Chec cu dovleac, merișoare, stafide și goji

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-gojiOdată cu venirea toamnei, dovleacul este nelipsit din casa noastră.

Deoarece sunt acea persoană care iubește dovleacul în orice anotimp și sub orice formă, cei care mă cunosc știu că îl ador pur și simplu. Îmi place dovleacul copt, plăcinta tradițională cu dovleac (de post), plăcintă fragedă cu dovleac și nucă, oricum, doar dovleac să fie și desert. Pe lângă cele cele știute, toamna aceasta am zis să ies puțin din convențional și tradițional și să încerc și alte rețete cu dovleac.

În experimentările mele culinare am debutat acum cu acest chec cu dovleac, merișoare, stafide și goji, care a ieșit ceva…waw, extraordinar de bun. Un chec umed, cu o textuă concentrată plină de arome savuroase, cu gust dulce-acrișor. Delicios, este puțin spus…Scorțișoară, ghimbir, portocală, rom, vanilie…Un amestec amețitor de arome și condimente care se completează, se accentuează și se întregesc reciproc într-un ”tot” maiestuos, sau…un rezultat incredibil de bun. Iar mixtul de fructe confiate folosit, nu face decât să îi potențeze plinătatea gustului. Checul acesta cu dovleac este amețitor de bun, fin și delicat.

Nu pot să vă vă descriu în cuvinte gustul de excepție sau aroma finală desăvârșită, nu știu cât veți înțelege din pozele alăturate, dar un lucru este cert: vă recomand din suflet să încercați și voi acest chec cu dovleac, merișoare, stafide și goji și veți descoperi singuri că nu exagerez.

Până îmi veți scrie cum v-a plăcut, toate bune să vă fie, dragilor! 🙂

Ingrediente chec cu dovleac, merișoare, stafide și goji (1 bucată)

  • 2 ouă mari
  • 200 gr zahăr
  • 200 gr făină
  • 100 gr unt moale
  • 1 cană de 250 ml de piure de dovleac
  • 200 gr amestec de merișoare, stafide, goji
  • ½ linguriță praf de copt
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu
  • ½ linguriță sare
  • 1 lingură coajă rasă de portocală
  • zeama de la 1 portocală
  • ½ linguriță scorțișoară
  • ½ linguriță ghimbir măcinat
  • 1 linguriță extract de vanilie (sau zahăr vanilat după gust)
  • 2 lingurițe esență de rom
  • opțional, pentru decor: semințe de dovleac și zahăr pudră

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji1Mod de preparare chec cu dovleac, merișoare, stafide și goji

-Se pregătește mai întâi piureul de dovleac: se spală, se taie, se curăță dovleacul de semințe, se așează cu coaja în sus pe hârtie de copt în tavă și se coace în cuptor la foc mediu spre tare cca. 1 oră, până când miezul este moale. După ce s-a răcit bine, se pune dovleacul copt (fără coajă 😉 ) în blender și se lasă cca. 1 minut până se transformă într-un piure fin. Simplu, nu? 🙂 În funcție de capacitatea blenderului, se repetă operațiunea până terminați tot dovleacul copt.

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji1-Se pregătește tava de copt specială pentru chec, care se tapetează fie cu hârtie de copt, fie clasic se unge cu grăsime – unt, ulei și se presară făină. Tava mea a avut dimensiunea 23x13x8 cm (LxBxH).

-Merişoarele, stafidele și fructele de goji se pun la hidratat într-un vas cu apă puțin călduță și esența de rom. Înainte de folosire se scurg foarte bine și se tamponează fructele hidratate cu un șervet absorbant de hârtie.

-Se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 180°C.

-Într-un castron/vas mai amare se amestecă făina cernută cu praful de copt, bicarbonatul, sarea, coaja rasă de portocală, scorțișoara și ghimbirul măcinat.

-Se mixează bine (cca. 5 minute) untul moale (la temperatura camerei) cu zahărul adăugat treptat, până când untul devine spumos.

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji3-Peste spuma de unt se adaugă pe rând cele două ouă mixând bine după fiecare.

-În crema de unt se adaugă piureul de dovleac, extractul de vanilie și zeama de portocală și se omogenizează.

-Se adaugă amestecul de făină și cu ajutorul mixerului reglat la viteză mică se amestecă bine, până când obținem un aluat omogen consistent.

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji4-La sfârșit se adaugă fructele confiate înmuiate în prealabi și scurse bine, care se incorporează în aluatul de chec.

-Se toarnă aluatul în tava de copt, se nivelează cu o spatulă și se introduce tava în cuptorul încins unde se coace cca 50-60 minute la 180°C, sau până când checul se rumenește frumos deasupra și începe să se desprindă de pe margini. (Se poate face proba cu paiul pentru a verifica dacă checul este copt).

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji5-Opțional, după cca. 25-30 minute se scoate tava din cuptor și se presară deasupra semințele de dovleac decojite, care au fost umezite ușor înainte și tăvălite prin zahăr.

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji6     chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji7-Când este gata, se scoate checul din cuptor, se lasă să se răcorească în tavă, după care se răstoarnă și se lasă să se răcească bine pe un grătar metalic sau din lemn.

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji8

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji9-După ce s-a răcit, checul se presară cu zahăr pudră și se feliază după preferință.

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji10

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji11Checul cu dovleac, merisoare, stafide și goji este delicios și se servește după pofta inimii, dimineața la micul dejun, la prânz/cină ca desert, ca gustare, fiind la fel de potrivit și pentru pachețel.

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji12

chec-cu-dovleac-merisoare-stafide-si-goji13Poftă bună!

 Utile:

-Este bine să coaceți dovleacul cu o zi înainte, astfel încât piureul să îl pregătiți din dovleac rece. Dacă vă rămâne piure de dovleac îl puteți ține la rece, în frigider într-un borcan/vas închis ermetic până la o săptămână.

-Toate ingredientele folosite trebuiesc pregătite și scoase din frigider cu cca. ½-1oră înainte, astfel încât în momentul preparării checului, acestea să fie la temperatura camerei.

-Pentru o aromă și mai intensă se poate adăuga și un vârf de linguriță de cuișoare măcinate.

-Checul cu dovleac se poate păstra în frigider, învelit în hârtie cerată, până la 10 zile (asta dacă rezistă pofticioșilor, evident 😉 )

2 gânduri despre „Chec cu dovleac, merișoare, stafide și goji

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s