de mixer/castron se bat bine cu telul sau mixerul ouăle peste care s-a presărat un praf de sare, împreună cu 200 gr. zahăr până se topește zahărul și compoziția capătă o consistență spumoasă, iar la sfârșit se adaugă extractul de vanilie.

-Peste ouă se adaugă treptat untul topit și răcit mixându-se în continuare, după care se adaugă iaurtul/smântâna și se mixează bine până când compoziția se omogenizează.

Prajitura cu iaurt si caise2-La sfârșit se adaugă treptat făina cernută împreună cu praful de copt și coaja rasă de lămâie, se amestecă bine (tot cu mixerul/telul) până când se obține un aluat omogen, consistent, nu foarte moale (nu curge ușor).

-Se aprinde cuptorul și se regleză temperatura la 180°C.

-Se toarnă aluatul în tavă, se nivelează ușor și se așează după dorință jumătățile de caise cu partea tăiată în sus. Opțional, în fiecare jumătate de caisă puteți presăra puțin zahăr (cca. ½ linguriță). Eu așa procedez pentru că mi se pare că siropul de zahăr rezultat caramelizează ușor caisele și le dă o savoare aparte.

Prajitura cu iaurt si caise3-Se bagă tava în cuptorul încins la 180°C pentru cca. 25-30 minute (depinde de cuptor), sau până când prăjitura este coaptă, adică se desprinde de pe margini și se rumenește ușor deasupra (se poate face ”testul cu scobitoarea”).

-Când este gata, se scoate tava din cuptor și prăjitura se lasă să se răcească în tavă.

Prăjitură cu iaurt și caise-După ce prăjitura se răcește, aceasta se poate presăra după dorință cu zahăr pudră.

Prajitura cu iaurt si caise5

Prajitura cu iaurt si caise7

Prajitura cu iaurt si caise6

Prajitura cu iaurt si caise8-Înainte de servire se porționează după preferință și se decorează opțional cu frunze de mentă.

Prajitura cu iaurt si caise9

Prajitura cu iaurt si caise10

Prajitura cu iaurt si caise11

Prajitura cu iaurt si caise12Poftă bună!

 Sfaturi utile:

-Pentru reușita unei prăjituri toate ingredientele trebuie să fie pregătite dinainte și la temperatura camerei.

-Dacă nu doriți o prăjitură ”crescută”, se poate renunța la praful de copt.

-Pentru un aluat mai fraged cu un gust deosebit puteți combina iaurtul cu smântâna așa cum am procedat eu, dar nu este obligatoriu.

-Se pot folosi orice fructe doriți…Prăjitura aceasta nu se întărește și nu se usucă, rămânând la fel de fragedă/umedă câteva zile. Eu uneori o păstrez într-o cutie, la rece, în frigider. O pudrez cu zahăr doar înainte de a o servi.

– Dacă folosiți fructe zemoase, acestea se pot lăsa la scurs într-o sită, înainte de a le pune pe prăjitură. Dacă sunt exagerat de zemoase acestea se pot presăra cu puțin griș/făină și apoi le punem în prăjitură. La fel procedăm și cu fructele congelate: le lăsăm la decongelat într-o sită, iar abia când s-au scurs bine le amestecăm cu 1-2 linguri de griș/făină pentru a absorbi siropul în exces.

-Siropul scurs de la fructe sau din decongelarea lor (dacă folosim fructele congelate) se poate fierbe cu puțin zahăr și folosi apoi ca sos pentru servirea altor prăjituri, sau se mai poate adăuga puțină gelatină și se toarnă ca glazură la alte prăjituri,…sau…pur și simplu se poate folosi la prepararea unor băuturi nonalcolice, răcoritoare de vară. În nici un caz nu il aruncați! 😉

 

 

2 gânduri despre „Prăjitură cu iaurt și caise

    • Buna, Violeta! Multumesc pentru apreciere! Intr-adevar am incercat sa pudrez mai mult pe margine prajitura, dar sa stii ca a „cazut” zahar si pe caise, doar ca acestea fiind umede, zaharul s-a topit imediat. Pentru pudrat am folosit o sita mica de ceai. Prajitura este grozava sa stii si avand blatul usor umed rezista in frigider. Abia astept sa imi spui cum ti-a iesit cand te hotarasti sa o faci. O zi frumoasa in continuare si weekend excelent! Te imbratisez!

      Apreciază

Lasă un comentariu